indiksiyon ocağı

Başlatan ilhan_mkp, 22 Eylül 2010, 14:43:03

ilhan_mkp

arkadaşlar bi süredir indiksiyon ocaklarını araştırıyorum ve bir şema buldum yapmayı düşünüyorum tecrübeli arkadaşlar incelerse memnun olurum
[IMG]http://img705.imageshack.us/img705/5962/706966.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

buradaki puls trafolarını bulamadım birde geri besleme trafo ile olması daha doğru olacak elektronik mezunu olmama rağmen otomasyon işleri ile uğraşıyorum temel bilgim var fakat bu iş benim için zor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

bigbey

Bu şemada güç nekadar düşünülmüş. Bende indüksiyon ile uğraştım çok mosfet yaktığım için çalışmayı rafa kaldırdım. Bahaneyle buradaki çalışmaların gidişine göre tekrar başlayabilirim. Tecrübeli devre analizi yapan arkadaşların desteklerini bekliyorum.
TA6R

ilhan_mkp

[IMG]http://img294.imageshack.us/img294/483/707990.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

buda beslemesi fakat oto trafolarıyla besleme yaparsam riskli  olacağından ben 220:220-0-220 bir trafo sardırdım 500w benim için en büyük sorun puls trafoları birde geri besleme geri beslemeyide trafo ile yapmalıyım saygıdeğer ustalarımızdan birinin verdiği bilgiye göre igbtlerin yanmaması için seri bobinlerde eklemem gerekiyormuş indiksiyon ocaklarıyla ilgili rusça siteler var çok güzel paylaşımlarr yapmışlar denenmiş çalışmalar ama bu denenmişmi bilmiyorum

KAZIMUGUR

@bigbey , o civatayı kızartamadın mı hala ?  :)

picmanya

#4
kendinden hızlı diyotlu, 4 mosfetli veya igbtli H köprü devreleri için xenix hocamın bir çok profesyonel yazıları bu sitede mevcut küçük bir arama ile bulunabilir.
igbt leri puls trafosu ile sürebileceğiniz gibi herbiri ayrı 4 izoleli dc-dc konvertörlede sürebilirsiniz.güç olarak en az 2-3W. olmalıdırlar.1W.'ın yetip yetmiyeceğinden emin değilim.Benim sürdüğüm H köprülerde 0,5W. bile yeterli oluyor çünkü kontrol ettiğim güç sizinkine göre çok ama çok düşük.
güç ne olursa olsun dc-dc konvertörler bu tür devrelerde ideal bir sürücü besleme elemanı olarak kullanılabilir.
bunların kullanılması durumunda birde sürücü opto kullanılması gerekir.4 ohm geyt direncine kadar inebilen optolar mevcut artık ayrıca bir çift transsitörlü sürücü bufer devre gerektirmiyorlar.
şemadaki devre 3 fazlı sistemden dc link gerilimi sağlıyorsa demekki 10R geyt direnci için en fazla 75-85A. civarı akım H köprü üzerinden kontrol edilebilir.bu durumda nominal güçde zannediyorum en fazla 45-50kVA. civarı olsa gerek.

not:
mesajı yazan tanıdık olabilir.ilk seferinde pek bu tip sağlam arge gerektiren projelerle yeni bir üye çıkmaz düşüncesindeyim.git sayısalda 5'i tuttur daha yüksek bir ihtimal olurdu herhalde.

yinede kişinin kimliğiyle ilgilenmiyorum verilen cevaplarla ilgileniyorum.

ilgilenen için çok güzel bir proje, kolay gelsin.umarım başırılı olursunuz.

bigbey

Alıntı yapılan: KAZIMUGUR - 23 Eylül 2010, 11:27:40
@bigbey , o civatayı kızartamadın mı hala ?  :)
Kızartmak ne kelime. kızarttım ama kendimi kızarttım :-[ devre sizlere ömür. ::) Bakalım birgün o civatayı da kızartırım  :)
TA6R

OG

Daha önce yazdım diye hatırlıyorum.

Üniversite bitirme tez işi olarak 2 arkadaş bu işi aldı ve bir sürü hızlı tristör yemişti. O zaman mosfetler yetersizdi ve tristör kullanılıyordu.

Arkadaşlar sorunu çözemedi, hoca işe el attı. Yük değişimi sebebi ile akım açısı kayıyor ve tristörleri patlatıyor tespitinde bulundu. Onlar da akım açısını kontrol ederek (bildiğimiz kompanzasyon devreleri gibi bir usul ile) sorunu çözdüler.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

askuzucu

     Sabit frekanslı bir osilator devresi ve o frekansa ayarlı bir rezonans devresi kullanmak gibi tasarımların denendiğini gördüm. Ama bobinin içine giren metal endüktansı ve dolayısıyla da rezonans frekansını değiştirdiğinden sonuç güç katı açısından facia ile sonuçlanıyor.
     Yapılan devrede mutlaka çıkıştan girişe geri besleme konulmalı. Böylece  rezonans devresinin frekansında titreşim sağlanmalı, ne de olsa kristal kontrollü verici devresi yapmıyoruz.
     İkinci husus elektronik kısım ile rezonans devresi arasında empedans uyumu iyi olmalı.
     Üçüncüsü mosfetler (veya diğer elemanlar) yeterince hızlı olmalı, düşük empedanslı ve yeterince güçlü bir kaynaktan sürülmeli.
     Bu koşullar sağlanırsa kızaranın kesinlikle civata olacağına inanıyorum...

ilhan_mkp

arkadaşlar yorumlar için teşekkür ederim meşhur cıvatamız ısındığında rezonans frekansında kayma olduğu doğrudur bunun için geri beslememiz var ama arayı bir trafo ile yalıtmaz isem benim osilatör ne olur diye düşünüyorum  dc-dc dönüştürü için örnek bir şema varmı peki buraya adapte edebileceğimiz gibi 4046  tank devresindeki frekans hatalarını gidermeye uygun gibi ama pratikte elektronikle uğraşmadığım için tereddütlerim var şemada bir kaç hata var kimse dikkat etmedi sanırım 4046 14nolu pin messela benim göremediğim ciddi kusurları gören varsa paylaşa bilirmi

gelelim kimlğime hiç sorun değil ibrahim İLHAN bursadayım endüstriyel fırın yapan bir firmada basit otomasyon işleriyle uğraşıyorum

farklı sitelerde ilhan ve varyasyonları üye isimleriyle karşılaşmamız muhtemel

bigbey

Alıntı yapılan: ilhan_mkp - 23 Eylül 2010, 17:20:13
şemada bir kaç hata var kimse dikkat etmedi sanırım 4046 14nolu pin messela
4046 14 nolu pinde ne var ne tür hatalar gördünüz siz.
TA6R

ilhan_mkp

Alıntı yapılan: bigbey - 23 Eylül 2010, 17:42:22

4046 14 nolu pinde ne var ne tür hatalar gördünüz siz.

çok özür dilerim 4027 nin 14 nolu pini yanlış yazmışım

dikkat ederseniz iki yerde yazmış birincisi +12v bağlamış ikincisi Q çıkışına bağlamış Q çıkışı 15 olması gerekiyor sanırım

bigbey

Evet 4027'nin 14 nolu pin 2 adet yazılmış. Sanırım +12v kısmına bağlanan pin numarası 16 olmalı.
TA6R

ipek

#12
http://rapidshare.com/files/420877392/Induction_Heating.rar
http://rapidshare.com/files/420881261/Induction_.rar
bir hoş sohbet esnasında piyasada H köprü ve PFC'li 600 watt server bilgisayar güç kaynaklarından
pek ellemeden trafosuna yapılan bir sarım ile tv tüplerine şok yapıldığını duymuştum tv çalışmaz halde iken
bir halka bobini tüpün tabancasına yerleştilip 2 dakika nar gibi kızartıldığını yavaş yavaş soğur iken oksidasyon
tanelerinin sıcak soğuk farkından düştüğünü ve tabancanın daha effektif elektron yolladığını ifade etmişlerdi.

buradaki rezonansı belirleyen kondansatörlerin çok önemli olduğunu MKP FKP gibi türlerden oluştuğunu
örnek size 500nf 500 voltluk kapasite gerekiyor 5 adet 100 nf paralel bağlanıyor vardır bir sebebi herhalde.
aile kurmuşların yaptığı en önemli  hatalarından biride çalışma esnasında alyans yüzük ve saat
feci şekilde yanıklardan bahsetmişlerdi aman bu kadar güç benden uzak dursun. ;D
Eti bank ferro krom tesislerinde Siemens indiksiyonlar pulse vurdukları zaman ışıklar gidip geliyordu ;D

ilhan_mkp

evet hocam kondansatörleri paralel bağlamak gerekiyor sebebi basit  benim bu şema için düşündüğüm tank devresi 1.5uhbobin ve 40uf kondansatör ama ben bu 40uyi tek bir kondansatör yerine en az 10 adetle sağlamayı planlıyorum akımı tek birinden geçirmek riskli

askuzucu

     40uf için 10 adet kondansator az olur...
     @ipek;
     Verdiğin bilgiler altın gibi... Başka ayrıntılar da aklına gelirse yazarsın. İnan çok işe yarıyorlar...