Akım Okuma

Başlatan es-es, 25 Kasım 2002, 08:37:18

es-es

OG;
Uzun denemelerim  sonucunda kendi yorumum, yüksek güçlerde, ve tristörle süreceğin yük belli değilse, işin çok zor. özellikle endüktif yükler tristörü mahfediyor. Akım sıfır noktalarında tetiği bırakması gereken tristör bakıyosun, uçmuş gitmiş, hala üzerinden akım akıtıyor. Bir şekilde tristörü kandırıp endüktif yükte doğru çalışmasını sağlıyorsun, ama bu seferde rezitif akım çekerken çıkış sinüsünde kırıklar meydana geliyor. Filtreler de hak getire.  Yani hocam doğa kanunları gibi, tristör kanunlarına göre bu iş böyle yapılamaz, en son vardığım kanı bu. elbette demokrasilerde çare tükenmez bunun gibi onlarca yöntem vardır, ama bu yöntemlerin denenmes için süre gerekli.

UPS meselesine gelinde, çok  yüksek güçlerde PF düzeltmek oldukça zahmetli bir iş. 3-5 kva da pek fazla sorun değil ama, 400 kva lık bir ups de bildiğim kadarıyla bu işi beceren dünyada hiçbir firma yok. sadece pf düzeltmek için baba bir IGBT ve  baba bir seri şok bobini gerekli. standart yöntemler için.  400 kva lık 3 faz cihaz cihazın bir fazından  yaklaşık 130 kva lık yük geçecek. 130 kva üzerinden geçecek bobini sen düşün artık. Türkiyede 3 faz giriş 3 faz çıkış cihazların hiç birinde pfc yapılmıyor.  Çok yüksek güçlerde standart pfc düzltme yöntemleri kullanılmıyor, bunun yerine filtrelerle bu iş biraz halledilmeye çalışılıyor (Siemens cihazda gördüğün bobin) ama yaptığı işe göre gereksiz bence.  

son olarak, ELO Elektronik dergisindeki olay ilginç geldi. Düşündümde bu şekilde bir yöntemle sadece sinüsün + ve - alternansının genlikleri değiştirilebilir, giriş ve çıkış fazları  arası açı kaydırma işlemini tam anlayamadım. 50 hz lik trafomu bahsettiğin trafo...
:?:

OG

Alıntı yapılan: "es-es"son olarak, ELO Elektronik dergisindeki olay ilginç geldi. Düşündümde bu şekilde bir yöntemle sadece sinüsün + ve - alternansının genlikleri değiştirilebilir, giriş ve çıkış fazları  arası açı kaydırma işlemini tam anlayamadım. 50 hz lik trafomu bahsettiğin trafo..
Faz kaydırma olayı yok, çıkış gerilimini geniş bir alanda kaydırma (doğrusu=değiştirme demem gerekirdi) yani çıkış voltajına müdahale etmekte.

Trafo 50Hz, zaten giriş ve çıkış da 50Hz, yani şebeke için.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aster

dostum,
siemens in 600 kva lık ups sini bizzat kullandım
ayrıca delta nın linkine bir gir daha doğrusu ftp sitesinde bu işin
seceresini tutmuş
sayamadığım bir çok ünlü firmanın ups ihtiyacın karşılıyor
hemde bahsettiğin değerlerin üstünde

aster

akü değişimlerinde bayram ederdik
niye diyeceksin
her akü 2 volt akımını unuttum normal akü büyüklüğünde
bozuk denen aküleri kendi işimizde 2 sene daha kullanırdık

aster

unutmadan bahsettiklerim trifaze ups dir

es-es

aster;
600 kva UPS yapılamaz demedim, elbette yapılır, burada bahis konusu 400 kva ve üstü bir ups de PFC yapan varmı. Kullandığın, siemens  600 kva ups de eğer DC bara gerilimi 400 v ise, tam 200 akü eder, vallahi iyi bi bayram...

og;
ne demek istediğini şimdi  anladım, aslında hoş bir yöntem. bi denemek gerek.  yalnız bu yöntemle bu trafonun çıkışından sinüsü kullanmak yanlış, çünki bozulur. bu trafonun  çıkışı doğrultup  DC bir gerilime çevrildikten sonra  ayar yapılarak verimli kullanılır.

aster

dedim ya BAYRAM ederdikkkkk :D

OG

Ararken bunları buldum, biraz nostalji olsun. Down ettikten sonra bildirin sileyim.

http://168.144.5.94/file/Transductor.rar  (3,13MB)

es-es  kardeş birde buna bak, belki faydası olur

http://168.144.5.94/file/pfc.rar
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.