Şebekeyi Takip Etmek

Başlatan FxDev, 25 Kasım 2010, 03:39:56

FxDev

Merhabalar arkadaşlar,
Bir uygulamada şebekenin frekansını takip edip, aynı şekilde PWM ile sinüs oluşturmam gerekli. 45-55Hz aralığında değişebilen şebeke frekansına da cevap vermem gerekiyor. Yani bir anlamda PLL yapmam gerekiyor. Acaba bana sıfır geçişlerini bir şekilde donanım ya da yazılımsal yakalayıp, sonra da aynı frekansta sinüs üretmem için algoritma önerileriniz nelerdir?

malpaslan1979

Microchip`in AN967 ve AN955 ve AN889 yine AN900 yine AN843 isimli uygulama notlarında gerilim frekans dönüşümlü bir uygulama var pwm özelliği kullanılmış ve IGBT`ler ile motor sürülüyor ve akış diyagramında da adım adım sistem anlatılmış.

Yine freescale semiconductor firmasının AN1857 ve AN1664 kodlu uygulama notlarında birşeyler var.


Saygılarımla.

necati

grid tie inverter    online
                            offline
http://www.timnolan.com/index.php?page=solar-grid-intertie-inverter
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

bigbey

@FxDev
Benim önceden yaptığım bir çalışmam vardı.
Dosyayı yüklüyorum. Bir incelersin. iki faz arasındaki faz fark oranını buluyorum donanımsal sıfır geçiş devreside var.
http://rapidshare.com/files/433002270/faz.rar
TA6R

muuzoo

Yanlış hatırlamıyorsam, bir devrede doğrudan RB0 harici kesmesi kullanılarak yapılan bir çalışma görmüştüm microchip'in notlarında. Sıfır geçiş tespitini bu kesme ile yaptırıyordu.
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

X-Fi

Fxdev algoritma olarak şöyle yapabilirsin iki zero cross arasındaki zamanı timer ile saydırırsın 50hz için 10ms sayacak sonra bu değeri ikiye böler bu zaman süresinde pwm i max. a kadar arttırırsın sonraki zamandada min. kadar eksiltirsin sende böyle düşünmüşsündür heralde giren frekans çıkışda aynı olur ancak çıkış zamanlamaları bir periyot geriden gider sorun olacakmı bilmiyorum.

dijital dimmer için sıfır yakalama donanımıyla uğraşmıştım eğer sinyali ac12V seviyesine getirebilirsen sadece gerilim bölücü dirençler ile işemci pinlerine girebilirsin pic için konuşayım giriş 0 veya 1 sınırları keskin çalışıyor giçbir donanıma gerek duymadan işi çözmüştüm. Gerilim tam sıfıra inmeden giriş geğişiyor ancak artarkende aynı tölerans yaşandığı için frekans aynı kalıyor giriş ve çıkış arasında faz farkı olmasın dersen zaman ekleyip skop ile yazılımsal kalibre edersin. 
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

bigbey

Bence 1. seçenek RB0INT kullanmanız daha doğru ve az işlem gerektirir görünüyor.
TA6R

justice_for_all

o zaman capture kullanın timer kullanmaktanda kurtulursunuz...
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

PROTECH_

#8
Alıntı yapılan: FxDev - 25 Kasım 2010, 14:54:21
Benim kafamda iki tane çözüm var,
1) INT0 kesmesi ile bu işi çözerim, bir timer kurarım, ilk sıfır geçişinde saydırmaya başlarım, ikinci sıfır geçişinde durdururum, sinyalin frekansını buradan çıkartırım.
2) Belirli aralıklarla ADC'den örnek alırım, bunun için ADC kesmesi kullanırım ve signed integer ile ADC'den bilgi okurum. İşaretin değiştiği noktalar sıfır geçişlerim der sinyalin frekansını buradan da bulurum.

Asıl sorum acaba hangisi kesin frekans sonucunu bana verir?

Harmonikler  yaptığın sistemin çalışma verimini düşürür...
Şebekede harmoniğin olmadığı yer yoktur heralde, eğer sıfır geçiş noktasını ölçmek için biraz kapsamlı bir devre tasarlamazsan tam geçiş sırasında 3-4 tane geçiş bilgisi birden alabilirsin. Dolayısı ile ona görede çıkış değişir.

Tavsiyem şebeke gerilimini bir voltaj bölücü ve donanımsal bir alçak  geçiren filitereden geçirerek adc nin ölçebileceği sinyal genliğine dönüştürmen.

Zaten adc ile gelen sinyal rahat bir şekilde ölçülebildikten sonra adc den aldığın değeri bellirli bir oran ile çarpıp istediğin çıkışı verecek şekilde direk pwm çıkışına verebilirsin.
Böylelikle sinyal tam bir sinüs çizmesede o sinyalin benzerini  çıkışa verebilme imkanı olur + işlemciye fazla hafıza ve işlem yükü binmez diğer işlemleri daha verimli yapabilirsin.
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN