pic pwm akım okuma

Başlatan drmp, 26 Mart 2010, 22:06:43

drmp

arkadaşlar bir konuda yardımınıza ihtiyacım oldu  16f877 ile yaptığım 1 khz pwm yöntemli dc motor hız kontrol devresine şimdide akım okumak için 20 A 60mv luk bir şönt direnç devreye ekledim 
60 mv pic ile ölçüm için yeterli degil  ayrıca 1 khz frekans  olduğu için değerini sabit okuyamıyorum sürekli şaşırıyor
şimdi opamp ile yapabileceğim  tek beslemeli bir devre arıyorum  ama bu konuda çok fazla bilgili olmadığımdan hangi opamp ve nasıl bir devrre kurulmalı  yardımcı olursanız sevinirim  yardımlarınız için teşekkürler

drmp

arkadaşlar bu kadar izlenime bir cevap olmaması beni baska bir yöntem kullanmaya teşvik etti akım sensoru kullanmayı düşünüyorum

camby

picmanya

pwm le dc motor kontrolünde motordan kulağı rahatsız edici sesler gelmesi istenmiyorsa ve daha titreşimsiz lineer bir motor hız kontrolü yapılmak isteniyorsa mosfetli veya igbtli güç elemanlarıyla kontrol edilen pwm frekansının en az 18000 hz. olması gerektiğini genelde araştırmalarımdan okuyorum dc motoru biz bir işimizde kullanmıştık ama motoru yalnızca röle üzerinden sağa ve sola çevirdik pwm li bir hız kontrolü yaptırmadık motora her iki yöndede hep nominal gerilimini verdik birde sizin yaptığınız gibi motor ile toprağa seri direnç üzerinden düşen gerilim ile motor akımını hesapladık ve gerekli koruma önlemini aldık tabi burda akım lineer değişiyordu opamplarla işimizi halletmiştik sizin pwm li hız kontrolü ile motorunuzu sürerken motor akımı ölçümü için ister seri şönt direnç kullanın isterse hall mantıklı temazsız akım sensörü kullanın her iki yöntemdede motor akımı kontrol devrenizde akım bir miktar dalgalanacaktır bu dalgalanmayı sönümlemek için lov pass yada aktif lov pass mantığıyla seri direnç toprağa paralel kondansatörler koyulup akım lineerleştiriliyor ve bu stabil konuma getirilen motor akımı dc voltaj halinde işlemcinize girilebilir ama hall akım sensörü çıkışı tam dc ise bilinki onun içinde opamplı böyle bir filtreleme devresi vardır ve genelde bu sensörler biraz pahalı olur ve her zaman hemen bulunmuyor olabilir madem dc bir motor kontrol ediyorsunuz o halde güç transistörleriniz 4 tanedir o zaman daha önce kullandığınız şönt dirençle akımı ölçmeye devam edin derim şönt direnci mümkün olduğunca küçük değerli ve gerekli gücün fazlasıyla olacak şekilde tek direnç kullanın ve şönt direnç üzerinden çarpıcı opampa gelmeden diremçde düşen akım voltajını direk buffer opampına girin iki opampla akımı işlemciye yalıtılmış halde girersiniz yok ekstra donanımsal bir akım sınırlaması daha yapayım isterseniz üçüncü bir opampla ve bu opampa bağlı bir akım sınır ayarlama potuyla işinizi görün ama burda dc motorda akım bazen hızlı artabileceğinden kondansatör ve dirençden oluşan lov pass filtreler şart siz uygulamaya başlayın ve sorun yaşarsanız şema koyun ve probleminizi bildirin size yardımcı olmaya çalışalım hall sensörleri dc devre üzerinden akım ölçmede değilde daha çok ac devre üzerinden akım ölçmede kullanın derim