Ne zaman JPG ne zaman GIF

Başlatan bunalmis, 03 Ocak 2010, 05:59:46

z

Ne zaman GIF ne zaman JPG formatını tercih etmeliyiz?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

.gif hareketli resimler için , peş peşe .jpeg ler gibi , eski avatarın böcek gibi  ,

gevv

ne için kullanacağınıza bağlı




[B]GIF (Graphics Interchange Format)[/B]

BMP, çok hızlı bir format olmasına karşın, oldukça fazla yer kapladığı için pek tercih edilmez. Elinizdeki dosya 256 renkten fazlasını içermiyorsa, GIF iyi bir çözüm olabilir.

GIF, Compuserve'nin geliştirdiği bir resim formatıdır. İyi bir sıkıştırma algortiması var (LWZ) ve görüntüleme de oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. 256 renk dışında (8 bit) herhangi önemli bir sorunu yok. Bunun yanında GIF, Web browserlar ile görüntülenen resimler (inline images) için standart bir resim formatıdır.

Compuserve'in GIF formatında kullandığı LWZ algoritmasi (1987), 1985 yılında Unisys Şirketi tarafından patent olarak satın alındığı için 1993 yılından sonra Compuserve-Unisys arasında bazı problemler çıktı (Compuserve, LZW algoritmasının patentli bir algoritma olduğunu bilmiyormuş).

Compuserve, GIF'in yerini alacak, 48 bit true color, renk kaybı olmayan yeni bir resim formatı oluşturdu (freeware). Bu format, PNG olarak adlandırılır. (Patent problemi yüzünden, CompuServe'in üzerinde çalıştığı ve duyurmak üzere olduğu GIF24 (true color 24bit GIF standardı) de hiçbir zaman hayata geçirilemedi).

GIF formatının iki farklı versiyonu var : 87a ve 89a. 89a versiyonu, tek bir GIF dosya içinde birden çok GIF formatlı resim yerleştirilmesine ve anime edilmesine olanak tanır (animated gif). Ayrıca, GIF89a versiyonu, "interlaced" (katmanlı) görüntü saklama özelliğine de sahiptir. Bu, özellikle internet üzerindeki resimlerde kullanılır. Böylece, kullanıcı, GIF formatındaki resmi, her seferinde 1 katman gelecek şekilde ekranında görür ve resmin bütünü hakkında, tüm resim gelmese bile, fikri olur.





[B]JPEG (Joint Photographics Experts Group)[/B]

Çok renkle (256 renkten fazla) uğraştığınız zaman, GIF formatını kullanmanız mümkün değil. BMP olarak saklarsanız, o kadar çok disk alanı kaplar ki, Gigabytelık HD'ler kullanmanız gerekebilir. Onun yerine JPEG daha iyi bir alternatif olabilir. Yalnız, JPEG az renk içeren uygulamalarda hem kaliteyi düşürüyor, hem de dosya boyutunda önemli bir değişiklik sağlamıyor.

Standart JPG formatında, resmin kalitesinden bir miktar ödün vererek sıkıştırma uygulanır. Böylece dosya boyu bir hayli düşer. Özellikle 24 bit true color uygulamalarda resim kalitesinin düştüğünü anlamak mümkün değildir. Bu tip uygulamalarda JPG tercih edilir.

JPEG'den ne kadar sıkıştırma istendiği (0-100 arası bir faktör) seçiliyor ama genellikle 5-95 arası kullanılıyor. 95'den fazlası detay kaybına yol açıyor, 5'ten küçüğü de dosyayı fazla küçültmüyor.

Bir de 24 bit->8 bit çevrimli JPG formatı var. JPG de, GIF gibi, Web listeleyiciler tarafından görüntülenebilen standart bir formattır. JPG, ISO standardı ile tanımlanmış bir formattır ve birçok değişik kodlama sistemleri içerir.


http://www.mtuncel.com/resimformatlari.htm
 

tyildizak

renk bit derinliğinin  fazla önemli olmadığı şema, logo, vs dosyalarda gif kullanılabilir ama fotoğraflarda kötü sonuç veriyor çünki gif'te en fazla 256 renk kullanılıyor. Tonlar önemliyse, jpeg.

xenix

Renk sayısının az olduğu şema, grafik gibi resimlerde GIF veya PNG kullanılmalıdır.

Renk sayısının çok olduğu resimlerde JPG kullanılmalı, örneğin fotoğraf makinesi ile çektiğimiz resimler.

Eğer renk sayısı 256 nın altında ise GIF sıkıştırmada HİÇ bilgi kaybı olmaz, resim kaliteli olur. Renk sayısı 256 üzerinde olduğu halde bilgi kaybı olmasın istiyorsanız PNG kullanabilirsiniz.

JPG de kayıt kalitesine göre değişen bilgi kaybı daima vardır. Şemalar için uygun değil. Çizgilerin yanında parazitler görebilirsiniz (bkz. örnek).

GIF ve PNG transparan rengi destekler, JPG desteklemez (bkz. örnek).

GIF hareketli olabilir, JPG ve PNG hareketli değildir.


Örnek GIF (4 kbyte):


Örnek JPG (12 kbyte):

digifuzyon

İkisini birbirinden ayıran temel özellik tyildizak ında dedigi gibi renk kalitesi ve gif formatında birden fazla resmi tek resim dosyası içinde toplayabiliyor olmamız