Endüstride PLC yerine MCU

Başlatan camby, 23 Mart 2010, 23:50:36

camby

Sanayide manuel bir makinanın otomatikleştirilmesini PLC ile değil de PIC mikrodenetleyici ile yapacağım .

Otomatikleştirme işlemi girişler çıkışlar sensörler sayıcılar vsvs , yani bizler için basit bir pic projesi..

Basit olmayan kısım PLC'ye alışmış müşteriyi PLC kullanmamaya ikna etmek Sizden istediğim tavsiye :  PLC kullanmamaya ikna olan sanayiciye pic yada benzer MCU ile tasarlanmış bir devreyi(sistemi) en iyi şekilde nasıl sunabiliriz ?

Pic hiçbir zaman reset yemicek kısmı EMF tasarım kısmı bir yana,  En güzel sunumu , makyajı , kullanım kolaylığını nasıl yapılabilir.

Ben şahsen ihtiyaç olan kart 1 tane de olsa profesyönel PCB'de yaptırmayı düşünüyorum.

Tabi ki sistem bittikten sonra pic içinde birşey değişmesi gerektiği zaman
evde işyerinde yaptığımız gibi pici çıkartıp programlayıcıya takmayı değil , devre üzerinde direk USB ile bilgisayarımdan programlayabilmem lazım. Aynı PLC'lerde olduğu gibi.

Kartı tam nerde muhafaza edecem ? Üzerinde bolca giriş çıkış varken koruyucu bir kutu mu edinmem lazım , pano kullanmak da şart mı bunun yanında?

Kartta 220V dolaştırmamak adına , aynı PLC'lerde kullanıldığı gibi harici bir güç kaynağı almayı düşünüyorum?

Bu iş için Operatör Paneli gerekli olur mu olmaz mı bilmiyorum ama genel olarak konuşursak Operatör paneli gerektiği durumlarda nasıl çözümler bulmalıyız?

Özellikle Siemens PLC'leri endüstride çokca görüyoruz , fiyatları da bence aşırı uçuk , hadi otomasyoncuları kabul ettim de makina üreticileri de PLC kullanınca durum çok vahim bir hal alıyor , bu yollardan ülke dışına çıkan paranın haddi hesabı yok , az gelişmiş ülkenin sömürülmesinden başka bir şey değil.

Yorumlarınızı bekliyorum

DaRt

Forum içerisinde çok tartışıldı bu konu. Olur mu? olmaz mı? parazit, reset atma vs. Ben kendimden örnek vererek açıklayım kararını sen ver.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben makine mühendisiyim elektronik üzerine tek eğitimim üniversitenin ilk yılında bir dönem haftada iki saat aldığım elektroteknik dersi. Bu deste sadece direnç hesapları temel elektronik malzemeler falan anlatıldı.

İlk olarak bir tanıdığımın plastik üretim tesisinde işe başladığımda etrafta bir tane plastik enjeksiyon makinesi dikkatimi çekti. Taşıma esnasında makineyi devirip üzerindeki panoyu parçalamışlar. Eski tip kontaktörlü, zaman röleli bir pano vardı üzerinde. Alışılmışın aksine çift istasyon bir makineydi. Üzerine takılan iki kalıba farklı arka arkaya enjeksiyon yapıyordu. 2 Elektrik motoru, 5~6 selenoid val kontrollü hidrolik valf, 8~9 limit anahtarı, ısı kontrol sistemleri falan. Biz bu makine için 2~3 servise gelip yapın dedik, gelip görenler fiyat çıkarıp döneceğiz dediler ama ne olduysa hiç biri geri dönmedi neyse. Ben de o dönemlerde hobi olarak pic ile ilgilendiğimden işe başladım. Bir operatör paneli, bir de kontrol sistemi yapıp ikisini rs232 ile haberleştirdim. Operatör paneline lcd koyup sayaç vb bilgiler ile zaman ayarlamalarını yaptım. Bir kaç hafta sonra programı ve devre tasarımını bitirmenin sevinciyle makineyi çalıştırdım. İlk başlarda sorun yoktu. Ne zaman otomatik konuma aldım sapıtmaya başladı. Yapmaması gerekn ilelr yapmaya başladı. Valfler kafasına göre açı kapanıyor sistem kilitleniyordu. Oturup araştırdım. Kutulama, topraklama, baskı devre, pic programı, filtreler her şeyi yeniledim. Sonuçta kararlılığı arttırdım ama hiç bir zaman istediğim gibi olmadı. Şimdi yeni işimde bir makine yaptım. 6~7 bin gibi maliyeti olan bir makine için pic ile kontrol ünitesi yapmak gelmedi açıkçası içimden. Plc çok pahalı geldi. Eski tip kontaktör ve zaman rölesi ile yapsam yine çok para. Ben de Gemo'nun akıllı rölelerinden kullanmaya karar verdim. 120tl'lik bir röle ile (ki üzerinde lcd ve tuş takımı ile manuel zaman rölesi ayarı yapılabiliyor) işi bitireceğim. Daha önce kulanmadığımdan nasıl bir performası var bilmiyorum ama işimi görürse ne ala olmazasa siemens yada delta plc kullanacağım.

Sorularına gelecek olursam;

Operatör paneli makinelerin çok büyük bölümü için gerekli. Şu an üzerinde çalıştığım makinede de bir sürü zaman rölesi var. Çalışma moduna göre bunların ayarlanması gerekiyor. Ayrıca operatör paneli makineyi zengin gösteriyor. : )

Sanayici aşısından değişen birşeyin olacağını sanmıyorum. Eski işyerimde yerli imalat profesyonel plastik makinelerinin kontrol sistemlerinde 85xx serisi denetleyici vardı. Gayette sorunsuz çalışıyordu.

Önerim eğer az sayıda üretim olacaksa plc, yüksek adetli üretim için pic yada başka bir denetleyici ile özel tasarım.

Erol YILMAZ

Problemli noktaları tespit edilip iyileştirilirse  neden olmasın arkadaşlar :)
yani artık yapmadığımız ayıp !

hasangurlek

Alıntı yapılan: Allegro - 25 Mart 2010, 11:38:53
Problemli noktaları tespit edilip iyileştirilirse  neden olmasın arkadaşlar :)
yani artık yapmadığımız ayıp !

Tek sıkıntımız tüm olayları tek bir çatı altında birleştirip herşeyi birbirine bağımlı bir şekilde kendimiz yapmaya çalışmamız. Otomasyon sistemlerine bakıldığında her cihazın tüm donanımlarla uyumlu çalışacak şekilde marka bağımsız tasarlanmış olduğu görülür. Bir siemens PLC ye deltadan abbye, oriondan, omrona kadar yolvericiler, hız kontrolcüler, op paneller vs. eklenebilir. Sonuçta bunlara hayat veren uygulamaya özel geliştirilen yazılımlar.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!