Çift yönlü dc motora aşırı akım koruması!

Başlatan stronger_ht, 26 Kasım 2010, 16:57:51

stronger_ht

Motor çift yönlü dönüyor ve redüktörlü.
Daha dün, hidrolik bir freni kontrol eden motoru kontrol ediyordum. Hidrolik fren sonuna kadar basmış. Farkında değilim, bense sürekli devreden motorun dönmesini görmeye çalışıyorum. Tabi fren köküne kadar sıkılı olduğu için motor aşırı zorlamaya gitti, bu durumda devrede muazzam bir yeşil ışık parlayarak delindi  ardından da güzel bir elektronik yanık kokusu ve dumanlar.
Tabi bunun yanında acemiliğimden kaynaklanan sorunlar da oldu. Baskı devremde yolları ince kullanmışım bu da bir etken olmuştur diye düşünüyorum.
Herneyse;

Devremde 3 ayrı motor kullanıyorum ve bunun için 3 ayrı çift kontak röye (çift yön için) ve 3 ayrı IRFP250N ile sürüyorum.
Böyle bir mekanizmada aşırı akım korumasını nasıl yapabilirim.

Kullandığım devre aşağıda...

[IMG]http://img231.imageshack.us/img231/4020/devrew.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

X-Fi

akım hattına seri şönt dirençleri girin sonra bunları bir ne555 in tetik girişine verin tetik aldığında enerjisi kesilene kadar çıkış versin ben bu sistemi 2 sene önce bi smps de kullanmıştım şemasını ekliyorum ne556 kullandım diğer timer da turn-on devresi olarak çalışıyordu.

http://img34.imageshack.us/img34/7788/smps.png
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

stronger_ht

Üstat, açıkcası devreyi pek anlayamadım  :-\ acemilikten biraz karışık geldi.
Sana devremin .dsn dosyasını göndersem bakabilme imkanın olur mu, basit bir koruma örneği eklesen ben geliştiririm sonrasını.
http://rapidshare.com/files/433279512/devre.DSN

X-Fi

çalışıyorum akşam yapmaya çalışayım.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

stronger_ht

Çok sevinirim üstat, yapacağın örnek devre ve az önceki yazmış olduğun mesajla konuyu daha iyi kavrayabileceğimden emin olabilirsin...
Maksat hem amacıma ulaşmak, hem de bunları bilgi dağarcığıma sığdırmak.
Teşekkür ettim şimdiden...

stlg

 Motora giden yollardan birisini kes,araya motorun gucunu karsılayabilecek 0,01R.... 1R arası wattlı bir direnc bagla
bu dirence paralel olarak bir direnc uzerinden, pc817 yada benzeri bir optokuplorun ledini bagla ,yani motor cok fazla akım cektiginde, bu led aktif olsun, ilk denemelerini opto yerine normal kırmızı bir led ilede yapabilirsin, daha sonra optonun transistoru ile roleni suren transistoru asırı akım halinde kapattır
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

justice_for_all

bence stlg hocamin dedigi gibi direnc koy direncteki gerilimi opampta yukselterek yine opamp karsilastiriciya ver karsilastiricida sana 1 veya 0 cikis versin...
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

X-Fi

Aşırı akım anında sistemi durduran çizimi ekledim ancak enerjiyi kesince sistem eski haline döner similasyonda izleyebilirsiniz.

http://rapidshare.com/files/433354449/devre.DSN

kolay gelsin...
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

stronger_ht

X-Fi hocam, öncelikle herşey için teşekkür ederim. Ancak bazı sorularım olacak konuyu daha iyi kavrayabilmem için.

Anladığım kadarını anlatayım.
0.22R R3 Direnci wattlı bir direnç olacak, ve ben devreyi baskıda SMD malzemeler ile kullanacağım için R3 direnci normal bir direnç olması gerekiyor, gerilim kontrolündeki en önemli faktör burası sanırım.
Sonrasında ise, RV2 Pot'unu sanırım simülasyonda olayı kavramam için koydunuz, normalde RV2 potu devrede olmayacak, zaten sistemde zorlama esnasında aşırı akım meydana geldiğinde güç kesilecek.
Led'i eklemeniz iyi olmuş, oraya bir LM324 koyarak gücün kesildiğini ayrıca PIC'e bildirebilirim.
Burada tam olarak kavrayamadığım RV1 Pot'u tam olarak ne işe yarıyor. RV1 pot'unun değerlerini değiştirdiğim zaman yük esnasındaki maximum amper gücü artıyor. Yani RV1 potu devrenin kaç ampere kadar dayanabileceğini mi ayarlıyor. Bu arada oldu ki pratikte baskı devrede bu verdiğiniz örnek sorun çıkardı, IRFP250N'in şase ucuna bağlı olan R3 direncini söküp mosfeti direk şaseye bağladığımda da normal eski haline gelmiş olacak.

İlave olarak, aşırı akım koruması devreye girdiğinde güç kesiliyor güzel, ancak simülasyonu durdurmadan yükü normale çektiğimde güç devreye girmiyor. Bu kontrolü resetleyecek bir düzenek nasıl ekleyebilirim. O da olursa süper olur.

Birde simülasyonda IRFP250 kullanılıyor, ben pratikte IRFP250N kullanıyorum, arasında bir fark var mıdır, sorun çıkarır mı?

Tekrar teşekkürler...

Okan AKÇA

kısa devre aşırı akım korumalı sürücüler ve mosfet ve transistörler piyasada mevcut onlardanda kullanabilirsin

X-Fi

#10
Bişey değil. evet R3 direnci watlı olacak  motorlarınız nekadar akım çekiyor bilmiyorum 2 yada 3 tane paralel de kullanabilirsiniz. dirençlerin toplam direnci yükselirse akım koruma hassaslaşır. RV2 potu sadece similasyon için doğru anlamışsınız. RV1 potu ise yüksek akım sınırını ayarlamak için kullanılıyor.  Evet pratikte R3 direncini kısadevre yaparsanız sistem korumasız çalışır. O mosfetler hakkında bilgim yok kataloglarını indirip N harfinin ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.
Aşırı akım anında sistemi durdurmak ve kitlemek amaçlı tasarlandı enerji kesilinmeden sistem düzelmiyor bir reset butonu ekleyebilirsiniz. Eğer dediğiniz gibi yapılırsa sistem aşırı yük anında kesilir ancak kesilince tekrar akım düştüğünden birdaha çalışmaya başlar bu döngüye girer ve istenmeyen bişeydir motor enerjide kalmaya devam eder. Bu isteğiniz üzerine sisteme birde reset butonu ekledim indirip inceleyiniz.

http://rapidshare.com/files/453889263/devre.rar

kolay gelsin.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

drmp

o kadar direnç opamp falan filan  şahsi fikrimi söylemek gerekirse   bir adet LEM akım sensoru alıyorsun ve     yereştiriyorsun devrene   hem akımı ölçersin hemde set değerni koyarsın picine   

stronger_ht

drmp üstat, lem sensör oldukça pahalı, bir de devrede 3 ayrı noktada kontrol yapacağım. 3 ayrı motor için 3 ayrı lem sensör demek oluyor. Onu daha büyük projelerde değerlendirebilirim.

picmanya

#13
Alıntı yapılan: drmp - 27 Kasım 2010, 14:07:06
o kadar direnç opamp falan filan  şahsi fikrimi söylemek gerekirse   bir adet LEM akım sensoru alıyorsun ve     yereştiriyorsun devrene   hem akımı ölçersin hemde set değerni koyarsın picine   

lem'in hangi modelinin çıkışı direkt pic'e giriliyor?
pic'in adc sine geniş bir sahada ölçülecek akımı girmek daha mantıklı değilmi?
benim gördüklerim yine basit de olsa opamplı bir devre üzerinden bir kaç dirençle birlikde belki bir kondansatörle filtrelemede yapılarak mikro denetleyiciye giriliyor.
application notlar da da bu böyle gözüküyor.


mihri'nin son devresi ve benim ona önerdiğim devre fazlasıyla bu işi görür akım set noktası ilavesi de gerekiyorsa onuda şemaya ekleyebilirim.

stronger_ht

Derdiğiniz devre sorunsuz çalıştı ancak,
Ben devreye R3 direncini 5Watt taş direnç olarak bağladım. Çok aşırı değil ancak elle tuttuğum zaman ısındığını anlayabiliyorum.
Normal motor boşta çalıştırdığım zaman aşırı akım sinyali vermiyor, yüke bağlandığında çalışır çalışmaz direk aşırı akım korumasına geçiyor.
Motorlarım max 4-5 amper civarında enerji çekiyor.
Sizce direncin watt'ı düşük mü kalıyordur. Simülasyonda sorunsuz çalışıyor ve devrede de boşta iken aşırı akım sinyali vermiyor...