Grafik LCD kullanımı

Başlatan picmanya, 04 Mayıs 2010, 15:18:16

picmanya

t2 en son yazdığın mesajı tam anlamadım ama pic ile glcd sürülmesinde zaman gecikmeleri konusunda hemfikiriz herhalde zaten bende glcd ile grafik ve şekil çizdirecek değilim en azından şu anda değilim glcd ile pic arası zaman bekletmeleride mecburen kaçınılmaz buna karşın glcd de kullanmak da bazı işlerde kaçınılmaz glcd ile ekranın bir takım yerlerine yazılar, karakterler ve rakamlar yazdırmayı düşünüyorum rakam ve yazıları şöyle düşünebiliriz bir zaman veya sayıcı içeriğini devamlı ekrana yazdırma işi gibi hangi glcd ile işe girişip kullanmaya başlanmalı glcd olarak ne kullansak daha iyi olur piyasada rahat bulunabilen veya en çok hangisi kullanılıyor

t2

Piyasada 128x64 denen tipi oluyor.  Eğer film oynatmayacaksanız bu geceikmeler sorun değil. Tam ekran olmayan grafik çizmek, yazı yazmak ekranı  ölçüm sonuçlarına göre güncellemek aynı anda akım gerilim sıcaklık vb. göstermek için gayet uygun gibi.  Benim yaptığım işte yeterliydi.

Tabi yine denemek lazım. sizin uygulama için bu hız yeterli olmayabilir.

En iyisi ben aleti yerinden çıkarıp bir video çekeyim. size demo yapayım .

satilla

Fxdev hocamında bahsettigi PIC GLCD ile haberlesme halindedir eger isiste simule ederseniz göreceksiniz benimde projemde sorun cıakrmasını nedeni bu olsa gerek

t2

16f877a ile yaptım. bilgiyi bit olarak değilde topluca bayt olarak alıyoruz. formalitesi aklımda değil. Ancak 1 bayt  8 tane noktaya tekabul ediyordu. 10000101 gibi noktalar yanık ve sönük demek oluyordu.


SpeedyX

Konunun tamamını okumadım ama grafik lcd sürerken oluşan donmalardan tamamen programcı sorumludur. Yeterince hızlı bir işlemci ile efektif bir program olduktan sonra donma olmaz.

Örneğin videodaki alet tft yi yaklaşık 25Mhz de sürüyor ve hardware SPI dan interrupt kullanarak iletişim kuruyor, 40fps ye yakın tarama yapıyor, 3d küpü de hazır hafızadan değil, an an hesaplayarak çiziyor, aynı zamanda butona basarsanız animasyonda hiç donma olmadan 640x480 resim çekip, işleyip, usb den PC ye iletiyor. Bunu yapan işlemci sadece 96MHz de çalışıyor.

Demek istediğim; herşey tasarımcıya bağlı, işleri nekadar donanıma devrederseniz, başka işler için okadar vakit kalır.