otomatik çiçek sulama projesi bazı sorunlar var lütfen yardım edin!

Başlatan Mucit23, 30 Haziran 2010, 13:09:25

orhanc

ben 18f452 ve 18f4620 kullanmıştım ayarları şu şekilde

Bu 18F4620 için 
__CONFIG(1, HS & IESODIS & FCMDIS);
__CONFIG(2, PWRTDIS & BORDIS & WDTDIS & WDTPS128);
__CONFIG(3, CCP2RB3 & LPT1DIS & MCLREN);
__CONFIG(4, STVREN & LVPDIS & DEBUGDIS  & XINSTDIS);
__CONFIG(5, UNPROTECT);
__CONFIG(6, UNPROTECT);
__CONFIG(7, UNPROTECT);

Bu 18F452 için 

__CONFIG(1, HS )
__CONFIG(2, PWRTDIS & BORDIS & WDTDIS & WDTPS128);
__CONFIG(3, CCP2RB3)
__CONFIG(4, STVREN & LVPDIS & DEBUGDIS)
__CONFIG(5, UNPROTECT);
__CONFIG(6, UNPROTECT);
__CONFIG(7, UNPROTECT);

i'm doing nothing... Giddy Up  http://www.drorhan.com

yorulmaz06

Selamlar
Mucit23 hocam simulasyonda ısıtıcı rölesi çalışmıyor hata bendemi bi bakabilirmisiniz.? Birde baskı devrede butonların altındaki menu art azlt yazan pinlere +5v gireceğiz heralde ?

Mucit23

merhaba arkadaşlar
Arkadaşlar aklımı yemek üzereyim ne yapacağımı bilmiyorum
pic programlayıcıyı test ettmi sorun onda değil 16F628 için bi animasyon programı yazdım sorunsuz çalıştı hiç sorun çıkarmadan yüklendi 16F877 ve 18F452 içindebazı lcd de yazı yazması için bazı programlar yazdım sorunsuz bi şekilde derleniyor simülasyonda çalışıyor ama kart üzerinde çalışmıyor elim kolum bağlandı resmen sizce başka ne yapmalıyım neden karta takınca çalışmıyor bu işlemciler nerede hata yapıyorum bilmiyorum kartı defalarca inceledim ama bulamadım başka önerebileceğiniz bişey varmı ne yapayım ?

Mucit23

Alıntı yapılan: yorulmaz06 - 05 Ağustos 2010, 15:53:44
Selamlar
Mucit23 hocam simulasyonda ısıtıcı rölesi çalışmıyor hata bendemi bi bakabilirmisiniz.? Birde baskı devrede butonların altındaki menu art azlt yazan pinlere +5v gireceğiz heralde ?
ilk başta set değerini girmelisiniz ondan çalışmıyordur

Mucit23

arkadaşlar diyorumki sorun acaba 7805ten kaynaklanabilirmi yani 7805 picinçalışmasını etkileyecek bi durum yaratırmı.7805 in çıkışını ölçtüğümde yaklaşık 5.10 ile 5.6 volt arasında normalden biraz yüksek gibi.
devre üzerinde denemek için 18F452 yi kullanarak devre üzerindeki buzzeri 500 ms aralıklarla açıp kapatacak şekilde bi program yazdım devreye takıp enerji verdiğimde buzzerden hiç ses çıkmıyor demekki pic çalışmıyor  ama enerjiyi keser kesmez bi anlık olarak buzzerden ses çıkıyor.Her nedendense picin çalışmasını etkileyen bir etmen var ortada ama bi türlü çözemedim 

ete

Pic'i yerinden sök ve devrenin voltajını tekrar ölç. Şayet 5V dan fazla ise 7805'ide değiştir bence.

Pic in çalışmadığı kesin ama sebep bir sürü olabilir.
Muhtemel olanlar;

1. 7805
2. Pic in kendisi
3. Kristal
4. Kristal kondansatörleri 22-33pf arasında bir değer olmalı.
5. Pic in besleme bacaklarına 100nf kondansatör bağlanmamış olması
6. LCD bacaklarının yerlerinin değişik olması

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

akşam kesinlikle 7805 i değitirecem çünkü kullandığım 7805 bence kaliteli değil st marka kullanmalıyım ayrıca picin besleme bacaklarınada 100nf kondansatör bağlıyacam bu kadar aldığım önlemden sonra inşaallah çalışır artık bu projeyle herkesin kafasını çok yordum bu beni çok üzüyor ama bi devreyi toparlıyabilsem her şeyi düzenliyecem derli toplu olarak yenişbaşlık altında yayınlayacam

yorulmaz06

Alıntı yapılan: mucit23 - 06 Ağustos 2010, 13:28:00
Selamlar

yok hocam ne yaptıysam çalışmadı anladığım kadarıyla iki sensörü birden kontrol ediyo bunu tek sensöre ayarlasak

Alfa

açık şemadaki direnç değerleriyle baskı devredekiler aynı değil ilk verdigin devreyi yaptıgımda da sapıtmıştı bence bi kontrol et,dirençlerden olabilir.deneme şansım olmadı sht11 gelsin başlıyacagım.

Mucit23

hocam sonunda devreyi çalıştırdım sorun tahmin ettiğim gibi çıktı 7805 bozukmuş.Beni çok uğraştırdı ama şimdi çok güzel çalışıyor saattede simülasyondaki gibi yavcaşlama yok gayet stabil çalışıyor yardımcı olan arkadaşlara ve ete hocama teşekkürler.
Alıntı yapılan: yorulmaz06 - 06 Ağustos 2010, 17:23:11
Alıntı yapılan: mucit23 - 06 Ağustos 2010, 13:28:00
Selamlar

yok hocam ne yaptıysam çalışmadı anladığım kadarıyla iki sensörü birden kontrol ediyo bunu tek sensöre ayarlasak
senin sorununu farkkettim galiba aynı sorun bendede var ben set değerini nomalde ortalama ısıyla karşılaştırmasını istiyordum ama herhalde yazılımsal bi sorun var kısa zamanda çözerim inş

yorulmaz06

Sorunu çözdüğüne sevindim Mucit23 hocam role mümkünse ds18b20 ile çalışsın :D bu arada PM ni gördünmü?

Mucit23

merhaba arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ederim.Devrem çok iyi çalışıyor.
ısı kontrol sorununuda çözdüm galiba ben virülden sonraki haneyide hesaba katmışım ama bu kadar ince hesaba gerek yok o yüzden virgülden sonraki hanyi işin şçinden çıkartım şimdi tüm sistem çok iyi çalışıyor ,
yorulmaz kardeş eğer ısı kontrol kısmı ds18b20'yi dikkate almasını istiyorsan ısı kontrol kısmını aşağıdaki gibi değiştirmelisin
ISIKONTROL:      
if TERM<ISI then            
LOW Role1       
 ENDIF        
i ISI<TERM 
HIGH ROLE1 
Endif        
RETURN

Ayrıca arkadaşlar size sormak istediğim bi konu daha var şu toggle komutu hakkında bildiğimiz gibi bu komutun işlevi herhangi bi bitin durumunu değiştirmektir yani 1 ise 0 0 ise 1 yapar
peki ben bu komutla yine bir bit boyutundaki bir değişkenin durumunu değiştirebilirmiyim
yani
toggle sayı dediğimde sayının durumu değişirmi ?

ete

Toggle  komutu BIT bazında bir PIC pini'nin konumunu değiştirmek için kullanılır. Aslında komutun açıklamasında değişkenler için değil de Pic pinleri için kullanılacağı vurgulanmış. Ancak pinleri birer değişkene bağlamış iseniz tabiiki değişkenede uygulanır.
TOGGLE SAYI denildiğinde her komut işletiminde SAYI (BIT değişkeni) değeri 0 dan 1'e şayet 1 ise 1 den 0'a döner.
Bu komut SAYI=1-SAYI komutu ile aynı işlevi yapar.

AMa sanki Byte değişkenine TOGGLE komutu uygulamak istermişin gibi bir şey sezinledim? Şayet böyle bir şey istiyor isen;
Toggle komutunu kullanamazsın. Onun yerine ;
SAYI VAR BYTE
SAYI=63
SAYI=255-SAYI
şeklinde bir komut kullanabilirsin. Böylece her komut çalıştırıldığında bitler ters çevrilecektir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

evet hocam kuluçka makinası programını olabildiğince hafifletmeye çalışıyorum bu yüzden bazı değişkenlerin boyutunu küçültüyorum tabi gereken yerlerden örnek vermek gerekirse çevirici motorun açık veya kapalı olduğunu belirleyen sayı adında birdeğişken vardı önceden byte boyutundaydı bize lazım olan bir veya sıfır 1 ise motor açık sıfır ise motor kapalı bunun gibi programda sadece iki değer alan değişkenlerin boyutunu küçültüyorum
motorun açık veya kapalı olduğunu ayarladığım menüde önceden iki adet buton ile kontrol ediyordum şimdilik tek buton ile işimi hallediyorum burada toggle komutu lazım oldu dediğiniz gibi dün denedim olduda şimdi herşey gayet normal

Mucit23

Merhabalar Ete hocam;
Kuluçka makinası projemde garip bi durum var.Bu konua sizin fikrinizi almak istiyorum projemin son halinde iki adet ısı sensörü kullanmıştım biri ds18B20 diğeri SHT11 ama iki sensörüde aynı ortamda yan yana koyduğumda SHT11, DS18B20den  1 bazen iki derece yüksek gösteriyor hangisine inanacağımı şaşırdım doğrusu!.Aslında bana kalırsa ds18b20 daha doğru gösteriyor çünkü çeşitli termometrelerle test ettim ds18b20 daha az hata yapıyor.Acaba bu sensörlerin farklılığındanmı kaynaklanıyor yoksa hesaplamadan dolayımı kaynaklanıyor.Bu nu düzeltmenin bi yolu varmıdır acaba ne önerirsiniz.?