Yüksek akımlı DC Motor Kontrolü

Başlatan sensorless, 26 Ekim 2010, 19:26:08

teknikelektronikci

örnek kod iyidir en azindan referans alinabilinir :)
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!


picmanya

linklerdeki şemalardaki motor sürme şemaları benim kafama pek yatmadı.
pic le mosfetler arası yalıtım iyi sağlanmamış ve mosfetler uygun bir sürücü ile sürülmemiş.
devre sağlıklı çalışır veya çalışmaz diyemiyorum çünkü referans dosyalar microchip den gibi görünüyor.
devre sanki bitin yağının hesabı yapılarak kurulmuş bir devre olarak duruyor.
bazı işler çok ucuza sağlıklı bir çalışma garantisi ile yapılamaz
bu tür bir devrede şemalardakinden daha ucuza da çıkmaz herhalde.

belki bir kaç yüz miliamper çeken düşük voltajlı motorla iş kotarılabiliyor olabilir.
ama motor sürme açısından sağlıklı şemalar olmadığını düşünüyorum.

iyildirim

Buradaki örnekler ve uygulama notları; en azından bir fırçasız motorun nasıl çalıştığı, elektriksel çevrimi, nasıl kontrol edilebileceği, back-emf 'in ne olduğu nasıl kullanılabileceği konusunda gayet iyi fikir verebiliyor. Örnekler doğal olarak Microchip'in standart referans kartları için hazırlanmış. Bu refarans kartların aynısını yapmak zorunda da değiliz. Ben IR21XX serisi mosfet sürücülerle ve özel olarak 3kanal half bridge için üretilmiş IR2132 kullanarak devremi yapmıştım. Yazdığım kodun da dökümanlardakiler ile ilgisi bile yoktu. Ancak dökümanlar en azından BLDC motorlar ve sürme teknikleri hakkında gayet iyi bir bilgi verdi.
Hoşçakalın

sensorless

Bu motor surucunun kucuk olmasi gerekmesi gibi bir sorun var. Pcbye ancak mosfetler ve islemci sigabiliyor bu yuzden mosfet surucu kullanmak istemiyorum. Ne gibi bir eksisi olur acaba; ileride bir sorun cikarmi

picmanya

iyildirim bu işi oldukça iyi biliyor burdan gözüken ve yazdığı mesajlardan gözüken bu.
son mesajınada katılıyorum.ilgili dosyalardak devreler çalışabiliyor olmasından önce fikir verme amaçlı devreler olarak gözüküyor.

ben motor sürmede irf21XX serisi çipleri ve boostrap metodunu kullanmıyorum.tasarımlarım daha pahalıya çıkıyor yani.
benzer çalışmalar yaptım amacım yalnızca yukarıda açık resimlerle verilen devre ile bu kartın çalıştırılması zor olur demek istedim.

sensorless,
kullanılacak motorun cinsi, özelliği ve nominal elektriksel değerleri nedir?
ve devreniz ile motorunuz ne tür bir besleme kaynağından beslenecek?
motoru yön ve hız kontrollü süreceksiniz peki frenleme olacakmı?

bunlar tasarımda olmazsa olmaz bilinmesi gereken noktalar.

birde diyelim her şey halloldu ama çıkan devre düşündüğünüzden pahalı ve daha büyük çıktı ne olacak vazmı geçilecek.
bir devre sağlıklı olarak her zaman kafamızdaki rakkamlara ve fiyatlara en azından ilk tasarımlarda çıkmayabiliyor.
benzer çalışan aynı işi yapan orjinal bir devre örneği varmı elinizde?

bunalmis, z , xenix adlı üyelerin bu konudaki mesajlarını okusanız zaten araya giren ve birşeyler yazan bir sürü daha üye çıkar karşınıza aradığınız detayların hepsini bulmuş olursunuz.


sensorless

İlginiz icin tesekkur ederim. İstediginiz motor bilgilerini kisa zamanda edinip buraya yazabilirim. Ama oncelikle sunlari belirtebilirim. Amacim sensorsuz fircasiz motorda hiz kontrolu yapmak. Yon ve fren cok onemli degil. Ama tasarimi kendi elime alabilirsem kesinlikle yaparim. Fakat simdilik sadece hiz kontrolu yapmak istiyorum.
Motor 15v luk gerimle calisiyor. 4s bir lipo tarafindan beslenecek. Bu yuzden Enerji kisminda bir sorun yok.

Bir onceki sayfada verdigim acik devre suan almanyada satilan acik kaynak bir tasarim. Ben onun tasarimini ogrenip kendi yazilimimi yazmak istiyorum. Boylece tek islemci ile daha baska isleri ve calisma frekansini standart 50hz den 100hz ye falan cikarmak istiyorum. Boylece hem yerden hem agirliktan kazanip yuksek hizda kontrol ile sistemide hizlandirms olacagim insallah.
Ben bu gece microchipin sheetlerni okuyup biraz bilgi edineyim.

teknikelektronikci

sensorless keske opto sürücü kullansaydin smd ollarak ufak olurdu tlp 250 opto izoleli zarari daha cok sürücü kisminda yanma catlama patlama oldumu beslemene islemcine kadar zarar da verir ayrica motor gürültülerini unutma nasil bir motor süreceksin tabiki o da önemli seninkisinin boyutu ne kadar olmali ?
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

sensorless

#83
Tekrar merhabalar,
. Enkoder'ın ve üzerindeki devrelerin şemasını gönderiyorum.Besleme olarak 12V kullandım. Ledleri yakmak içinde 12V kullandım 2.2k bağlamışlar çünkü..
Fakat sensörlerin arasına birşey koyduğumda çıkış değişmiyor. Acaba sürekli bir geçişin mi olması gerekiyor? Arasında birşey varken çıkışın 12, hiç birşey yokken 0V olmasını yada tam tersini bekliyordum fakat birşey elde edemedim.

Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar..

iyildirim

Belki zaten öyledir ama, yinede datasheet'deki şemadan anladığım kadarıyla çıkışı pull-up yaparak kullanman gerektiği hatırlatayım.

stlg

 Yukardaki semada transistor bozulur, eger b ucuna direk vcc baglı ise ,12v icin  bu transistore ve 2k2 dirence gerek yok, direkt gnd ye baglanabilir, birde yukarda bahsedildigi oa ,ob ucları ile vcc arasına 4k7 pullup direncleri baglanmalıdır
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

sensorless

Yukarıdaki sensor kartı aslında kendi sisteminde çalışıyor. Fakat sistemi ben görmedim gidip ölçümde alamadığım için kendim çözmem gerekiyor.
Oradaki şemayıda kendim çıkarmaya çalıştım, pcb zaten tek katlı.
Sensorün kitapçığında çıkış uçları belirtilmiş ilk sayfada anladığım kadarıyla alttan bakıldığında geçerli pinlerin sırası.
İki tane kondansatör var, bir tanesi ledlerin beslemesine diğeri sensörlerin beslemesine bağlı ve diğer uçları ortak. Bu yüzden ortak uçlarına GND dedim, ve bunun üzerinden varsayımlarımı yaptım. Transistörü npn olarak kabul ettim. Sensörün çıkışları alttan bakınca doğru şekilde sıralanıyorsa, ancak bu şekilde ledleri yakabileceğimizi tahmin ediyorum.

z

#87


Bu devrede sensorlerin ledlerinden sabit akim akitmak icin transistorlu bir devre eklenmis.

Led besleme gerilimi > Vcc olmali. Eger Vcc 12V ise Led beslemesi en az 15v gibi olmali. Kagitta sanki 24v yaziyor boyle olursa daha da iyi olur.

24v ustune soru isaretini sen mi koydun?

Sensor cipinin dokumaninda, cikislar open collector olarak gosterildiginden cikislarla 12v arasina 4K7 gibi direnc de baglamalisin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sensorless

O kagidi tamamen ben cizdim.kendime gore rakam vermistim sadece. Eve gidince ledlere vcc den yuksek gerilimnverecegim. Gercekte vcc olarak 18 v killandiklarini biliorum. Sheette 4.5 16 yazdigini gorunce ortalama bir deger secmistim.

sensorless

Selamlar arkadaşlar,
PCB mi bastırdım şuan onu çalıştırmaya çalışıyorum. Pici icsp ile programlıyorum, PCB üzerinde lcd var bir sayı saydırıyorum fakat arada bir donuyor, elimle pcb üzerine yaklaşınca özellikle pic'in olduğu yere program devam ediyor. Stabil bir şekilde çalıştıramadım hala. Acaba bu tarz durumlarla karşılaştınızmı hiç?