Lazer Pcb Printer Projesi (Herkesi yardıma bekliyorum.)

Başlatan computerboy, 21 Ekim 2010, 15:29:29

computerboy

Yardım eden ve fikir veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Ünideki hocalardan ve öğrencilerden yardım sözü aldım araştırmaya koyuldular yakın zamanda bir sonuca varacağımızı ümit ediyorum.
Ayrıca benim aklımdan geçen sorunları aşağıda listeleyeceğim.

1- Plaket sert olduğu için dram oval bir şekilde plaket yüzeyine temas edemiyor bu sebepten toner dağılıyor.
2- Plaket kalın olduğu için üretilen negatif yada pozitif gerilim azalıyor ve tonerin plakete manyetik transferini engelliyor.
3- Plaket için üretilen negatif gerilim yetersiz kalıyor olabilir. (Muhtemelen kağıt için standart gerilim olduğu için yetersiz kalıyor ne yapılabilir tonere yüklenen statik güç artırılıp denenebilir)
4- Plaket yüzeyi parlak yada kaygan olduğu için dağılıyor olabilir.
5- Plaketin içindeki bakır negatif voltajı azaltıyor olabilir.

Benim Denediklerim.

1- Fuser ünitesini devre dışı bıraktım (Tonerin kağıda yapışmasını sağlayan ısıtıcı ünite)
2- 4-5 adet yeni ve eski tonerlerle  test ettim.
3- Plakete pozitif ve negatif voltaj verip ayrı ayrı test yaptım.
4- Plaketin arka yüzeyine, farklı kağıtlara, naylonlara, metallere çıktı aldım. Plaketin arka yüzeyi toneri dağıtıyor,Kağıt türlerine güzel çıktı alıyor, ince parlak olmayan naylonlara güzel çıktı alıyor, ince parlak metal toneri dağıtıyor.  (A4 kağıdına süper çıktı alıyorum.)

Yeni:
5- 4 adet noedyum ıknatısı belki manyetik alanı dahada güçlendirir diyerekten dramın altına paralel gelecek şekilde yerleştirip denedim ama sonuç gene aynı.

Hepinizden yardım bekliyorum. saygılar.

computerboy

Arkadaşlar projemi kış olduğu için rafa kaldırmıştım malüm evlerin bodrum katında soğukta çalışılmıyor. :)

Projeye yardım edecek arkadaşlar aranıyor. Konyada ikamet eden arkadaşlar varsa tanışabiliriz.

salim ALTIN

Merhaba.
Yüzeyine pozitif 20 sıkılmış bir plaket ile deneme yaptınızmı. pozitif 20 yüzey temiz ise çok güzel yapışır. Üzerine toner güzel yapışırmı görmek lazım.
fırınlandığında yanan bir ara madde kullanılarak iyi sonuç alınabilir. Pozitif 20 li hazır plakete veya kendi sıktığınızla bir deneme yapıp tecrübeyi paylaşmanız mümkünmü.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

computerboy

Pozitif 20 tedarik edip 1-2 hafta içinde deneme yapabilirim.  İnce elastik yapıya sahip pcb bulsam onunla deneyeceğim ama bulunmuyor bir türlü. bu sayede dram plakete tam temas eder belkide sorusuz yazar.

NOT:
Elinde fazla Pozitif 20 olan var ise alabilirim.

RcALTIN

bana da öyle geliyor ki herhangi bir sebepten ötürü bakır yüzey homojen şekilde negatif yüke sahip olamıyor(bakır yüzeyi yazıcıdan yayılan manyetik alan etkiyor olabilir) çözüm adına drum'a paralel olarak, bakır plaka arada kalacak şekilde, plakanın altına çizgi halinde tek parça bir mıknatıs koyabilirsiniz mesela(şu buzdolabı lastiklerinin içindeki gibi bir mıknatıs parçası, yönüne göre tam toner aktarımının olduğu noktada - yada + yük birikmesine neden olması gerekiyor düşünceme göre) sonuç alamazsanız küçük bir van de graff jenaratörüyle bakır plakayı kendiniz - yükle yüklemeyi deneyebilirsiniz pek işe yarayacağını sanmasam da. statik elektrikden fazla anlamam ama aklıma bunlar geldi bir an.
KİMSEYİ ENGELLEDİĞİM YOK, ÖZEL İLETİ DEVRE DIŞI !

computerboy

Benimde aklıma geldi geçenlerde noedyum mıknatıs ile denemiştim. ama sonuç gene aynı oldu. toner hep dağılıyor.

Arkadaşlar elinde arızalı lazer yazıcı olan varsa alabilirim :)

çonçon

Bahsettiğiniz şey; yüzey gerilimi denen olay, bunu engellemenin bir yolu da ; fren hidroliği kullanmaktır. ince bir tabaka halinde iyice temizlenmiş yüzeye uygulayınız yüzey gerilimini almış olursunuz ve her şeyin !!! pcbye  yapıştığını görürsünüz. Tarih biraz geç biliyorum ama ne yapayım yeni farkettim ....:)

hazad

ben yeni bir matbaa keşfettim. www.cagingroup.com.tr sitesi. bu adamlarda direk sert yüzeye baskı yapan makina var. yazıcı dreamjet bilmem ney. sitesinde adı tam adı var. ancak bu adamların makinasında ki kartuş başı kesinlikle baskı yaptığı yere mesafeli duruyor. yazıcıda küçük tezgah gibi birşey var. Bunun eğikliğinden midir nedir anlamadım pcb de ki bazı baskı yerleri bulanık bazı yerler keskin hatlarda. ilk çıktığından kolayca dağılıyor. çok kolay çiziliyor. adamlar makinayı 28000 Euroya aldığını söylüyor.  burayı keşfetmeden önce yeni yazıcı aldım. fotoğraf kağıdı ile çıktı alıyorum. elişi kağıdı ile denedim. ütüledikten sonra aralarında ki mesafe yakın olan yollar (fazla baskı)ezilmeden dolayı yayılıyor ve bazı yerlerlerde birleşiyorlar.

Bence tonerin dağılması, bakırın tamamen kağıt gibi emici birşey olmaması. sert yüzeyi olması. sert baskıya karşı sert tepki göstermesinden dolayı dağılıyor olabilir. ben lazer yazıcıya plastik kağıt soktum. tabi plastik fırına gelince yazıcı servise gitti. ama plastiği çıkardığımda fırına girmeyen yerler oldukça güzel baskı alınmıştı. bence sert yüeyden dolayı ve basınçtan dolayı mürekkep dağılıyor. aradan geçen o silindirlerin yaylarını daha yumuşak bir yayla değiştirmeniz mümkün mü?

konyada olsam kesinlikle çalışmalarınıza destek verirdim. bu ütü baskı olayı ne kadar kendim de yapsam da bence en profesyoneli bile amatörce bi iş.  bende boş vaktim olduğunda yeni aldığım yazıyı modifiye etmek olucak. fırını iptal edip pertinaksı yazıcıdan geçirebildiğim taktirde bu işin olucağını düşüyorum ama bakalım benim başıma neler gelicek. direk PCB baskı yapmak herhalde bir elektronikçinin rüyası::)))

crackerboy

Sevgili arkadaşım,

Benim nacizane tavsiyem bakır kaplı yüzeye homojen bir şekilde korona deşarj işlemi uygulaman ve hemen sonrasında başka bir şeye temas ettirmeden üzerine toneri doğrudan yazdırman. Vergiğim videoda bir uygulama örneği  mevcut.



Korona deşarjına maruz kalan yüzeyin fiziksel/kimyasal yüzey işlemlerine karşı homojen özellik kazandırılmakta, bu sayede yüzey tutuculuğu homojenize hale gelip artmaktadır.
Ancak beni düşündüren bakır gibi iletken bir yüzeyde bu işlem ne kadar sağlıklı olacağı hususu.

Benzer olması bakımından bir diğer önerim, elektroststik toz boya ile boyama yapanların kullandığı makinelerdekine benzer bir yöntem kullanman. Nitekim lazer yazıcı aynı yöntemi kullanıyor senin de ayarlamaya çalıştığın gibi. Ancak o makinelerdeki gerilimler çok uçuk değerler, 10-100kV arası birşey. Her iki yöntem de biraz riskli.  Bu fiziksel/kimyasal etkiler bahsettiğim gibi çok yüksek gerilimlerde ortaya çıkıyor. Eğer kendin yapmak istersen çok dikkat etmen lazım.

İşi biraz kompleks hale getirse de en azından bu tür bir makinanın kullanıldığı yerde bakır pertinaksı korona deşarjına maruz bırakıp bir test etmen.
Ne kadar etki etkili olduğunu test edebilirsin. 



Videodaki makine benzer bir amaçla matbaalarda, reklamcılarda kağıt üzerine selafon film kaplama amacıyla kullanılıyor sanırım. Biraz araştırman gerek...
♥ ♥ ♥ Varlıkla yokluk arasındaki ince bir çizgide ♥ ♥ ♥

tayyar

Korona thereatment fleksibıl baskı filmlerine uygulanır. Yoğunluklu olarak metalize kaplı (janjanlı kımıl kımıl cips paketleri gibi) filmlere uygulanarak baskı sırasında tatbik edilen mürekkebin yüzeye tutunmasını sağlar.

Metalize filmlerde, şeffaf polyester yada BOPP malzemenin bir yüzeyine aliminyum püskürtülerek  metalize görüntü elde edilir ve genellikle filmin bu yüzeyine baskı yapılır. Filmin bu yüzeyinin etil asetat ile silerseniz metalize kaplamanın yüzeyden ayrıldığını görebilirsiniz. Bu malzeme sıcaklığa duyarlıdır. Saklandığı ortamdaki sıcaklık arttığında yüzeyindeki korona değeri düşüşe geçer. Özellikle yaz mevsimlerinde metalize filmlere baskı yapmak ve bu filmi üretmek işkence gibidir.


Bakır plakete bu işlemi uygulayabileceğini sanmıyorum. Korona tatbik eden sistemler buna pek uygun değil. filmin belirli bir alt limit hızın üzerindeyken korona tatbik kafasının önünden 10-100 mikron mesafede geçmesi gerekir.

Sorumlusu olduğum baskı makinelerinde (Rotogravür- Flekso) Korona tatbik üniteleri bulunmakta. 12Kw ye kadar korona uygulayabilmekteyim.

İşlem basamaklarına bakacak olursak metalize filme önce korona atılır sonrasında baskı yapılacak tüm yüzeye homojen olarak şeffaf "primer lak" (primary lacquer) tatbik edilir. Sonrasında mürekkepli baskıya geçilir. Bu işlemleri tek seferde yapabilen makineler olduğu gibi önce baskı öncesi işlemlerin uygulanıp sonrasında baskı yapıldığı makinelerde bulunmaktadır.

Bahsi geçen lak uygulanmadığı taktirde mürekkep yüzeyden pul pul olup dökülür, tutunamaz.

Bu arada printerden bakır plakete baskı yapmadan önce ön ısıtma uyguluyor musunuz?
yabancı bir sitede baskı yapmadan önce mini bir fırında (ev tipi mini fırında) plaketin ısıtıldığını sonrasında sıcakken baskıya verildiğini görmüştüm.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

z

Metal gorunuslu plastik malzemelerden bazilarini ovometre ile olctugumde 300-600 ohm direnc okuyorum.

Eger boya kalinligi fazla olsaydi kesinlikle bu deger dahada duserdi.

Bu islerde kullanilan boyalar nerelerde satilir? Adi nedir?  Janjanli paketlerin boyasindan bahsediyorum.

Elimde altin renginde minicik camasir mandali var. Ovometre ile olcumde omaj okuyorum. Bu boya olursa hele hele de inkjet ile atilabilirse cag atlariz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

K46

Alıntı yapılan: bunalmis - 30 Aralık 2011, 11:02:07


Bu islerde kullanilan boyalar nerelerde satilir? Adi nedir?  Janjanli paketlerin boyasindan bahsediyorum.

aluminyum boya denilen yaldızlı boyalar iletken diye biliyorum
Bak, ibret al, yere düşen yaprağa, O da eskiden, yukarıdan bakardı toprağa!

tayyar

Yaldızlı mürekkepler çinko tozlarından elde edilir. Temelde sadece gümüş yaldız vardır. Sonrada bu gümüş yaldıza renk eklenerek istenilen renkte yaldız elde edilir.

Tabi bu işin imitasyon tarafı. Direk altın tozu ile yapılanlarda var ama üreticiler pek yanaşmaz pahalı olduğu için.


Metalize film kaplaması ise alüminyum ile yapılır. (özel bir püskürtme yöntemi ile) Bu kaplama boya - mürekkep değildir.

Jan janlı cips paketleri aslına bakarsanız 2 katlıdır. Ön tarafta şeffaf 12 mikron kalınlığında polyester film vardır. Bu filme ters baskı yapılır. Sonrasında metalize bir (12-50 mikron) film ile lamine edilir. Metalize filmin metal kaplı yüzeyi polyester tarafında kalması gerekir. Çünkü bu ambalaj bir gıda ambalajıdır ve metalize kaplı yüzey gıdaya temas etmemelidir.

Müşterinin gereksiminie ve paketleyeceği ürünün ihtiyaçlarına bağlı olarak baskı filmleri, laminasyon filmleri ve katları değişebilir. 2-3-4-5 katlı yapılar piyasada mevcuttur.

Daha ayrıntıya girmek isterim ama malum bilgi bilmemnesi elimi kolumu bağlıyor...




Alıntı yapılan: bunalmis - 30 Aralık 2011, 11:02:07
Metal gorunuslu plastik malzemelerden bazilarini ovometre ile olctugumde 300-600 ohm direnc okuyorum.

Eger boya kalinligi fazla olsaydi kesinlikle bu deger dahada duserdi.

Bu islerde kullanilan boyalar nerelerde satilir? Adi nedir?  Janjanli paketlerin boyasindan bahsediyorum.

Elimde altin renginde minicik camasir mandali var. Ovometre ile olcumde omaj okuyorum. Bu boya olursa hele hele de inkjet ile atilabilirse cag atlariz.



İnkjette böyle bir boyayı kullanabilmek bize direk bakır yolları fleksibıl malzeme üzerine basabilme yeteneği kazandırır. Bu durumda dediğiniz gibi çağ atlatır. Bu noktada unutmamamız gereken şey fleksibıl malzeme üzerine dizgi yaptıktan sonra lehimleme işleminde filmin dayanabileceği en yüksek sıcaklıktır. Bazı filmler 90 dereceye doğru kendilerini salmaya başlarlar. Bazıları ise 160-170 derecelere kadar formlarını koruyabilirler.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

crackerboy

Bir diğer tavsiyem de kullanılacak tonerin elektrostatik yapışkanlık özelliğini artıran katkı maddeleri kullanmak ya da bahsedilen özellikleri taşıyan türden uygun bir toner karışımı kullanmak.

http://www.npacorp.com/products/microparticle.html

Verdiğim adres bu tür ihtiyaçlar için özel toner hazırlayan bir firmaya ait. Özel ihtiyaçları karşılamak üzere numune hazırlayabiliyorlarmış, ilgilenirseniz istediğiniz özellikte bir toner numunesi sipariş edip deneyebilirsiniz.
Sonuçta bakır yüzeye yapışmaya en uygun türden toner istediğinizi iletirseniz adamlar uygun bir ürün/toner karışımı hazırlayabilirlerse işinize yarayacağını umuyorum.


Konuyu yine işi zorlaştıracak ince teferruatlı yöntemlere dallandırdım ancak yine söylediğim gibi göz önünde bulundurulmasında fayda olacağı kanaatindeyim

♥ ♥ ♥ Varlıkla yokluk arasındaki ince bir çizgide ♥ ♥ ♥

mozkan87

Alıntı yapılan: bunalmis - 30 Aralık 2011, 11:02:07
Metal gorunuslu plastik malzemelerden bazilarini ovometre ile olctugumde 300-600 ohm direnc okuyorum.

Eger boya kalinligi fazla olsaydi kesinlikle bu deger dahada duserdi.

Bu islerde kullanilan boyalar nerelerde satilir? Adi nedir?  Janjanli paketlerin boyasindan bahsediyorum.

Elimde altin renginde minicik camasir mandali var. Ovometre ile olcumde omaj okuyorum. Bu boya olursa hele hele de inkjet ile atilabilirse cag atlariz.

Bu işler için boya tarzında değilde genelde metal ısıtılarak vakum ortamında buhalaştırılıyor ve yüzeyin çok ince olarak kaplanması sağlanıyor. Normal hava ortamında bu kadar ince, homojen ve sağlam yapmak imkansız. Aslında yiyecek paketleri hiçte hafife alınacak şeyler değil altında oldukça yüksek teknolojiler yatıyor.  Bu yiyecek paketleri radyasyonu(bizim bildiğimiz zararlı olan değil, ışıma olarak bildiğimiz ve bir yüzeyi ısıtan radyasyondan bahsediyorum) geçirmemesi için birkaç mikron aliminyum ile kaplanır. Daha sonra üzeri tekrar plastik ile kaplanır. Plastik hava geçirmezliğini sağlarken, aliminyum güneş ışınlarının yiyecek ile doğrudan temasını engeller ve yiyeceğin raf ömrünü uzatır.