RS485 repeater arıyorum.

Başlatan sigmoid, 10 Kasım 2010, 16:13:12

sigmoid

Yapmaya çalıştığım veri toplama sisteminde PIC'ler arasında 3 - 4 metrelik mesafeler olacak. Yalnız sistemde 100e yakın PIC'in birbiriyle haberleşmesi gerekiyor. Bir tanesini master yapıp tek tek diğer piclerden verileri istemesini sağlayacağım. Sırayla verileri alıp bir database kaydetmeyi planlıyorum. RS485 ile ilk defa çalışıyorum. Sistem halfduplex olacak. Her 32 istemcide bir repeater kullanmak gerekiyormuş. Siz nasıl bir repeater devresi kullanıyorsunuz?

ikinci sorum ise her alıcının beslemesini rs485 kablosunun yanına bir besleme hattı verip picleri bu şekilde beslemek. Direk regüleli 5 volt verirsem herhalde en sondaki alıcıya gidene kadar gerilimde ciddi bir düşüş olur mu? Nasıl bir besleme sistemi kullanmamı tavsiye edersiniz?

Teşekkürler

X-Fi

RS485 için her 32. de okumada sonlandırıp tekrar oluşturularak tekrarlanmış olabilir.

besleme için evet voltaj düşümü olacak 100 tanesi için hatta DC 60V verip LM2575HV step-down converterler ile besleme verilebilir. 60V DC gerilim düşümü için yeterince yüksek diye düşünüyorum eğer yeterli olmaz ise bölüm bölüm voltaj verilebilir .
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

sigmoid

Alıntı yapılan: X-Fi - 10 Kasım 2010, 17:17:10
RS485 için her 32. de okumada sonlandırıp tekrar oluşturularak tekrarlanmış olabilir.

kullandığın bir devre şeması var mı?

elektrotasarim

Besleme konusunda tecrübemi paylaşıyım istedim, 12VDC besleme ile 30-40 node'lara çıkabilmiştik. Node'larda 5VDC regülatörle sorun yaşamamıştık. Gerilim illa ki düşüyor ama kurtarıyor. RS485 transciever olarak SN65HVD1785 kullanmıştık, tavsiye ederim.
70V'a kadar koruma sağlıyor. Standart transciever'larla ciddi sorunlarla karşılaşmıştık.

CLR

Alıntı yapılan: abdullaho - 10 Kasım 2010, 16:13:12
Yapmaya çalıştığım veri toplama sisteminde PIC'ler arasında 3 - 4 metrelik mesafeler olacak. Yalnız sistemde 100e yakın PIC'in birbiriyle haberleşmesi gerekiyor. Bir tanesini master yapıp tek tek diğer piclerden verileri istemesini sağlayacağım. Sırayla verileri alıp bir database kaydetmeyi planlıyorum. RS485 ile ilk defa çalışıyorum. Sistem halfduplex olacak. Her 32 istemcide bir repeater kullanmak gerekiyormuş. Siz nasıl bir repeater devresi kullanıyorsunuz?

ikinci sorum ise her alıcının beslemesini rs485 kablosunun yanına bir besleme hattı verip picleri bu şekilde beslemek. Direk regüleli 5 volt verirsem herhalde en sondaki alıcıya gidene kadar gerilimde ciddi bir düşüş olur mu? Nasıl bir besleme sistemi kullanmamı tavsiye edersiniz?

Teşekkürler

Merhaba,

Bazı rs485 IC'leri 256 nodeye kadar destekliyor, onlardan kullanabilirsin. (LTC1487 - 256node) (LTC1535 - 128node). Başka firmalarında var araştırabilirsin. Haberleşme kablosu twisted pair olmalı.

Voltaj için ise kayıp az olmasını istiyorsan alternatif taşı mesela 10-12Vac, karşı tarafta MC34063 ile 5Vdc'ye indirirsin. Değerleri test et ve karar ver,
çünkü kablo tipine göre 100mt'de oluşan omaj farklıdır dolayısıyla kayıp.

Knowledge and Experience are Power

Klein

sigmoid

Alıntı yapılan: eemkutay - 11 Kasım 2010, 01:02:06

Teşekkürler

Merhaba,

Bazı rs485 IC'leri 256 nodeye kadar destekliyor, onlardan kullanabilirsin. (LTC1487 - 256node) (LTC1535 - 128node). Başka firmalarında var araştırabilirsin. Haberleşme kablosu twisted pair olmalı.

Voltaj için ise kayıp az olmasını istiyorsan alternatif taşı mesela 10-12Vac, karşı tarafta MC34063 ile 5Vdc'ye indirirsin. Değerleri test et ve karar ver,

Besleme ile data hattını aynı kablo içinden taşımayı düşünüyorum. Besleme hattını AC olarak taşıyınca veri iletiminde problem yaşar mıyım? İster istemez veri hattına bir elektrik indüklemesi olacak.

CLR

Alıntı yapılan: abdullaho - 11 Kasım 2010, 10:21:15
Alıntı yapılan: eemkutay - 11 Kasım 2010, 01:02:06

Teşekkürler

Merhaba,

Besleme ile data hattını aynı kablo içinden taşımayı düşünüyorum. Besleme hattını AC olarak taşıyınca veri iletiminde problem yaşar mıyım? İster istemez veri hattına bir elektrik indüklemesi olacak.

DC'de daha fazla gürültü oluşacaktır. Besleme ile haberleşme kablosu ayrı olsaydı iyi olurdu çünkü 100tane alıcı var diyelim her biri 50mA akım çekse 5A akım basılması gerekecektir akım değişmeleri elektromanyetik alan oluşturacaktır. Bazı alıcılar diğerlerine göre daha fazla etki altında kalabilir. Twisted pair kablonun özelliği zaten manyetik alanı nötürlemek için kullanılır. Ama bu sadece bir önlemdir, gürültüyü yok etmez sadece azaltır.
Çözüm olarak hem data hemde haberleşme gibi durumlar için kablo mevcut. Haberleşme kısmı blandajlı, blandaj dışında da power kabloları var. Bu tip kablo kullanabilirsin. Ayrıca software olarak gürültü önlemleri alabilirsin vs. 
Knowledge and Experience are Power

camby

Alıntı yapılan: Klein - 11 Kasım 2010, 01:21:20
Delta'nın RS485 tekrarlayıcısı var. IFD-8510
http://www.fastltd.net/haberlesme_uniteleri-400_tr_lc.html

Bahsettiğiniz tekrarlayıcıda baud hızı ve veri tipi 8-9-10-11 bit ( parity start stop vs.) cihaz üzerindeki dip switch'ten ayarlanıyor.

Bu durumda bu tekrarlayıcı çalışma koşullarını kısıtlar sanıyorum , Kısıtlamayan ve kullandığınız alternatifi var mıdır acaba ?

Klein

Genellikle sistemin haberleşme ayarları başta nasıl planlanmışsa , kurulduktan sonra da öyle kalıyor. Bu yüzden otomatik hız ayarlı bir ürüne hiç ihtiyaç duymadım.