yük hücrelerinin paralel bağlanması

Başlatan SENAY, 11 Mart 2010, 19:40:59

SENAY

Elimde 4 adet yük hücresi var bunları paralel bağlayarak kullanmayı düşünüyorum. Daha önce bu konuda çalışmış arkadaşlar varmı. Karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaşırlarsa sevinirim. aşağıdaki resimdeki gibi bir bağlantı düşünüyorum. bu tarz bağlantıda nasıl  sorunlar ortaya çıkabilir.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: "SENAY"Elimde 4 adet yük hücresi var bunları paralel bağlayarak kullanmayı düşünüyorum. Daha önce bu konuda çalışmış arkadaşlar varmı. Karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaşırlarsa sevinirim. aşağıdaki resimdeki gibi bir bağlantı düşünüyorum. bu tarz bağlantıda nasıl  sorunlar ortaya çıkabilir.
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
bu şemadan pek birşey anlaşılmıyor.yollar üst üste binmiş ne nereye gidiyor belli değil.yük hücresi dediğin ne?.güneş paneli hücresimi. eğer oysa 4 uçlumu onlar yoksa 2 uçlumu.
ego=1/Knowledge

necati

Load cell ler eşlenmiş ise aynı adı taşıyan uçlar birleştirilir
ve tek load cell gibi bağlanır .
Genel de bağlantı böyledir.(yük karekterleri eşit olmalı)
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

SENAY

Şemadaki gibi 4 adet yük hücresini (wheatstone köprüsü şeklinde bağlı) paralel bağlayarak kullanıyorum. Fakat her yük hücresi arasında az da olsa dengesizlik meydana gelebilir diye düşünüyorum ne kadar dengeli bir yük paylaşımı yapılsada. Bu dengesizliği ÇIKIŞ - ucu ile BESLEME - uçlarına paralel bağlayacağım bir ayarlı dirençle çözmeyi düşünüyorum. Daha farklı çözü yolları varmıdır.

vebsel

yük hücreleri bildiğim kadarıyla bu şekilde parallel bağlanmaz

F.T

yaptıgın baglantı dogrudur.kantarlarda köşelerde oluşan dengesizliklerde seri dirençlerle düzeltilir.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

repose15

bende esit marka road cell veya keli marka kullanıyorum.
bende paralel bağlıyorum.
sağlıklı olmuyor özellikle sıvı ölçüyorsan.
bunların toplayıcısı var.esitte çok pahalı diyor.
başka altarnatıfı olan var mı?

F.T

toplayıcı dediğiniz 4 lü parelel baglantı veya 6 lı paralel baglantı yapılan her loadcell için yıldırımdan korunmak için parafudur ve varistör kullanılmış ve her loadcell arasındaki köşe dengesizliklerini yok etmek için birer çok turlu trimpot kullanılmış bir kart.aslında basit bir yapısı var bu kartın yapılabilir.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

repose15

karta baktım tasarlanması zor gibi güzüküyor. bunu internetten devresini nasıl bulabilir veya benzer projelerini nasıl bulabilirim.
bir çok yere baktım.galiba anahtar kelimeyi yanliş giriyorum

F.T

şimdi 4 uçlu loadcellerde besleme voltaj girişleri 2 tane 2 tanede mv çıkışı var.beslemeleri normal paralel yapacaksın.mv çıkış uçlarından artı uçlara  1 er tane çok turlu kaliteli trimpot takacaksın.değerleri 20ohm civarı olabilir.mv eksi uçlarını yine parelel baglıcaksın.aslında bundan ibaret .bu trimpotlarla kantarların köşe ve orta ayarlarını yaparsın eşitlemek için.bide koruma elemanları vardır.yıldırımdan çabuk etkilenen malzemeler oldugu için loadceller parafudur ve varistör takarlar o tür kartlara.120 tonluk kantarda bu tip bir uygulama yapmıştım.köşe sorununu bu şekil çözüyordum.ama loadcell çıkışlarında çok bir dengesizlik varsa değiştirmekten başka çare yoktur.platformda bir sıkıntı varsa mekanik olarak eşitlemek zorundasın.daha sonra en az çıkış veren loadcell seviyesine diğerlerini trimpotla getirirsin.daha sonrada kalibrasyonunu yaparsın.kolay gelsin bildiklerim bunlar.....
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

repose15

bağlantıya tarif ettiğin şekilde çizmeye çalıştım.birde kullandığın roadceller  en fazla 5 tonluk kullanıyorum.
çizim ve fotosu linkde
http://rapidshare.com/files/371291673/roadcell.rar

F.T

http://www.4shared.com/file/255986418/c216fd2f/LOADCELL_BAGLANTISI.html

LOADCELL tonajı önemli değil.ben 30 tonluk loadcelli bu şekil kullandım çok yerde.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

repose15

çok teşekkür ederim.
çok iyi bir paylaşım oldu.
artık dengesiz tartımda sorun yaşamıyacagım.

F.T

şimdi şöyle bir durum var ayarlama yaparken platformu mekaniksel olarak tam teraziye getireceksin..loadcelllerin atıyorum.3 tanesi 1,1 mv çıkışlı  1taneside 1mv çıkış veriyorsa trimpotla diğerlerinide 1mv seviyesine çekmelisin.ama belli bir yere kadar bu ayarı yapabilirsin.çok fark olan durumlarda bu ayar tutmaz.loadcell değişimi gerekir.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

niburi

bu iş için hazır kutulu bağlama kutu ları var  dirençleri ve trimportları daha stabil çalışır ayarlamak kolay www.kobastarti.com