dahili - harici eeprom farkı ?

Başlatan Maxim, 14 Aralık 2010, 08:15:09

Maxim

aralarında kapasite dışında kullanım açısından ne fark var?
dahili eepromlarada 1milyon kere yazılabiliyor diyor datasheet,
hız mı ?

birde asıl bilmek istediğim şu ,
sürekli yazma yapabileceğim ve enerjisi kesilse bile silinmeyecek bir çözüm varmı ?
eeprom gibi ama mesela 10 sene her saniye yazılacak

Tagli

Hız açısından da çok fark olacağını sanmıyorum. Harici EEPROM'un dahiliye göre fazladan zaman kaybettiren özelliği iletişim hattında geçen zaman olsa gerek. Emin olmamakla birlikte, veriyi aldıktan sonra EEPROM'un bunu kaydetmesinin iletişim için geçen zamana oranla çok daha fazla olacağını sanıyorum. Bu yazma için geçerli elbette. Okumada hızı belirleyen etken iletişim kanalının hızı olur.

Harici RAM kullanıp enerjiyi kesmemek bir çözüm olabilir mi? Saat piliyle 10 sene dayanabilecek sistemler mutlaka vardır.
Gökçe Tağlıoğlu

parda

Alıntı yapılan: Maxim - 14 Aralık 2010, 08:15:09
aralarında kapasite dışında kullanım açısından ne fark var?
dahili eepromlarada 1milyon kere yazılabiliyor diyor datasheet,
hız mı ?

Kapasite limiti ve kapladığı alandan(pcb üzerinde) sonra aklıma ilk gelen fark, dahili epromlarda yazma ve/veya okuma kesmeleri olabiliyor.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

Tagli

Evet iyi bir gözlem, bu aklımdan çıkmış. Ancak iletişimde donanımsal modül kullanılırsa benzer bir düzenek iletişim kesmeleriyle sağlanabilir.
Gökçe Tağlıoğlu

sigmoid

24Cxx serisi eepromlarda yazma hizi 5ms, bu süre 1 byte veya toplu yazim (page write) için aynidir. birde içinde pili olan ramlerde mevcut, fiyati biraz pahali. nvram olarak aratirsaniz bulabilirsiniz. arkadaşin dediği gibi bazi rtc lerinde extra ramleri var. yalniz kapasiteleri çok düşük.

dahili eeprom için extra para vermezsiniz, pcbde yer kaplamaz.
haricilerde kapasitesi daha fazla, extra maliyet.

ErsinErce

aralarında hız farkı yok eepromlar max 400khz-1mhz hızlarına sahip, ayrıca bazı eepromların kesme çıkışlarıda mevcut, aralarındaki tek fark boyut ve genişletilebilirlik, 3 sene boyunca her saniye ( neredeyse 320kk sefer ) yazma işlemine dayanacak hafıza bulmanız çok zor ama ATMEL in dataflashlarında her sayfanın yazma sınırı 100k olarak verilmiş, 64mbit olanını temin ederseniz 8192 sayfa olur ve isteğinizi belki karşılayabilir. ayrıca hızlarıda çok yüksek (66mhz)

Maxim

daha önce hiç external eepromla işim olmadı
"sayfa hızı" ne demektir ?
eepromlara sayfa sayfamı yazılabiliyor ?
bana lazım olan sadece 2 adet word datası

SERRO EFE

#7
eğer sadece 2 word lazımsa pcf 8583 8 pin i2c saat entegresi  üzerinde 240 byte free ram var bir pil bağlayarak her saniye yazma işlemi yaptırılabilir heralde..
pil için yer durumu nasıl olur orasıda var..

z

3 bacaklı transistör kılıfında one wire çipler vardı. Üreticisi Dallas dı galiba.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sigmoid

sorunuzdaki her saniye sürekli yazacağim tabirini görmemişim. bu durumda 1günde 60*60*24=86400 eder. buna dayanacak eeprom bilmiyorum.

siz ya nvram veya arkadaşin dediği gibi pcf8583 kullanin. pcf8583 maliyet acisindan size daha uygun olur. harici backup pili takarakta devre enerjisi kesilince bilgileri hafizasinda tutar.

sayfa yazma olayi flashlara özgü bir olaydir. 24Cxx gibi küçük eepromlara byte byte erişebilirsiniz. fakat flashlarin kapasitesi büyük olduğundan sayfa sayfa yazma veya okuma yapmak zorundasiniz. sayfa boyutu 512 byte ise bir byte yazmak için her seferinde 512 byte göndermelisiniz.

kolay gelsin.

SERRO EFE

bildiğim kadarıyla 24cxx serilerindede sayfa yazma olayı var. Ama sayfa olarak okunuyormu bilmiyorum aslında sayfa okumanında bi anlamı yok yazdıktan sonraki bekleme süresi okuma sonrasında yok o yüzden sürekli okuma yaptırmak bi sakınca oluşturmaz ..

Tagli

Emin değilim ama galiba onlarda sayfa yazma isteğe bağlı, hız kazanmak için tercih edilebiliyor.
Gökçe Tağlıoğlu

sigmoid

flashlarda mecburen sayfa sayfa yazip okumak zorundasiniz ve sayfa boyutlarida pek küçük değil.

24Cxx serisinde sayfa sayfa yazip okuma isteğe bağli. ister byte byte isterseniz sayfa sayfa işlem yapin.

ErsinErce

tasarımda değişikliğe gidip her saniye yazmak yerine elektrikler gittikçe yazan bir sistem yaparsanız sizin için daha iyi olacak gibi