zamanlayıcı devre önerisi...

Başlatan stronger_ht, 03 Temmuz 2010, 11:18:22

stronger_ht

Arkadaşlar merhabalar. Pic tabanlı bir projemde bir işlemimi ne555 ile zamanlayıcı yaparak tamamlamak istiyorum. Ancak emin değilim, bu konularda pek bi amatörün, tavsiyeye ihtiyacım var.

Yapmak istediğim şu, bir button'a basılınca ve basılmaya devam edildiği sürece zamanlayıcı devreye girecek. Daha sonradan kendim de bu zamanı artırıp azaltabileceğim bir devre olacak ve ayarladığım zaman kadar bekleyecek, bu zaman zarfında button'a hala basılıyorsa pic'in bir bacağına lojik1 verecek. Araştırmalarım bu işi ne555 ile çözebileceğimi gösteriyor. Hatta basit bir devre hazırladım bununla ilgili, ancak 15 dakika hatta bu süre 30 dakika ya kadar gidebilir. Bu kadar uzun süreleri ne555 ile yapmak mantıklımıdır, yoksa başka bir yöntemi var mıdır.

Şimdiden teşekkür ederim...

fatihinanc

Devrenizin çıkışına MOD 4 lük bir sayıcı bağlarsaınız iş tamam. Bu sayıcı devresi aslında bir fekans bölücüdür. 1hz lik sinyalinizi mesela mod 4 lük sayıcının 2^3 yani 8 sayan çıkışından alırsanız frekansınız 8 e bölünmüş olur.
Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz.  (Galileo Galilei)

stronger_ht

ne555 sanırım işimi çözecek, devrede kullanılan direnç ve kondansatör  değerlerini değiştirdiğimde frekans düşme ve yükselme aralıklarını istediğim gibi değiştirebiliyorum. Şimdiki sorunum max, 30 dk lık bir bekleme süresi oluşturmak için kondansatör ve dirençlerin değerleri ne olmalı ve bunları pod ile yapabilirmiyim.

Birde diğer bir önemli unsuz bu frekans üretme devresi bir button yardımı ile çalışacak, eğer butona sürekli basılıyorsa frekans üretecek, basılmıyorsa bir işlem olmayacak. İlave olarak benim yaptığım devrede denememde sinyal önce high oluyor, sonra low oluyor, önce low olması için ne yapmalıyım...

[IMG]http://img807.imageshack.us/img807/2013/ne555.png[/img]

stronger_ht

Arkadaşlar, yardımcı olabilecekmisiniz, o günden beri araştırıyorum, elektronik bilgim zayıf olduğu için çözemedim...

radres

http://www.cs.put.poznan.pl/wswitala/download/pdf/LM555.pdf adresindeki NE555 datasheetinde devre bağlantısı ve formüller var. Bir incele istersen. Formüldeki direnç yerine POT koyarak istediğin gibi ayarlama yapabilirsin.

stronger_ht

radres teşekkür ederim, ancak fazla elektronik bilgim yok maalesef :( gönderdiğin dökümandan pek fazla birşey anlamadım :D

radres

Datasheette devreyi ne amaçla kullanacaksan ona göre sinyalin periyot hesabı için formülleri vermiş. Örneğin 1. bölümde Monostable Operation başlığında monostable olarak çalıştırmak istiyorsan, 3. başlıkta Frequency Divider yani frekans bölücü olarak kullanmak istiyorsan ona göre kurman gereken devreyi ve formülleri vermiş. TH= Sinyalin lojik-1'de kalma süresi, TL=Sinyalin lojik-0' da kalma süresi. Sinyalin periyoduda T=TH+TL. Devrede kullanılan RA, RB dirençleri yerine POT koyarak süreleri değiştirebilirsin. Kondansatörü de düşündüğün süreyi göz önüne alarak sabit bir değer seçersin. İstersen buradaki senin istediğin bir devreyi kur. Hesaplamanı yap ISIS'de bir dene bakalım hesapladığın frekans çıkıyormu? Sonra istediğin süreler için kondansatör ve direnç değerlerini hesaplarsın.

stronger_ht

radres, şemayı tekrardan inceleyip örnek devreleri kurup deneyeceğim, şimdiden teşekkür ederim...

radres

taner89

T=RCln(3)  e göre eleman seçilecek..R C ye seri olan R değeri..bu pot olursa ayarlı olmuş olur.