TPIC6B595 sorunu

Başlatan ferdem, 12 Temmuz 2010, 12:22:08

ferdem

Merhaba arkadaşlar. TPIC6B595 ler ile başım dertte, bunları kullanarak 8x48 kayan yazı yapmak istiyordum, 8 shift register in seri bağlı olduğu kısmının(pano) baskısını çıkardım(toner transfer) elemanları dizdim, shift registar lar (tpic6b595 ler) fonksiyonlarını yapıyor, birer birer veri göndererek takip ediyorum ancak VCC veya GND pinine metal bir cisimle dokununca(bazen 1-2 sn bekleyince) shift register bir onda OFF oluyor, sanki hiç enerji verilmemiş gibi. Bu durumu voltmetremin probunu değdirince farkettim, prob ölçüm aletine bağlı olsun olmasın durum aynı, başka metal bir cisimle değmek de yeterli oluyor(elle değince sorun yok). Bu sorunla ilk karşılaştığımda PCB yi kötü çıkardığımı düşündüm, akımları kontrol ettim anormallik yok, tüm bağlantıları-yolların dirençlerini kontrol ettim orda da bir anormallik göremedim. Sonra o PCB yi bir kenara bırakıp tek TPIC6B595 li yollar daha ayrık ve kalın çizilmiş temiz başka bir PCB çıkardım, durum aynı. Sonra gidip Karaköy'den 2 farklı yerden 2 tane tpic6b595 aldım(0.9 ve 2 TL ye, 3. bir yer 10TL fiyat verdi, bu da ilginç) ve bu sefer devreyi breadboarda kurdum ancak durum yine aynı! TPIC6b595 nin karışık bir bağlantısı da yok ki, çıkışlar LED+220 ohm dirençlerde, ENABLE toprakta, SRCLR VCC de, SRCK, RCK ve DATA ucunu da lojik1-0 yaparak kullanıyorum bu entegreyi, boşta bırakılan bir giriş yok. Şimdi burda sorun nedir! Bu TPIC6B595 lerin hepsi patates deyip çıkacağım işin içinden, suçu entegreye atmak kolay tabi:) Bu uçlara dokunmadan pano çalışır ancak bu durum çok garip.
Fikir, öneri ve yorumlarınızı beklerim. Teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.

OG

[IMG]http://img121.imageshack.us/img121/8422/ekranalntsh.png[/img]

[IMG]http://img707.imageshack.us/img707/6772/ekranalntssj.png[/img]

+- arasına 100nF bağlayınca problem kalmaz.  Ayrıca Outout Enable ucunun sağlamca GND ye, reset ucunun+5V a çekildiğinden emin olun
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ferdem

Öncelikle cevap için teşekkür ederim.
+- arasına nF, uF, mF lar mertebesinde kapasiteler bağlayarak denemeler yapmıştım, bazen OFF olmasını çok kısa geciktiriyor ama kararlı bir çözüm olmuyor. Sonraki denemede yine anında OFF, çok nadiren bir süre OFF olmadan direniyor. Şu anda da 100nF kapasite bağlı ve durum aynı.

OG hocam PCB de GND pinlerini çok güzel topraklamışsın ancak bu entegreyi deney tablasında(breadboard) çalıştıramayacak mıyız! Deney tablasında fonksiyonunu tüm denemelerimde düzgünce, kararlı bir biçimde yapan yeni alınmış lojik bir entegre; VDD veya GND pinine metal dokundurulmasıyla nasıl OFF olur ben anlam veremiyorum.

Bu garip durumu çözmek için -aklıma gelen- tüm yolları denedim ve durum aynı, çözmeden de pano çalışır ama sağlıklı değil tabi. Şimdilik TPIC ler bir kenarda dursun bakalım. İyi çalışmalar.

esensoy

yaşanmış bir durumdur,
3 tane 8bit shift register arkasında 5 tane l293b ile 10 adet dc motor kontrolü yapıyorduk,

NXP marka 595ler ile dc motor çalışıyorken motor arada bir duruyordu, sonra baktık ki 595 arada bir (özellikle motor yön değiştirmelerinde) reset alıyor ve tüm çıkışları 0 a çekiyor,
Sonra durumun kontrolü için motor çalışıyorken klemensinden çektiğimizde NXP marka 595ler çıkışlarını resetliyordu,

daha sonra ST marka 595 ile denedik hiç bir problem çıkmadı.
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: ferdem - 12 Temmuz 2010, 21:06:03
OG hocam PCB de GND pinlerini çok güzel topraklamışsın ancak bu entegreyi deney tablasında(breadboard) çalıştıramayacak mıyız! Deney tablasında fonksiyonunu tüm denemelerimde düzgünce, kararlı bir biçimde yapan yeni alınmış lojik bir entegre; VDD veya GND pinine metal dokundurulmasıyla nasıl OFF olur ben anlam veremiyorum.

Baskılı devrenin kendisi de birçok parametreyi içinde barındırır.
yeni başlayanlar bunları görmezden gelir ve sadece bağlantıyı yapınca çalışacak zanneder.

Halbuki board üzerinde düzgünce çalıştırılamayıp düzgün bir PCB de canavar gibi çalışan nice devreler vardır  :-*