TLP521 ve ULN2003

Başlatan sdonmez, 30 Haziran 2010, 17:51:51

sdonmez

Merhaba,

TLP521 opto ve ULN2003'ün beraber kullanıldığı 6 adet 24V röle kontrol ettiğim devremin şeması aşağıdaki gibi.


Nadir de olsa rastladığım bir sorun var.  Bazı röleler durduk yere (kart üzerinde ULN2003 ve TLP521 yokken bile...) çekip bırakmaya başlıyorlar.  ULN'den şüphelenip birkaç kez değiştirmeme rağmen nadiren de olsa sorun tekrar etti.  Donanımsal bir sorun mu var acaba?  Kontrol etmenizi rica ediyorum...   

Saygılarımla...

tyildizak

Hocam, uln yokken rölelerin çektiğinden emin misiniz? Bunu belirtmemiş olsanız opto girişlerine pull-down direnci önerecektim ama sorun farklı galiba.Siz bence pcb'yi tinerle güzelce bir  temizleyin.

sdonmez

#2
Osiloskop ile hem opto tarafını hem ULN tarafını ölçtüm ama evet ULN devrede takılı değilken bile rölenin çektiğini ve röle bobine paralel ledlerin yandığını gördüm :) Buna nazaran daha farklı olan opta çıkış devre yapısını, ULN girişine daha düşük voltaj versin diye değiştirdim.  Osiloskopta ise ULN girişinde değer olmamasına rağmen çıkışının 24..0 V arasında çok ani geçişler yaptığını gördüm... Kartta problem olma ihtimali de yüksek zira kart şimdilik delikli boarda kurulu... 

Sorun tasarımda olmasın da board problemine razıyım..

sdonmez

Merhaba,
Bu sabah yine aynı hatayı görünce TLP'leri söktüm, devrede sadece ULN'yi bıraktım.  Dengesiz çalışan röleye ait ULN girişinde 0V olması gerekirken bir şekilde 1-2-3V gibi değerler görebiliyorum tabii bu da çıkışı tetikliyor..

picmanya

bence devrede çok iyi tasarlanmamış.
öncelikle opto çıkışından +24V. kontrol etmen opto kataloğuna göre hatalı bir sürme şekli,burdan şaseyi kontrol etmelisin opto girişinide +5V. kontrol için 390R dirençle sür derim.şu durumda opto 2 ve 3 nolu pinleri şase 1 nolu pin 390R üzerinden kontrol devrene gidecek ve bu hat +5V. ile kontrol edilecek optonun 3 nolu bacağına ise ya udn2003 gurubuna yada 1k direnç üzerinden pnp transistöre gidecek transistörün emiteri ile beyzi arası 10k gibi bir değerde direnç koymalısın emiterde +24V. olacak kollektörede rölenin +24V. ucunu bağlayacan rölenin diğer ucu kalın şase hattına gidicek rölenin bobin uçlarına ters paralel UF4007 takmalısın burda led yakıyorsanda ledi 4k7 direnç üzerinden seri olarak doğru polarlamalı haliyle röle kontaklarına paralel girebilirsin.

devren bu haliyle tıkır tıkır çalışır garanti veriyorum çalışmazsa gel bana bak çalışmadı de.

sdonmez

Optonun 1-2-3-4-5-6-7-8 nolu uçları giriş taraflarıdır.  3 nolu ucu diyerek neyi kastettiğinizi anlayamadım.
Girişler zaten PIC tarafından 470R dirinç üzerinden geliyor.  Optoyu sürmede sıkıntı olduğunu sanmıyorum.   

ULN sürme için 2 farklı tasarım denedim.  İlki şöyle idi;

Bu yapıda da sorun vardı.


picmanya

tek kanal optonun bağlantılarını kastetmiştim sizin 1 tane 4, 1 tanede 2 kanal opto kullandığınızı fark etmedim bile
çizimde hepsi ayrıymış gibi duruyor.sizin şemadan anlatayım.
1-) giriş dirençlerini dc +5V. üzerinden sürüyorsanız bu dirençlerin hepsini 470R den 390R ye çevirin
2-) optonun her kanalının çıkış transistörlerininde emiterlerini şaseye verin
3-) optonun her kanalının çıkış transistörlerinin kollektörlerine 390R direnç bağlayın ve burdan pnp transistörü sürün.

siz illa uln2003 sürecem diye optoyu hatalı bağlıyorsunuz bu opto ile pnp transistör sürebilirsiniz.npn sürebildim diye bu doğru yaptığınız anlamına gelmez.pnp gurubu transistör paketleride var udn2003 udn2803 gibi.yada altı üstü röle sürecekseniz kullanın her kanal için ayrı ayrı BC327,BD136,BD138,BD140 ve bunların emiter beyz arasınada birer direnç bağlayın iş olsun bitsin röleyi böylece sizinki gibi şase kontrollü değilde +24V. kontrollü sürmüş olun.

bu şekilde sıfır sorunsuz iş böyle olur. 

sdonmez

Niye bu opto ile ULN ya da NPN transistör sürememeyim?

Aynı yapı değil mi?

Resim şu PDF'den alınmıştır. 
http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/optocoup.pdf

picmanya

devre A opto giriş ledi sönükken npn transistör yalıtımda
devre B opto giriş ledi sönükken npn taransistör iletimde bu haliyle devre işini görüyorsa kullanmak isityorsan kullanabilirsin.bu devreler nasıl olsa bu şekildede çalışıyor diye doğru olduğu anlamına gelmez.

ama her iki bağlantıda bana göre hatalı.sen illa npn transistör kontrol etmek isityorsan optodan sonra bir pnp tak ordan npn sür derim.

ben söyleyeceğimi söyledim.

sdonmez

Devre bu sabah 8'den akşam 6'ya kadar çalışır vaziyette kaldı ve sadece sabah ilk açıldığı vakitlerde birkaç kez hatalı röle çekişi oldu. Sonrasında bir problem yok.  İlginç...

sdonmez

Devrenin son cevabı yazdığım günden sonra canı pek sıkılmadı herhalde.  O gün bugündür hiç bir sorun yok. İlginç...