DSP Board FT2232 Problemi.

Başlatan Logan, 15 Nisan 2010, 09:48:17

Logan

Günaydın arkadaşlar.

Bundan birkaç hafta önce Arrow'dan "Piccolo" kit aldık. Bilenler bilir, son derece basit üzerinde FT2232'li bir programlayıcı, 3.3V regüle entegresi ve DSP var. Ayrıca bütün pinler için header soket koymuşlar. USB bellek boyutunda bir kit. Fiyatıda çok uygun 39$. Fakat arkadaşlarla kit başında kavga etmeye başlayınca yenisini çizmeye karar verdim. :)

Netten bu kitin devre şemasını indirip programlayıcı kısmını aynen kopyalayıp, işlemci kısmına eylül ayında gittiğimiz TI seminerinde vermiş oldukları TMS320F28035 numunesini koydum. Ayrıca bütün pinlere pin header ve led ekledim. 4 adet 7 segment display, rotary encoder, canbus hattı, RS232 hattı ve birkaç buton koydum. 15x10 cm'lik basit bir deneme bordu oldu. Kartada mavi solder mask attırdım çok yakışıklı oldu. :D

Arkadaşlarında ısrarı üzerine devre üzerinde bulunan bütün malzemeleri SMD olarak çizdim ve Digikey'den temin edip kartlar gelince dizmeye başladık. Ummalı bir dizgi işleminin ardından ilk denememizi yapmak üzere Bismillah deyip USB soketi taktık. Fakat ne hikmetse bilgisayar "USB aygıtı tanınmadı" hatası verdi. Hemen orjinal piccolo şemasını açıp kontrol etmeye başladım. Yollarda veya malzemelerde herhangi bir yanlışlık yoktu. Devre üzerinde bulunan 93C46 epromun içinin boş olmadığı kanısına varıp :) TI'dan Yunus Bey'i aradım. Durumu güzelce anlattım. O da sağolsun bana bu eproma atılacak hex dosyasının halka açık olmadığını, kullanmaya çalıştığım programlama biçiminin XDS100 olduğunu ve hexi paylaşamayacağını söyledi. Teşekkür edip nonstradam ile birlikte nette bir araştırma yaptık. Birde baktık ki sıkı koruma altında tutulan hex dosyası, TI'ın wiki sitesinde ayan beyan paylaşılmış. Hatta bununla da kalınmamış, FT2232 üzerinden nasıl programlanacağı da anlatılmış. Epromun FT üzerinden programladığını gördüğümüz anda, çalışmama probleminin eprom ile alakalı olmadığını anladık.

Üzerinde sadece FT2232D, USB soketi, 3.3 V regüle entegresi ve pasif kompenentlerin bulunduğu bir kart topladım ve denemelere bu kart üzerinden devam ettim. Aşağıdaki devre şeması, benim kartta kullanmış olduğum ve piccolo kitin devre şemasıdır. Bir sonraki devre şeması ise datasheetteki uygulama devresidir.





Görüldüğü üzere iki şema arasındaki farklar şunlardır;

1- Uygulama devresinde SI/WU uçları VCC'ye bağlı iken, benim şemamda şaseye çekilmiştir. Datashete bu bacakların açıklamalarına bakıldığında şu yazmaktadır;

" The Send Immediate / WakeUp signal combines two functions
on a single pin. If USB is in suspend mode (PWREN# = 1) and
remote wakeup is enabled in the EEPROM , strobing this pin
low will cause the device to request a resume on the USB Bus.
Normally, this can be used to wake up the Host PC.
During normal operation (PWREN# = 0), if this pin is strobed low
any data in the device TX buffer will be sent out over USB on the
next Bulk-IN request from the drivers regardless of the pending
packet size. This can be used to optimise USB transfer speed for
some applications. Tie this pin to VCCIO if not used. "

Burada yazılanlardan anladığım kadarıyla eğer wake up sinyalini eprom üzerinden göndermek istiyorsam SI/WU pinlerini şaseye çekmeliyim. Devre üzerinde eprom yoksa ve ben bu özelliği kullanmak istemiyorsam normal çalışması için Vcc ucuna bağlamam yeterli olacaktır.

Piccolo kit üzerinde eprom bulunduğuna göre ve benim epromumda herhangi bir hex bulunmadığına göre ilk etapta FT'yi çalıştırmak için bu pinleri Vcc'ye çektim. Fakat değişen herhangi bir şey olmadı.

Şemalar arasıdaki ikinci fark ise şudur; Entegrenin Reset bacağı, uygulama notunda Vcc'ye bağlanmıştır. Bendeki şemada ise boşta durmaktadır. Datasheeti incelediğimde bu pin için şunları söylemektedir;

"Can be used by an external device to reset the FT2232D. If not required, tie to VCC"

Buradan anladığım şudur; Harici bir kaynaktan reset verilmek istendiğinde bu bacak kullanılır. Eğer bu özellik kullanılmayacaksa bu bacak Vcc ucuna bağlanmalıdır.

Ayrıca reset ucu içeriden dahili olarak 200k direnç ile pull up yapılmıştır. Yani benim boşta bırakmış olmam esasen harici olarak reset faktörünü kullanmayacağım anlamına gelir.

Her ihtimale karşı bu bacağıda Vcc'ye çektim. Maalesef değişen bir şey olmadı. Fakat bir ara, baş parmağım entegre üzerinde iken usb soketi tekrar taktım. Keramet parmaktaymış ki pc FT entegresini tanıdı :)

Hemen heyecanla acaba hangi bacağı sökersem çalışmaya devam edecek düşüncesiyle "Reset" bacağını Vcc'den ayırdım. Bilgisayar yine görmedi ve bu saatten sonra bir daha da çalıştıramadım.

İşte durum böyle arkadaşlar. Ölçü aleti ile piccolo kitten birebir ölçüm yapmama rağmen herhangi bir fark göremedim. Artık çalışacağına dair ümitlerim tükenmeye başladı. Suçu baskı devre firmasına atmayı planlıyorum.

Siz ne dersiniz???
İmza.

tuggy

Üzerinden epey zaman geçmiş, sorunu halledip kullanabildiniz mi?