5volt mu yoksa 12 volt röle mi?

Başlatan sigmoid, 19 Kasım 2010, 16:15:34

sigmoid

yaptiğim projelerde hep 5volt röle kullaniyorum. nedense bazen bazi portlarindaki röleyi çekmediği oluyor. internette araştirdiğimda çoğu şemada 12 volt röle kullanmişlar. sizin tercihiniz hangisi oluyor?

zakbay

sistemde 12 v varsa hiçbir zaman 5 v röle kullanmayı düşünmem, 5v sadece işlemci entegre vs için kullanmayı tercih ederim.
Tek dostum çalışmak...

Burak B

endüstriyel bir uygulama ise 12 den aşşağı düşünmemelisin(motor v.s. sürmek, yüksek akımla çalışmak, lamba yakmak gibi). 5V genelde sinyal anahtarlamada ve düşük güçlü devrelerde devreleri ayırmada kullanılıyor.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

mcn

5 voltluk röle kullandığında,örneğin pic vs gibi 5 V çıkış veren entegrelerle kullandığında bazı röleler fazla akım çekiyor(entegreye göre fazla) ve entegrenin çıkışındaki 5 voltu 2.5 volt gibi seviyelere düşürerek röle nin tetiklenmesini engelliyor.

Senin bazı portlarındaki röelelerin tetiklenmemesi bundan kaynaklanıyor olabilir.

En güzeli transistör ile 12 v röle sürmek ve arayada bir opto koyduğunda PLC kadar sağlam ve güvenli olur.

Kolay gelsin.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

stlg

Evet 12v en uygunu ,role gerilimini 7805 girisinden alınız ,bu sekilde baglarsanız, daha onceki baglantıda rolenin yuksek akım cekmesi nedeniyle olusabilecek ,resetlenmelerinde onune gecmis olursunuz ,eger 12v baska bir kaynaktan besleyebilir, optik yalıtım yapabilirseniz,  en sorunsuz uygulamalara imza atmıs olursunuz
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

pwm.c

5v röleleri yıllardır defalarca kullandım ve hiç sorun çıkarmadılar.
bu röleyi sürdüğün transistörün akımı 1A e yakın değerlerde olsun ve röle bobinine paralel 100uf kondansatör bağla.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sigmoid

Alıntı yapılan: pwm.c - 20 Kasım 2010, 04:12:04
bu röleyi sürdüğün transistörün akımı 1A e yakın değerlerde olsun ve röle bobinine paralel 100uf kondansatör bağla.

Siz hangi transistörleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?

mcn

Transistörle kullanılsın,ya da herhangi başka birşeyle tetiklensin,her durumda da ters diyot kullanmak gerek diye duymuştum ve kullanıldığını görmüştüm.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

CLR

Alıntı yapılan: FxDev - 20 Kasım 2010, 09:31:28
Alıntı yapılan: pwm.c - 20 Kasım 2010, 04:12:04

Oluşan EMK için ters diyot takmaya gerek var mı yoksa kullanılan transistör ona göre mi seçiliyor acaba?

Merhaba,

VL=-L.(DI/Dt) görüldüğü gibi - işareti var buna ters emk denir yani normalde akan akımın tersi yönünde voltaj oluşur ve bu gerilim bobinden akan akımın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Formülde belli zaten. Bu ters emk 5V'luk veya 12Vluk röle olsun fark etmez kendisinin kat kat fazla ters emk endükleyebilir dediğim gibi akımla alakalı. Akım ise rölenin DC omajına bağlıdır. Rölenin bobin uçlarındaki omajı ölç ve çekeceği akımı hesapla çünkü bobin DC'de tel gibi davranır ve telden geçen akımla oluşan elektromanyetik alanı kullanarak çekme özelliği oluşur.

Sonuç olarak ters emk olduğuna göre ters diyot kullanılır ama yüksek VCE transistör kullanacağım veya içinde ters diyot olan bişey kullanacağım dersen kullanmazsın. Kullanacağın transistörün akımını ise röle omajını ölç veya akımını , çoğu standart röle 30mA-100mA arasında akım çeker. Hepsi için BC337(500mA) veya smd olarak BC817 yeterlidir.

Beslemen yeterli akım veriyorsa ve gerilimi düşmüyorsa paralel konds. gerek yoktur.
Knowledge and Experience are Power

pwm.c

1. kondansatör kullandığınız zaman diyota gerek kalmıyor.
2. transistörünüz güçlü olsa bile kond. yada diod mutlaka kullanın. bu EMK parazitinin micro işlemcileri ve bazı lojik entegreleri etkilediğini biliyorsunuz.
3. ben genelde transistör olarak bc337 ve bd139 entegre olarakta ULN2003 kullanırım. ULN entegrelerinde ters diyot bulunmaktadır.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-