PIC'in Yalıtımı Meselesi

Başlatan Tagli, 01 Nisan 2010, 23:57:49

Tagli

Genelde motor sürücülerini optocoupler ile kontrol biriminden yalıtıyoruz, yani en azından doğrusu bu. Merak ettiğim konu şu: Motor sürücü kartında PIC kullanmamız gerekiyorsa yalıtımı nasıl yapmalıyız?

Örneğin elimdeki L297 - L6203 sürücüsünü PIC'ten optocoupler ile ayırıp farklı kaynaklardan besliyorum. Peki ben PIC kullanarak bir microstep sürücü yapmak istersem, bu durumda PIC, sürücü kartının vazgeçilmez bir parçası olacak. O zaman onu nasıl yalıtırım? Veya önce şunu sorayım: Gerçekten yalıtmam gerekir mi?

Bu arada, optocoupler yerine Türkçe bir ifade uydursak, mesela "ışılçift" gibi, hoş olmaz mı?
Gökçe Tağlıoğlu

hasangurlek

Alıntı yapılan: Tagli - 01 Nisan 2010, 23:57:49
Bu arada, optocoupler yerine Türkçe bir ifade uydursak, mesela "ışılçift" gibi, hoş olmaz mı?

Türkçe teknik belgelerde opto coupler için bire bir çevirisi olan "optik bağlayıcı" ifadesi kullanılır.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

Logan

Soruyu tam olarak anlayamadım Tagli. Eğer birkaç amperlik bir step motoru sürücü entegreler ile sürersek optocoupler ile yalıtabiliyoruz. Mikrosteplerde bu tarz bir ara sürücüye ihtiyacımız olmadığı için mi yalıtımda problem çıkıyor? Mümkünse şema ile anlatır mısın?
İmza.

camby

optokuplör kullanmıyorsak eğer picin sorunsuz çalışmasını nasıl sağlayabilirz demiş sanırım... ki ben de merak ediyorum

Tagli

Devrede kontrol görevini L297 üstlendiği zaman bir sorun olmuyor. Ben L297'yi çıkarıp onun görevini (ve daha fazlasını, microstepping gereksinimleri düşünülürse) yapması için bir PIC koysam, bunun güç elemanlarından (MOSFET, L298 vs.) yalıtımını nasıl sağlarım? Elbette bunu yaparken modüler yapının korunmasını istiyorum, yani motor sürücüsü daha önce olduğu gibi dışarıdan sadece yön ve darbe girdisi alarak çalışabilmeli.
Gökçe Tağlıoğlu

hasangurlek

Alıntı yapılan: Tagli - 02 Nisan 2010, 19:45:46
Ben L297'yi çıkarıp onun görevini yapması için bir PIC koysam

Böyle bir şeye niçin ihtiyaç duyuyorsunuz ?

L297 nin yalıtım adına yaptığı hiç bir şey yok. Yaptığı iş L298 in ihtiyaç duyduğu clock, A,B,C,D, INH1 ve 2 sinyallerini lojik girişlerinden aldığı dataya göre üretmek ve sens pinleri sayesinde çekilen akımı algılamak. Siz bunları yazılıma yaptırmak istiyorsanız L297 yerine mcu kullanabilirsiniz ama hatırı sayılır derecede kod yazmayı gerektireceği için bence değmez. Fakat L298 ide kullanmayacağım motor girişlerini direk mcu çıkışlarından süreceğim derseniz çıkışlarda kullanacağınız eleman transistör, mofset ne olursa olsun arada herhangi bir çeşit izolasyon devresi olması gerekir.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

Tagli

L297'nin yalıtım görevi olmadığını biliyorum. İçinde çalışan bir program olmadığı için yalıtıma ihtiyacı da yok, zaten tam da bu iş için üretilmiş bir parça. L297'li devreyi optocoupler kullanarak PIC'li kontrol devresine bağlıyorum.

Alıntı yapılan: hasangurlek - 02 Nisan 2010, 20:40:08Siz bunları yazılıma yaptırmak istiyorsanız L297 yerine mcu kullanabilirsiniz ama hatırı sayılır derecede kod yazmayı gerektireceği için bence değmez.
Amacım bu, L298'i (veya benzeri birşeyi) PIC ile sürmek. Bunu step motor açısından bakarsak microstepping yapabilmek için istiyorum. Ayrıca sanırım fırçasız DC motor sürebilmek için de bir işlemciye ihtiyacım var.

Alıntı yapılan: hasangurlek - 02 Nisan 2010, 20:40:08...çıkışlarda kullanacağınız eleman transistör, mofset ne olursa olsun arada herhangi bir çeşit izolasyon devresi olması gerekir.
Aslında sorduğum şey bu. Aradaki yalıtım nasıl olmalı? Ve bunu modülerliği kaybetmeden nasıl yapabilirim? Yani dışarıdan bakıldığında sürücü kartı yine sadece iki girdisi olan bir modül olacak.
Gökçe Tağlıoğlu

mustaphaerdem

Fetleri sürmek için IR serisi entegreler kullanılabilir..
Korkarak yaşıyorsan sadece hayatı seyredersin.

camby

tagli kolay ulaşılabilirmidir bilmiyorum ama allegro'da da güzel microstep entegreleri vardı

hasangurlek

Alıntı yapılan: Tagli - 02 Nisan 2010, 22:56:01
L297'li devreyi optocoupler kullanarak PIC'li kontrol devresine bağlıyorum.

L297 yi direk pic çıkışına bağlayabilirsiniz optik izolasyona gerek yok, step motorla işiniz olmazsa zaten bu elemanada ihtiyaç olmaz.

Amacım bu, L298'i PIC ile sürmek.

Step motor hariç L298i kullanmak için enable pinleriyle birlikte giriş 1 ile 4 ü, 2 ile 3 ü kısa devre edip, çıkışlarıda aynı mantıkla kısa devre edip basit ama paralel bağlantı nedeniyle daha yüksek güce sahip bir sürücü olarak kullanabilirsiniz. Bunu kontrol etmek içinde çok fazla kod gerekmez. Katalogda bu bağlantı şekli için örnek şema olması lazım. Yükün akım kontrolünüde yanlış hatırlamıyorsam en fazla 2-3 volt gibi bir çıkışa sahip olduğu için picle ölçebilirsiniz.

L298 in lojik tarafının beslemesi 5 volttur. Motor çıkışlarıyla ise kendi içinde zaten izolasyona sahiptir ve yine yanlış hatırlamıyorsam VS 42 volt civarında kullanılabilir. L298 i sürme işini yazılımla basit bir şekilde halledebilirsiniz. Bu bağlantı tipini kontrol etmek için yine optik izolasyona ihtiyaç duyulmaz.

Aslında sorduğum şey bu. Aradaki yalıtım nasıl olmalı?

L298 i kullanmazsanız zaten gerçek yükü pic çıkışıyla kontrol edemezsiniz. Bu durumda yükü kontrol etmek için mosfet türü güç aktarıcı elemanlar gerekir ki bu konudada forumda pek çok başlık var.

Tagli

Alıntı yapılan: camby - 03 Nisan 2010, 01:46:27
tagli kolay ulaşılabilirmidir bilmiyorum ama allegro'da da güzel microstep entegreleri vardı
Toshiba'nın TA8435'i var, Karaköy'de görmüştüm. Ancak amacım bu işi PIC ile yapmak. Belki hazır entegre kullanmak daha mantıklı olabilir ama asıl amacım işin mantığını öğrenmek olduğu için yazılımı da kendim geliştirmek istiyorum.

Alıntı yapılan: hasangurlek - 03 Nisan 2010, 04:30:06
L297 yi direk pic çıkışına bağlayabilirsiniz optik izolasyona gerek yok
Bu durumda motor ve PIC'in beslemesi aynı kaynaktan oluyor. Bu bir sorun oluşturmaz mı? Bendeki mevcut düzenekte L297 elektriğini motoru besleyen kaynaktan 7805 ile alıyordu. PIC için ise tamamen ayrı bir pil kullanıyordum.
Gökçe Tağlıoğlu

hasangurlek

Alıntı yapılan: Tagli - 03 Nisan 2010, 11:55:29
Bu durumda motor ve PIC'in beslemesi aynı kaynaktan oluyor. Bu bir sorun oluşturmaz mı? Bendeki mevcut düzenekte L297 elektriğini motoru besleyen kaynaktan 7805 ile alıyordu. PIC için ise tamamen ayrı bir pil kullanıyordum.

L297 nin motorla aynı kaynaktan beslenmesi problem çıkarır. PIC, L297 ve L298 (9 nolu pin) aynı kaynaktan 5 volt ile beslenir. L298 in motoru sürmek için kullandığı besleme girişi ise 4 nolu pininden yapılır. Bu bağlantıda hiç bir yalıtıma gerek olmaz. 298 kullanmadan 297 nin çıkışında aktarma elemanlarını kullanarak motoru sürüyorsanız güç elemanları ile 297 arasında izolasyon yapmanız gerekir. Fakat daha kolayı eğer küçük motorlarla uğraşıyorsanız L297+298 yerine L293 kullanmanızdır. L298 gibi çift besleme girişine sahiptir ve dahili h-köprüsü ile 600 miliampere kadar direk sürebilir, kontrolüde basittir. 293 le step motor kontrolü için bu linklere bakabilirsiniz ;

http://mechatronics.mech.northwestern.edu/design_ref/actuators/stepper_drive1.html
http://www.8051projects.net/stepper-motor-interfacing/stepper-motor-connections.php

Tagli

Alıntı yapılan: hasangurlek - 03 Nisan 2010, 20:03:50PIC, L297 ve L298 (9 nolu pin) aynı kaynaktan 5 volt ile beslenir. L298 in motoru sürmek için kullandığı besleme girişi ise 4 nolu pininden yapılır.
Yani L298'in iki farklı bölümü iki farklı kaynaktan mı beslenecek? Bu şaseleri de ayırmak anlamına mı geliyor? L297 ve L298 farklı kaynaktan beslenirse (şeseler de farklıysa) L298'in sens dirençlerinden nasıl voltaj okuyabilirim ki?

Emin olmak için soruyorum, farklı kaynaktan beslemek demek şaseleri de ayırmak anlamına gelmiyor mu?
Gökçe Tağlıoğlu

hasangurlek

PIC kullanarak sürücü yapmak istiyorsanız 297 ve 298 le işiniz olmayacak ama bunlarla sürücüyü yapıpta picle kontrol etmek istiyorsanız;

298 in VS ve VSS girişleri ayrılmamış olsa motoru süreceğiniz voltaj 298in besleme voltajı kadar olur. Motoru sürmek için kullanacağınız voltaj ne ise bunu L298 in 4 nolu VS pinine gireceksiniz. Bu kaynağı giriş olarak kullanıp bir regülatörden temiz 5 volt elde edeceksiniz. Bu 5 voltluk kaynaklada L298in 9 nolu pini ile 298in, 297nin ve picin beslemesini sağlayacaksınız, yani şaseniz ortak olacak ama voltaj kaynakları farklı olacak, beslemeler değil. Picin kontrol pinlerini 297 ye, 297 nin çıkışlarınıda 298e arada izolasyona gerek duymadan direk bağlayacaksınız.

Tagli

Teşekkürler, şimdi durum netleşti.
Gökçe Tağlıoğlu