DC Motorun Kontrollü Yavaşlatılması.

Başlatan mihri, 19 Nisan 2010, 08:10:10

mihri

H-Köprü sürücü ile DC motor sürüyorum, hızlanma işlemini istediğim şekilde ayarlayabiliyorum. Mesela motora 0 RPM 3000 RPM hızına kadar rampa şeklinde hızlanmasını sağlayabiliyorum. Fakat 3000 RPM hızında dönen motoru nasıl kontrollü bir şekilde yavaşlata bilirim? Yani eğimini benim belirleyeceğim rampa şeklinde hız grafiğini elde etmek istiyorum motor yavaşlarken.
"Eppur si muove!"

tayyar

hızlanma için kullandıgınız rampayı tersine çevirirseniz istediğinize ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

ancak;
motorun yavaşlaması, hızlanmasına göre daha fazla zaman alacaktır. sonuçta hızlandırırken sıfır noktasından var olamyan bir hareketi oluşturuyorsunuz ancak yavaşlamada artık motorun bir ataleti var ve siz pwm duty cyclesini %100 den %80 e cektiginizde öncelikle motor kendi ataletiyle bir miktar dönecek sonrasında yavaşlamaya geçecektir. motor yüklü ise bu süre orantılı olarak azalacaktır.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

KAZIMUGUR

AC motor olsa kontrollü DC ile frenleyebilirdin.
DC olduğuna göre kontrollü şekilde ters DC uygulayabilirsin.

mihri

Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim yalnız bu fikirler herkezin aklına gelecek türden.  Motrun kontrollü bir şekilde yavaşlatılması ile ilgili uygulama yapan oldu mu? Benim asıl istediğim tecrübeden yararlanmak.
"Eppur si muove!"

tayyar

sorunu karşılarmı bilemiyorum ama fren sistemleri var ?

genelde yukarı aşagı inip kalkan kapılarda kullanılıyor.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

z

Donen motoru yavaslatmak hizlandirmaya gore daha problemli.

Motoru hizlandirmak icin kaynaktan enerji asilir ve motora pompalarsiniz. Tersine yavaslatmak icin bu kez motordan enerji asilip
kaynaga pompalamaniz ve bu enerjiyi tuketmeniz gerekir. Aksi halde  motor, depolanmis enerji ile donerek kontrolunuzden cikar.
(ters rampalama asamasindaki bolgeden sozediyorum)

Dusuk guclu motorlarda depolanmis enerjisiyi H kopru uzerinde harcayabilirsiniz ancak motorunuz guclu ve yukunuzde volan etkisi
olusuyorsa tasarim isi ciddiye biner. En azindan frenleme direnci kullanmaniz gerekir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mihri

Mekanik frenleme yapmam mümkün değil. H-köprü mosfetrleri ile de frenleme yapamıyorum. Ben şöyle bir mantık düşündüm yavaşlatma sırasında diyelimki PWM %100 PWM'i ve ağar ağar azaltıyorum bu sırada PWM peryodunun boş kısımlarında motora dirençle birlikte paralel bağlı başka bir mosfeti tetikliyorum, yani PWM %70 ise PWM peryodunun %30'luk kısmında motoru harici direnç üzernç üzerinden frenliyorum. Yavaşlama işlemini bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Henüz bunu uygulama şansım olmadı. Yavaşlatma işlemi bu şekilde ne kadar performansılı çalışır denemek gerekiyor. Bu konuda tecrübesi olan uygulama yapmış olan var mı en doğru cevabı onlar verebilir. Başka bir teknik de olabilir.
"Eppur si muove!"

KAZIMUGUR

Motor hızının artırılıp azaltılması başka olay , motorun yük tarafından sürülmesi gibi durumlarda istenilen durma zamanında durdurulması başka olay.
Pwm ya da başka yol , motor hızını yeteri kadar azaltamıyorsa fren düşünülür .
Uygulama ne güçte şartları nelerdir incelemek gerekiyor.

z

Eger motor devir sayisinin belli bir hiz profiline uyarak degistirilmesi gerekiyorsa frenleme kacinilmaz. Motor enduvisinin kendi ataleti bile yavaslamaya engeldir. Motorun devir sayisini dusurdugunuz andan itibaren olmasi gereken devir sayisinda donene kadar motor dinamo
olarak calismaya baslar. Eger uretilen elektrigi tuketmezseniz besleme voltaji kendiliginden artar.

Frenleme moduna gectiginiz andan itibaren guc kaynagina paralel yuk direnci baglayabieceginiz gibi, bosu bosuna enerji tuketimi yapmamak icin
pwm in off peryodunda direnci devreye de alabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mihri

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Nisan 2010, 13:49:23
Eger motor devir sayisinin belli bir hiz profiline uyarak degistirilmesi gerekiyorsa frenleme kacinilmaz. Motor enduvisinin kendi ataleti bile yavaslamaya engeldir. Motorun devir sayisini dusurdugunuz andan itibaren olmasi gereken devir sayisinda donene kadar motor dinamo
olarak calismaya baslar. Eger uretilen elektrigi tuketmezseniz besleme voltaji kendiliginden artar.

Frenleme moduna gectiginiz andan itibaren guc kaynagina paralel yuk direnci baglayabieceginiz gibi, bosu bosuna enerji tuketimi yapmamak icin
pwm in off peryodunda direnci devreye de alabilirsin.

24V DC 100W motor kullanıyorum motorun tahrik ettiği başka bir mekanizma var o mekanizmanın ataleri ve motorun kendi rotor ataleti PWM 0 dahi olsa hızın bir anda 0 olmasını engelliyor fakat hız 0 ve PWM 0 olduğunda motorun tahrik ettiği mekanizma motru döndürme yönünde bir kuvvet uygulamıyor.

Motorun yavaşlama grafiği ters rampa şeklinde olsun istiyorum ve bu rampanın eğimini istediğim gibi ayarlayabilmeliyim. Eğer PWM'i 0 yaparsam ve motru frenleme direnci ile yavaşlatmaya çalışırsam istediğim rampayı elde edemem gibi geliyor. Bu yüzden PWM işaretinin Off peryotlarında frenleyip PWM peryotlarının On kısımlarında tahrik etmeyi düşündüm. Burda yavaşlama senaryosu biraz servo motor gibi olmalı yani tam olarak yavaşlamaya başladığı süre ile durduğu süre ya da indiği min hız süresi benim ayarladığım süre olmalı.
"Eppur si muove!"

serdararikan

@mihri
yaptığın çalışimanın sonucunu merakla bekliyorum.Bazı application dosyalarında motor sürücünün girişindeki IN1 ve IN2 nin bir değil kapısı ile birleştirildiğini

kontrol--------------------->IN1
              |
              |
              ----|>0---------->IN2

şeklinde bağlandığını gördüm bu durumda PWM in boş kısımlarında motora ters yönde gerilim uygulanıyor sanırım.

gladi

bir sorum olacak ...

adım adım anlatmak istiyorum ..

diyelim ki mekanızma stoplamak istedigimizde

motora enerji kesildi ...
mekanızma motoru döndermek isteyecek
ters bir enerji uygulamak istedik ...
(bence burada 0 dan yükselterek verilmeli )
5 sn de veya 1 sn veya 10 sn durduracağız ... (küt diye durdurmak istiyoruz veya istemiyoruz)
motor durdurana kadar düzenli enerji verildi ...

şimdi burada dikkat edilmesi gereken (bana göre ) istenmeyen ters yön kalıyor
bunuda " enkoder " gibi adına geri besleme deyin ne derseniz deyin buradan denetlemeli olmalı  değil mi ?
misafir olan kimse, beraberce getiremediği birşeye kalbini bağlamaz.

mustafacan

Böle bişeymi gerekiyor. 
adamın adı UHU youtubede dc servo üzerine çalışmaları var
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

mihri

Alıntı yapılan: mihri - 20 Nisan 2010, 12:32:25
Mekanik frenleme yapmam mümkün değil. H-köprü mosfetrleri ile de frenleme yapamıyorum. Ben şöyle bir mantık düşündüm yavaşlatma sırasında diyelimki PWM %100 PWM'i ve ağar ağar azaltıyorum bu sırada PWM peryodunun boş kısımlarında motora dirençle birlikte paralel bağlı başka bir mosfeti tetikliyorum, yani PWM %70 ise PWM peryodunun %30'luk kısmında motoru harici direnç üzernç üzerinden frenliyorum. Yavaşlama işlemini bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Henüz bunu uygulama şansım olmadı. Yavaşlatma işlemi bu şekilde ne kadar performansılı çalışır denemek gerekiyor. Bu konuda tecrübesi olan uygulama yapmış olan var mı en doğru cevabı onlar verebilir. Başka bir teknik de olabilir.

Daha önce yukarıda bahsettiğim yöntemi denedim. Sonuç gayet başarılı oldu. Yavaşlama rampasını istdiğim şekilde ayarlayabliyorum. Bezer uygulama yapmak isteyenler bu tekniği gönül rahatlığıyla kullanabilir.
"Eppur si muove!"

SiVRiSiNEK

Alıntı yapılan: mihri - 23 Nisan 2010, 17:09:29
Alıntı yapılan: mihri - 20 Nisan 2010, 12:32:25

Daha önce yukarıda bahsettiğim yöntemi denedim. Sonuç gayet başarılı oldu. Yavaşlama rampasını istdiğim şekilde ayarlayabliyorum. Bezer uygulama yapmak isteyenler bu tekniği gönül rahatlığıyla kullanabilir.

mahsuru yoksa motor sürücü kısmının şemasını koyabilirmisiniz?