93C46 Eprom Programlayıcı.

Başlatan Logan, 15 Nisan 2010, 14:27:08

Logan

Arkadaşlar elimde SMD kılıf 93c46 var ve bu epromu bir şekilde programlamam gerekiyor. Birkaç saattir nette şema-program vb. şeyler arıyorum. Kayda değer basit ve kullanışlı birkaç şema buldum. Fakat aklıma takılan bazı yerler var. Şu an elimde GTP usb programmer var, içerisinde 18F252 olanlardan. Sorunsuz çalışıyor. Acaba Winpic tarzı bir programla bu epromu programlayabilir miyim? İndirdiğim birkaç datasheette programlanabildiği yazıyor. Fakat Winpic'in n yeni sürümünü (3.56) indirmeme rağmen device listesinde 93 serisi herhangi bir entegreye rastlamıyorum. Elimdeki mevcut programlayıcı ile bu epromu programlayabilir miyim?
İmza.

mustafacan

hocam yanlış hatırlamıyorsam bende 93 serisi ile uğraşmıştım. 24cxx serisi ile aynı progranlanıyor.  24c seçin ve programlayın gitsin.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

Logan

mustafacan, 93c46 içerisine atmaya çalıştığım dosyanın uzantısı .ept'dir. Winpic800 ise Ept uzantılı dosyaları görmüyor. Açabilseydi eğer denerdim.
İmza.

ipek

24xx i2c mantığı ile çalışır program esnasında scl ve sda bacağını kullanır ve yollanan veri paketi farklıdır
93cxx spi mantığı ile calışır program esnasında 4 bacak kullanır 8bit ve 16 bitlik modelleri vardır paket veri bit'i eldeki dosyaya uymalıdır
8 bitlik bir dosyayı 16 bitlik bir IC'ye atamazsınız ,yada tam tersi. SMD olanların bazılarında özellikle Microchip'in üretimlerinde bacakların yerleri farklıdır.
genelde hex yada bin atılır .ept diye bir sey bugüne kadar görmedim rename edilerek kullanalıbilir.
PonyProg ve Picprog gibi rs232 yada Lpt port'tan çalışan basit modelleri sitelerinde şema artı açıklamaları mevcuttur.
birde mini sorun teşkil eden problem eğer makinanız çok hızlı ise ayarlardan hızı düşürmeniz icap edebilir entegrenin anlayamayacağı kadar bir bilgi gelirse düzgün yazılma gerçekleşme olmaz
ve checksum hatası oluşur. ticari programlayıcılar gelen bilgiyi önce kendi bufferine alırlar nabıza göre şerbet verirler.
google'de pickit2 nin 93cxx lere program atabileceğini ifade ediyor fakat nasıl bağlanılacağına ait bir makale bulamadım...

t2

#4
Logan  galiba sen ft232 kullanıyorsun. (süper eski tip epromu dışarıda olan USB çipi  ;D)

Bu ept dosyası öyle atılmaz. önce devreyi yapıp, Mprog ile USBden programlanır. yani ept dosyanı mprog yardımıylan açmalısın  ;) USB üzerinden vendor id vs ayarlayacaksın  EPT dosya kaydedilecek. veya varsayılan EPT şablonunu açacaksın. o da yazacak. Yani asıl yazma işini mprog vasıtasıyla USB üzerinden ft232 çipi yapacak.



Başka bir çözüm de hazır programlanmış epromu 93c46  programlayabilen bir programlayıcı ile okutmak, içeriğini  bin  dosya olarak kaydetmektir. Sonra bu kaydedilen dosyayı kullanarak başka epromlar kopyalanabilir.

Logan

Tebrik ederim t2, leb demeden leblebiyi anlıyorsun. Haklısın .ept dosyası o şekilde atılmaz. Mprog programını indirdim. Dediğin gibi .ept dosyasını açtım herşey tamam. Fakat FT2232D ile USB'yi bir türlü haberleştiremiyorum. O konuyu şu başlıkta https://www.picproje.org/index.php/topic,28040.0.html ayrıca anlattım. İş iyice ilginç bir hale geldi. Kart üzerinde eprom takılı değil iken PC USB'den FT entegresini görüyor "Dual USB Serial Port" şeklinde görüp aygıt yöneticisine 2 adet COM açıyor. Fakat 93LC46B'yi taktığım zaman bir türlü haberleştiremiyorum. Sürekli olarak "USB aygıtı tanınmadı" hatasını veriyor. Kafamda bir sürü soru işareti var. FT çipine bağlı bu epromun kesinlikle boş veya dolu olması, PC ile FT'nin haberleşmesini etkilemez diye düşünüyorum. Aksi halde nasıl boş bir eproma FT üzerinden veri yazılabilir!!!
İmza.

t2

#6
Boş veya dolu olması etkiler.
Şöyle ki  Vendor ID ve productID bu eprom içinde saklanıyor. eğer içinde yanlış ve farklı bir değer varsa FT çipi windows tarafoından asla alfılanmaz. sürücü bile yükleyemezsin. sürücüsünü yükleyemedğin devre ise USB de tanınmayacağı için Mprog ile epromu programlaman imkansız olur.

Benim önerim şu: epromu silemiyorsan, sürücü yüklenmese bile windows aygıt yöneticisinden tanınmayan aygıtı bulup vendor ID ve Product ID sine bakarsın. ve FTDInin sürücüsndeki  inf dosyaları bu ID ye göre modifiye edersin ( tabi *.sys dosya içinde de kayıtlı onları da üslubunca editleyeceksin.) netice itibariyle bir klasörde  editlenmiş *.inf  *.sys ve *.dll  olacak. sürücü yüklenemeyen aygıtı tanıtmak için bu klasörü göstereceksin. bir kere tanıtabilirsen Mprog bunu bir ihtimal görüp epromunu silebilir.

ben FT2232'li  (çift usart) olan çipi kullanmadım o yüzden dediklerim aynen geçerli olmayabilir. fakat çok gerekmiyorsa epromu hiç kullanmayın.  ya da  varsayılan eprom içeriğini çok az değiştirin. vendor ID ve product ID  değiştirmeyin. onları değiştiriseniz özel sürücü  gerekir ya da modifikasyon.

SERRO EFE

#7
logan ponyprogun sitesinde seriporttan çalışan bi programlayıcı var ben çalıştırdım panasonic kx-p serisi yazıcılarda kullanılıyo (askerde çok geliyodu) programlayıcı yoktu sitedeki şemayı yaptım çalıştı. ve hala kullanıyolar heralde.
linki
http://www.lancos.com/siprogsch.html