Niçin BODEN sigorta ayarı kapalı olmalı?

Başlatan krian, 13 Ekim 2010, 12:01:19

krian

Slm arkadaşlar,daha önceden açılmış form konularını incelediğimde herkes boden sigorta ayarının kapalı olması gerektiğini söylüyor. Sebebi de reset olayını engellemek. Datasheet i incelediğimde pic beslemesi belli bir süre 4V altına inerse pic resetlenir diyor. Buraya kadar hersey normal kapatırsak reset olayından kurtulduk. Ama kafama takılan birşey var pic beslemsi 4V altına düştüğünde bazı problem oluşabileceği için böyle bir sigorta ayarının olduğunu düşünüyorum.
    Bu problem pic in kitlenmesi olabilir mi?

Şuan üstünde çalıştığım projemde kitlenme olmaması gerekiyor. Aslında bunu wdt ayarlamam gerekiyor. Fakat sistemde rf kontrolü olduğu için restart_wdt(); komutunu kullandığımda rf haberleşme arasına girdiğim için veri kayıpları oluyor.Bu yüzden wdt kullanamıyorum. Şimdi sistemimde boden açık mı yoksa kapalı mı olmalı karar veremedim. (reset atması problem değil yazılımı ona göre yazdım)


t2

#1
Wdt periyodu uzun ayarlanırsa daha seyrek olarak clrwdt çağrılabilir. Bu da devrenizdeki sorunu engeller.

Kaldı ki wdt periyodunu aynen bıraksanız bile 18ms ye tekabül ediyor. bu kadar uzun süren işiniz nedir? yani her 18ms dolmadan clrwdt çağrılması yeterli. daha sık çağrılması veya her döngüiçinde mutlaka çağırılması gerekmiyor.

İsterseniz bu süre daha uzun ayarlanabilir.

X-Fi

yeni nesil piclerde boren için voltaj değerleri ayarlanabilir kapatmay gerek yok.

BORV21  // 2.1V
BORV45  // 4.5V

şeklinde config ayarlarından yapabiliyosun.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

z

Boden,Watchdog gibi gozetleyiciler, ozellikle deneyimsiz proje gelistiricilere ayak bagi olur ve genellikle kapali tutulurlar.

Proje belli bir asamaya gelipte sistem beklendigi gibi calismaya baslandiginda bu korumalari devreye sokup yazilimda gerekli duzenlemeleri yapmak gerekir.

BODEN ozelligini acmaya cekiniyorsaniz bunun tek anlami beslemenizin kotu oldugudur.

Besleme katinda sorun varsa, denetleyici cipin analog cevrebirimlerinden saglikli veriler elde edilemez,daha  da kotusu islemci sayisal verilere ulasirken yada bu verileri islerken hata yapabilir.

Guc katina ve guc katindan islemciye kadar uzanan yollara, bu yollar uzerindeki kapasitorlere daha en bastan gereken onemi gosterirseniz boden size ayak bagi olmaz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

CLRWDT komutunun işlenmesi sadece bir cycle sürer. Yani 20 MHz'de çalışan bir PIC'te 200 ns kadar. Bunun da kodun çalışmasına bir etkisi olması beklenmez. Eğer veri kayıpları oluyorsa muhtemelen yanlış bir kullanım vardır.

Ayrıca t2'nin de dediği gibi, CLRWDT'nin çok sık kullanımı (ya da yanlış yerde kullanımı) zaten WDT'yi işe yaramaz hale getirecektir. Bu komut, belirli bir sürede bitmesi gereken ama aynı zamanda takılma ihtimali olan işlemlerin (ya da kod parçaları diyelim) içine konulmaz, aksine bunların sonunda kullanılır. Böylece işlem zamanında bitmemişse bir sorun olduğu anlaşılır ve PIC resetlenir.
Gökçe Tağlıoğlu

Maxim

bencede boden illa kapalı olacak diye bir kural olamaz,
aslında bu duruma göre değişir zaten adamlar o yüzden sigorta koymuş,
ister kapat, ister aç, istersen az aç ? 18 serilerinde ayarı var seçebiliyorsun hangi voltajın altında reset olsun diye .

size canlı bir örnek sunayım,
bir devre yapmıştım, devrede buzzer vardı, bc337 ile sürülen
sanırım 16F876A pic vardı
boden sigortası kapalıyken enerjiyi kesince "her kapamada" buzzerdan wııııııyyyyykkk diye uzun ses çıkıyordu .
bodeni açtım sorun kalmadı.

JKramer

Sigorta atıyorsa, doğrudan bağlamak yerine atma nedenini araştırmalıyız. Bir de bazıları vardır, sigorta atınca daha büyük sigorta takar, hiç atmasın diye :). Oysa adı üzerinde, "sigorta". BODEN için de aynı şey geçerli.