Lazer Pcb Printer Projesi (Herkesi yardıma bekliyorum.)

Başlatan computerboy, 21 Ekim 2010, 15:29:29

electronblue



Yukarıdaki değerleri ve maksimum 30 voltu ölçeceğini göz önünde bulundurmak şartıyla gerilim bölücü dirençler ile bişeyler yapabilirsin.

10k ve 2k lık dirençler kullanılırsa 2 K nın üzerinde en fazla 5 voltluk potansiyel farkı olur, ayrıca ilgili PIC girişine paralel bir tane 5.1 V zener diyot ve 100nF kullanılması da portu korumada az da olsa faydalı olacaktır.

Ya da bir adet optokuplör ile bütün meseleyi çözeceksin.

computerboy

cevaplarınız için teşekkür ederim. hemen denemeye başlıyorum. saygılar.

stlg

ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

computerboy


justice_for_all

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

computerboy

proteusda şematiğini ve baskı devreyi hazırladım akşam deneyeceğim nasipse. sonuçları buraya yazarım.

computerboy

#21
Arkadaşlar çalışma resimlerini ekliyorum, kısa bir zaman sonra tüm çalışmanın kapsamlı detaylarını burada paylaşacağım.
Aslında komplike bir mekanik sistem ile çift taraflı baskı yapabileceğim bir sisteme yoğunlaşmayı planladım ama işin içinden çıkamayacağım gibime geliyor.

Ayrıca birde sorum olacak printer normal a4 kağadına çok kaliteli baskı yapıyor ama pcb'ye 20-25 sefer deneme yapıyorum anca istediğim kaliteye ulaşabiliyorum ya toner dağılıyor yada bazı yerleri kesik çıkıyor plakete +5 v verip denedim şaseye bağladım denedim acaba diyorum tonerin içine hangi maddeyi karıştırsam plakete sağlıklı yapışmasını sağlamış olurum ?

Çalışma resimlerini paylaşıyorum:





Tüm resimlere : http://www.4shared.com/dir/9JW5CTzw/Pcb_Printer.html

tayyar

bakır plaketi baskıdan önce ve sonra fırınlaman gerekiyor sanırım bir videoda öyle görmüştüm.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

computerboy

Baskı yapmadan önce ütü ile plaketi ısıtıp denedim gene olmadı ayrıca çıktıyı aldıktan sonra ısıtmanın amacı tonerin kağıda yada plakete yapışıp kalması için normalde fırını devre dışı bırakıp çıktıyı alınca toneri parmaklayınca dağılıyor acaba başka ne yapılabilir

Analyzer

Selam,

Plaketler iyi temizlenmemiş gibi duruyor. Cif+Bulaşık teli veya scotch brite ile iyice ovulması; yüzeye tutunma adına fayda sağlayabilir.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

computerboy

Teşekkürler. Tertemiz yaptım üstad cillop gibi gene aynı sonuç birde başka bir kartuş bulup onun ile deneyeceğim.

mustafa_cmbz

plaket üzerindeki o siliklikler ve kopukluklar silindirlerden kaynaklanıyor....artı  lazerli yazıcıdan çıktı alırken yüzey olarak büyük pcb çıkısı yada aynı pcb çiziminden bir kağıda birden fazla çıktı alırken aynısını bende de oluyor ki ben direkt plakete değil kuşe kağıda baskı yapıyorum....bu sorunu ortadan kaldırmak için yazıcı ayarlarından transper kağıdı olarak seçim yapım artı toner oranını koyu olarak işaretleyin bi nevi düzeliyor...

computerboy

hım o zaman yeni tonerle istediğim sonucu alırım. sonuçları yazarım buraya.

computerboy

Arkadaşlar tonerlede alakalı değil yeni kartuşlada denedim. başka sebep ne olabilir diyorumki elektro manyetik olarak ben nasıl bir devre ile istediğim sonucu elde ederim ? Yani negatif voltaj üretip plakete değdirsem olurmu acaba ? (aşağıdaki alıntı yazıyı okuyup irdelerseniz belki bir beyin fırtınası yaratabiliriz) :)

Yazıcının içinde bulunan en büyük parça drum dediğimiz, elektrostatik olarak yüklenebilen alüminyum bir silindirdir. Bu drum başka bir silindir tarafından tamamıyla elektrostatik olarak pozitif(+) yüklerle yüklenir.

Drum üstündeki bazı noktalar laser ışını tarafından eksi yükle yüklenir. Bu eksi yükler aslında kağıda yazılacak olanların aynadaki bir görüntüsüdür. Örneğin bir hamur merdanesine suluboya fırçasıyla bir yazı yazın. Sonra merdaneyi bir kağıdın üstünde gezdirin. Yazdığınız yazının tersi kağıda çıkmadı mı?

Bu sırada dönmekte olan drum sayesinde lazer ışınıyla negatif(-) yüklenen noktalar toner kutusunun önünden geçerler. Toner dediğimiz mürekkep pudracıkları pozitif(+) yüklüdür. Bu sebeple drum üstündeki negatif(-) yüklü noktalar tarafından çekilirler ve drumun üstüne elektrostatik olarak yapışırlar.

Bu esnada kağıt zaten yazıcının içine girmiştir ve bir şarj silindiri tarafından negatif(-) yükle yüklenmiştir. Drumun dönmesiyle kağıt hizasına gelen toner parçacıkları negatif(-) yüklü kağıt tarafından kağıt üzerine çekilirler. Artık drum üstünde bulunan yazılar kağıt üstüne geçmiştir.

Toner parçacıkları aynı zamanda demir oksit de içerirler. Bu da onların kolayca elektrostatik olarak yüklenmelerini sağlar. (Eğer üstünüze ve yere toner dökülürse bir mıknatıs ile toplamayı deneyebilirsiniz.)

(plaketi şaseye bağlayıp denedim , +5v vererekte denedim , cif ile temizleyip denedim, toner değiştirip denedim, bilgisayardan çıktıyı en koyu şekilde gönderip denedim) ayrıca a4 kağıdına kusursuz yazdırıyorum sizce başka ne yapabilirim ?

computerboy

Arkadaşlar aklıma birde şu geldi; yazıcı plaketi hızlı çıkartıyor bu sebepten toner dağılıyor olabilirmi ? bendeki yazıcı yavaş yazmıyor yavaş yazdırmak için ayar yeride yok.  mekanik arızalı hp marka yavaş yazan bir lazer yazıcı daha aldım onu modifiye edip çalışmaya devam. ha ayrıca arkadaşlar hiç destek olmuyorsunuz proje bitince hazırca alacaksınız biraz yardım lütfen :)

Bir elin nesi var iki elin sesi var demiş Atalarımız..