Akım sınırlama problemi..

Başlatan solidus, 24 Ekim 2010, 16:05:43

solidus

Merhaba arkadaşlar,
Kimyasal reaksiyonlarda kullanılmak üzere bir güç kaynağı yapmam gerekiyor. (12V-70A aküden 12V-10A) Ancak ilk denemelerde şöyle bir sorun ile karşılaştım. Reaksiyonu başlatmak için dc elektrik uygulandığında ilk anlarda bi sorun görünmüyordu. Fakat zaman aralığı biraz artınca (15dk) gördümki çekilen akım alıp başını gidiyor. (20A-24A) Çözelti ısınıyor ısındıkça direnci düşüyor dolayısıyla çekilen akım artıyor.
Çözümü akım sınırlama ile giderebilirim dedim ama bi türlü uygun bir örnek bulamadım.
Ne yapabilirim önerilerinizi bekliyorum ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

stlg

Olup olmayacagını bilmiyorum ama ,sıvı ile termal  teması olan, cekilen akıma dayanabilecek miktarda paralel baglı ptc ler iş gorurmu acaba
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

Evren KILIÇ

#2
size değişken dirençli devrede akım sınırlama devresi lazım bir zamanlar banada lazım olmuştu 110 v akü şarj devresinde akımı 700 mA. de sınırlamak için kullanmıştım dc output çıkışı 120 volt iken devreye 110 v akü yerine 12 v akü bağladığımda dahi akım sabit kalmıştı gerilimi otomatik olarak düşürüyordu   hesapları yaparak devreyi kurarsanız sizinde işinize yarayabilir aşagıdaki linkten inceleyebilirsiniz

http://www.elektrotekno.com/about39291.html






































[email]evren1623@hotmail.com[/email]

buiba

#3
hesabini yapip bir resistans direnci araya seri baglamak bana en mantikli cozum gibi geliyor,zaten direncte amac akim sinirlamak degilmidir.

t2

Hesap yapıp sabit direnç bağlamak uygun olmaz. Başlangıç için hesap yaptın 10 A akımı sınırlamak için 20w seri direnç bağladın fakat birde baktın ki yarım saat sonra akım düşmüş. artık 10A geçemiyor. Hava ısındı baktın 10.1A geçmeye başlamış.  O kadar da kötü değilmiş hesabımız dersin. fakat hava soğur yine değişir. velhasıl power led sürme devresi gibi akıllı bir devre ile akım sınırlaması yapılmalıdır. DC motor kontrolü gibi akım ayarı gerekir. Yük belirli sınırlar içerisindeyse akımı sabitleyebilmeli, regüle olmalı.

solidus

Alıntı yapılan: t2 - 24 Ekim 2010, 22:15:54
power led sürme devresi gibi akıllı bir devre ile akım sınırlaması yapılmalıdır. DC motor kontrolü gibi akım ayarı gerekir. Yük belirli sınırlar içerisindeyse akımı sabitleyebilmeli, regüle olmalı.
Elinizde bir örnek var mı acaba ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

OG

#6
Bor Hidrojen Makinesi mi? Ben bir ara yapmıştım. LEM ile akım ölçmüştüm.

Ne yaptığımı tam hatırlamıyorum, dosya belki işine yarar.

http://hotfile.com/dl/78824899/95b777e/AKIM_KONTROL.rar.html
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

tayyar

çözeltiye akan akım koluna wattlı ve değeri düşük bir direnç bağlasak seri olarak, sonrasında direncin üstündeki gerilimi okuyarak akımı hesaplayabiliriz

ardından bu akım bilgisine bağlı olarak ve pwm kullanarak akımı istenilen düzeye arttırıp azaltabiliriz

Ancak bu durumda akımın düşmesi gereken gerlerde gerilimdede oynamalar olacaktır işinizi görürmü ?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--