BTW 31 thyristorü yerine hangi thyristoru kullanabilirim ?

Başlatan osmankul, 10 Şubat 2004, 05:17:01

osmankul

BTW 31 thyristorü yerine hangi thyristoru kullanabilirim ? Bu thyristoru Karakoyde uzun aramalarım sonunda bulamadım bulduğumdada tanesine 70 $ gibi uçuk bir rakam istenince yerine başka thyristor kullanmam gerktiğine karar verdim fakat kataloglarda karşılık bir thyristor bulamadım.25-30 A dayanıklı hangi thyristörü kullanmalıyım sizce ?
OK

aster

kullanılan yerin nasıl bir devre olduğunu söylersen belki bir fikir yürütebiliriz
yanlış çorap önermiyelim

osmankul

Kullanılacağı devre 300 w lık bir inverter devresi.Kondansatörlerin değerlerini fazla büyütmeyecek bir thyristör arıyorum.
OK

aster

btw31 bu devrenin üstünde varmıydı ?
yoksa bir şemayımı uyguluyorsun ?
basit bir inverterse buna gerek yok ona yakın bir değer kullanabilirsin
voltajı artırmak için seri, akımı artırmak için gerekirse paralel bağlantıylada
bir şeyler uydurabilirsin, yani 2-3 taneyi yanyana kullanabilirsin

osmankul

Şemayı uygulamaya çalışıyorum ancak bu thyristörü bulamadım.Ayrıca bu thyristör
oldukça hızlı bir thyristör.Bu thyristörün yerine yanılmıyorsam BTW 39 kullanırsak devre üzerindeki kondansatörlerden birinin değerini bir anda bir kaç bin mikro farat yapmamız gerekiyor şu anda devre şeması ve açıklayıcı yazılar yanımda olmadığı için fazla ayrıntıya giremiyorum.Ancak BTW 31 e hız olarak yakın ve ucuz bir thyristör arıyorum bu arada BTW 31 vidalı metal thyristörlerden.Karaköydeki satıcılar yerine başka bir thyristör öneremediler.Benimde elimde bir katalog olmamasından dolayı yakın değerlikli bir thyristör seçemedim.Ancak bu inverterin çıkışının sinüs olması beni bu inverteri yapmaya teşfik eden asıl sebep.Ayrıca fazla devre elemanı içermemesi olayın diğer iyi taraflarından.Ayrıca trafoyu büyülterek ve giriş voltajını artırarak 700 w civarına çıkarmakta mümkünmüş tabi bunlar tasarlayan kişinin söyledikleri.Henüz deneyemedik.
OK

cozturk

Tristörleri direk paralel bağlamak doğru olmaz.. Çünkü ilk önce biri iletime geçer, diğeri henüz geçemeden kendini imha edebilir. belki her birine bir kaç ohmluk seri dirençten sonra paralel bağlanabilir.

Kondansatör değerini artıırmak o kadar kötü mü? inverterin frekans azalması sorundeğilse. birkaç bin mikrofarad nedeir ki? mesela 2 adet 2200uF her halde 1 milyondan dha pahalı değildir.  Tabi gerilim de önemli. inverter girişi kaç volt?

bu devre birinin anodu diğerinin geytine kondansatörle bağlı olan orta uçlu trafo kullanılan devre. olabilir.

Bir ara polonya pazarında birkaç yüz amperlik rusmalı tristörler vardı.. ucuz du.

osmankul

evet thyristörlerin etrafında 3-4 tane direnç var.inverter 50Hz TAM SINUS 220V 300W INVERTER diye geçmekte devre üzerinde ise giriş v 14 v çıkış voltajı 220-250 v gözükmekte.Orta uçlu trafo kullnılmakta yanlız thyristörlerin anodlarının arasında kondansatör var kondansatörlerden çıkan uçlar trafonun girişlerine gidiyor ortada ise devreden gelen başka bağlantı var.Devrede 2 thyristör mevcut.
Polonya pazarındaki thyristörlerin özelliklerini bulabileceğimizi pek sanmıyorum.Daha önce btw 31 araraken karaköyde bir kaç elektronikçi ucuz rus malı thyristörler satmayı teklif ettiler ancak kaç amperlik, kaç v luk, hızları ne dediğimde hiç bir cevap veremedikleri gibi bilgi alabilecek bir kaynakta gösteremediler.
OK

cozturk

Dostum, sen sadece öncekinin akımına a bakarak(en az x1.5 yapacaksın) bir tristör al, tak. hızdan dolayı fazla bişey olmaz. 50Hz de çalışıyorsa bu tristörlerin toparlanma süresi 10nS değil de 100nS olsa ne yazar. sadece biraz fazla ısınır o kadar.  Bu kadar kasmaya gerek yok.

Sanırım geyt akımını başka bir osc sağlıyor. çünkü bir tris. iletime geçtikten sonra süratle diğeri iletime geçerek ters gerilim ile diğerini kesime götürecek.  daha önce yanlış söylemişim. iki anot arası kon. var galiba.

Sen en iyisi bu şemayı şeyttir de bir bakalım. belki bize de lazım olur.  Bu inverterin sinüs olması suni birşeydir. kondansatörler ile diüzeltilmiş galiba..

Kolay gelsin.