Taramalı display sisteminde neden transistör kullanılır?

Başlatan aykut54, 04 Mart 2010, 17:09:36

aykut54

Merhaba Saygıya Değer Arkadaşlarım,

Bir Sayıcı yaptım hem proteus programında denedim hemde pratikte çalıştırdım. Aklıma takılan sorun ise; kullandığım display 4'lü bütün segmentleri birbirine bağlı ortak anot display bu displeyi npn transistör ile sürmem gerekir normalde ama ben sürmeden çalıştırmayı denedim bir sorun ile karşılaşmadım.

Yani Transistör kullanmadan bu işlem oluyor peki sağlıklı bir çalışma olurmu siz olsaydınız hangisini önerirdiniz?

1) Transitör kullanmadan segmentleri seçici uçları pic mcu bağlayarak
2) Transistör kullanarak

Ben bir fark görmedim ama Sizin değerli görüşlerinizi almak istedim

Verdiğiniz cevablarınıza Teşekkür ederim.

BenC

Küçük boyutlu(her segmentte 1 led olanı) displayler pic ile sürülebilir. Pic ten 20 ila 25 mA akım çekilebilmekte. Sizin displayinizi sürmeye yeterlidir.

Ama büyük boyutlu(Her segmentinde 1 den fazla seri veya paralel led olanlar) displayler daha fazla akım çekeceğinden pic in kaynak akımı buna yetmemektedir. Transistörlü güç yükselteç (anahtarlama) sürücüsü bu nedenle gerekli olmaktadır.
ŞEHİT KANIYLA ALINMIŞ BU GÜZELİM VATANIN TOPRAKLARI KARIŞ KARIŞ SATILIYOR!!  VATAN HAİNİ OLMA!!

aykut54

Hocam maşallah cevabınız çok hızlı sağolun kullandığım display 14mm  4'lü ortak anot display displayin segmentlerine 100 ohm direnç bağladım seçici uçları direk pic mcu'ya bağladım. Bu hafta sonu kısmetse bunun hakkında yazı ve video hazırlayacam.

Cevabınız için teşekkür ederim.

parda

kullandığınız pic in veri sayfasını biraz daha detaylı iceledikten sonra devrenizin tüm özelliklerinide göz önüne alarak karar vermelisiniz .

Pic çıkışından 20 ma çekebileceğiniz doğrudur lakin 32 giriş çıkışlı bir picten 32*20ma=640 ma çekemezsiniz.
Veri sayfalarında;
Örneğin PORTA + PORTB = 200mA Max gibi bilgilerde var.

20 ma den 7*20 = 140 mA (8 yazınca)

bence pekde hoş bir durum değil

Pazar günü projesi için çok önemli olmaz belki
fakat beklentilerinizin olduğu bir projede kesinlikle tavsiye etmem.

Kolaylıklar.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

cdurakbasi

Önemli bir proje olmamalı ki 1 ile 8 rakamı arasındaki parlaklık farkı bile göz ardı edilmiş. Hele hele 100R gibi bir segment direncinde kesinlikle o pic gereken akımı vermiyor demektir zaten...

JKramer

parda'nın bahsettiği bilgileri kataloglarda 'Electrical Characteristics' bölümünde bulabilirsiniz:
 

BenC

Alıntı yapılan: "aykut54"Hocam maşallah cevabınız çok hızlı sağolun kullandığım display 14mm  4'lü ortak anot display displayin segmentlerine 100 ohm direnç bağladım seçici uçları direk pic mcu'ya bağladım. Bu hafta sonu kısmetse bunun hakkında yazı ve video hazırlayacam.

Cevabınız için teşekkür ederim.

14mm displaylerin datasheetini okumanızz tavsiye ederim. her segmentin ne kadar akım çektiği yoksa bile hesap ile bulabilirsiniz.

Siz çalıştırmışsınız ne güzel. Ben kısa bir olayımı anlatayım. Belki benim ve diğer arkadaşların da ne demek istediğini anlarsınız.

LPC2148 header bordu kullanarak bir lcd çalışması yaptım. LPC2148 3.3v ta çalışması gerekiyordu. Yanlış bir bağlantı yüzünden 5 volt girmişim. 3 aydır da herhangi bir sorun olmadı çalıştı. Bugün ne hikmetse yandı. Yanma sebebide malum yanlışlıkla 5 v ile beslemem olmuş. Bunu bugun devrey incelerken fark ettim.

Çalıştı çalıştı ama bir yere kadar dayandı. Sonunda da lpc2148 iflas etti. Proje kendimi geliştirmek için yazdığım bir çalışma olduğu için sorun olmadı. Gerçek anlamda bir proje olsaydı vay halime.

Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
ŞEHİT KANIYLA ALINMIŞ BU GÜZELİM VATANIN TOPRAKLARI KARIŞ KARIŞ SATILIYOR!!  VATAN HAİNİ OLMA!!