SMD Malzeme kullanımı

Başlatan Mucit23, 14 Aralık 2010, 19:10:56

Mucit23

Merhaba arkadaşlar
Arkadaşlar boş zamanlarımda hobi olarak yaptığım bi saat devresi var. Programını yeni bitirdim. Çok iyi oldu. Saat tarih ve derece gösterebiliyor. Devre multiplex olarak çalışıyor.
Şimdi devreyi 25mm displayler ile PCB ye dökmek istiyorum ama tamamiyle SMD malzeme kullanıcam yani pic dahil tüm aktif ve pasif elemanlar smd olacak.Daha önce hiç smd malzemeler ile çalışmadım. Bana tecrübe olacağını düşünüyorum.
Devre şeması aşğıdadır. Dosyalarıda ekliyorum sizde bakabilirsiniz.
[IMG]http://img703.imageshack.us/img703/7664/adszwyk.png[/img]

Uploaded with ImageShack.us
SMD malzemeler hakkında pek bilgim yok. Yani mesela devre şemasında displayleri sürmek için Bc547 transistör kullanmışım. Transistör olarak her normal kılıflı transistörün smd si yok. Farklı isimlerde transistörler var. Ben internette biraz baktım.En aklıma yatan BC847 oldu.Datasheetine baktımda galiba 100ma akım geçirebiliyor. 25mm diplayler fazla büyük değil. Her seğmentinde 2 adet led seri bağlı bu yüzden fazla akım çekeceğini düşünmüyorum. Bu transistörü Bc547 yerine kullanabilirmiyim. Bunun gibi aklıma takılan birçok soru var. Pic olarak 16F873 veya 16F876 kullanmayı düşünüyorum. Nasıl programlayacağıma gelince şöyle yapmayı düşünüyorum. Pici programsız olarak plakete lehimleyip ICSP aracılığıyla program yüklemeyi düşünüyorum.Her halde en kolay bu şekilde program yüklenir. Dirençleri 1206 kılıflı smd dirençlerden kullanmayı düşünüyorum. Tahminimce smd dirençler arasında en büyüğü 1206 kılıflı olanlar. Belki lehimleme konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirim. İşte bu konuda sizin tecrübe ve deneyimlerinize ihtiyacım var. Bu tür smd devreler tasarlarken karşılaşabileceğim muhtemel sorunlar nelerdir. Nelere dikkat etmeliyim. Bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Devre şeması
http://hotfile.com/dl/89439111/7a62f88/Saat_multiplex.rar.html

Klein

bc547 yerine 847 kullanabilirsin.
SMD padlerinin içine via veya delik koymamaya dikkat et. Kendin döşerken sıkıntı olmaz ama  makina ile döşerken , lehim oradan akar.
SMDmalzemelerin altına mümkün olduğınca via koymamaya çalış. Yolu takip etmek zorlaşıyor.
Eğer sığdırabilirsen malzemeler tek yüzde olsun. Çift yüzde olursa montaj maliyetleri artıyor.
Eğer malkinada montajlanacak kart çiziliyorsa , kartın en az iki köşesine, veya köşeye yakın bir yere  referans pedleri koy. (deliği olmayan , yaklaşık 1-2mm çapında , maskelenmemiş(parlak) )
Birbirine bağlı iki ped arasında muhakkak biraz boşluk olsun. Yani iki malzemenin pedi arasında muhakkak maskelenmiş bir kısım olsun. Aksi taktirde lehim malzemenin birinde birikebiliyor.
Yan yana , peş peşe iki malzemenin pedleri arasında  muhakkak arasında havya girecek kadar boşluk olsun.
eğer 7805, LM2575 , Mosfet  gibi soğutucusu olan malzeme kullanıyor ve bu malzemelerin metal kısımları karta lehimleniyorsa:
Bu pedleri tek parça oluşturmak yerine , birkaç parça pedden oluşturmak gerek. Eğer birkaç parça ped kullanılamıyor ise, bu pedin üzerini 2-4 parçaya bölmek için , maske katmanından birkaç çizik atmak gerek. Pad çok büyük olursa , hem elekteki delik büyüdüğü için , pasta lehim sürmek zor oluyor , hem de  erimiş lehimin dağılması çok homojen olmuyor.

Mucit23

Anladım dediklerini Teşekkürler.Galiba tek tarafa sığdırabilirim.

satilla

eger programlayıcın brenner8 ve sürümleri ise sorun yaşarsın
hatta programlayıcından yada piclerdende olursun
2 tane brenner'ım smd picler yüzünden bozuldu...

Mucit23

evet programlayıcı brenerkullanıyorum. Brener neden ıcsp de hata yapıyorki

X-Fi

branner8 bende bi dönem kullanmıştım voltaj regulasyonu iyi değil devre üzerinde programlamada pici yada diğer malzemeleri yakabiliyor pickit2 kullanmanı tavsiye ediyorum 2 yıldır kullanıyorum dha hiç pic yanmadı.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

alayli

Benim tavsiyem smd malzemelerden çok sıcaklık sensörün ile ilgili olacak. Ne yap et; sıcaklık sensörünü kartın, hatta devreyi bir kutuya koyacağını düşünürsek kutunun dışına bir yere konumlandır. Bu mümkün olamasa bile LM35'i klasik TO92 kılıf kullanıp en azından bakalit kılıfının 3/4 lük kısmını dış ortama yanlardan veya alttan konumlandır. Yoksa hep ortamda olandan yüksek değer okursun...

Bu değer sabit olsa yazılımla kompanze edilir. Fakat ben daha önce tecrübe ettim maalesef sabit kalmıyor fark sıcaklık. Mevsime göre değişiyor.
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

sigmoid

Alıntı yapılan: X-Fi - 15 Aralık 2010, 09:56:33
branner8 bende bi dönem kullanmıştım voltaj regulasyonu iyi değil devre üzerinde programlamada pici yada diğer malzemeleri yakabiliyor pickit2 kullanmanı tavsiye ediyorum 2 yıldır kullanıyorum dha hiç pic yanmadı.

Smd picler programlamak için pcb üzerine yanyana 5 nokta koymayı düşünüyorum. pickite nasıl bir aparat yaparak pcb üzerindeki pici hiç lehim yapmadan programlayabilirim. sırapinleri pickit2 ye takıp onlarıda pcbye değdirince baskıdan dolayı sıkıntı olabiliyor. Şöyle yaylı esnek bir çözüm arıyorum.

X-Fi

#8
hocam yayli sırarlı pinler var altın kaplama onlardan kullanabilirsiniz 2.54 e kadar yaklaşabiliyorlar düz bir zemine dokundurup programlamak için benim genellikle kullandığım 2.54 aralıklı pedlar koyuyorum delindikten sonra sırali pini oraya geçirip elimle yana doğru itiyorum programlıyorum çok sayıda pcb varsa ve programlamak zaman alıyorsa ilk söylediğim yöntem işlerinizi hızlandırır birde pcb nin kenarına doğru koyun bu pedleri ona özel hizamala aparatı geliştirmeniz kolay olsun.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

Mucit23

Bende şöyle düşünmüştüm.
90 derecelik yatay header soketler var onlardan kullanayım dedim. Pcbde yerini iyi ayarlarsam hiç arada kablo bile kullanmadan direk kartı programlayıcıya takıp programı atarım. Ama Brenerin sorun çıkartması kötü oldu. Aslında ne zamandır pickit almayı düşünüyorum ama bakalım nezaman alacağız Hatta alırsam eğer daha pickit2 almamda expkits in deney setlerinden olan ex8b yi almayı düşünüyordum. Çok hoşuma gitmişti.Kullanışlı gözüküyor. Onun üzerindede programlayıcı olarak pickit2 var galiba.
@alaylı
Isı sensörüne gelince eğer devreyi kutularsam bi stro kulaklık soketi ile kutunun dışına alıyorum. Dediğin gibi kutu içinde olursa normalden yüksek gösteriyor.

Şimdiye kadar SMD olarak yapmayı düşünüyordum. Ama Plaketi elle basacağım için yeşil maske felan olmayacak. Buda lehim yapmayı çok zor hale getirir üstelik lehim her yere yayılacağı için hiçte güzel görünmez çok arıza çıkarır ısıdan elemanlar bozulabilir. Bu devreyi hobi olarak yaptığım için hazır olarak bastırmak akıl işi olmaz.En fazla bana iki üç tane plaket lazım olur. Acaba Şimdilik smd yi bir kenera bırakıpda Tekrar eski sistememi dönmeliyim. Bana tecrübe olur diye düşünmüştüm ama galiba çok sorun çıkartacak. En iyisi smd için daha basit bir uygulamadan başlamak olacak.

Mucit23

Arkadaşlar Expkitsin deney setlerinden olan EX8B yi biraz inceledimde üzerindeki programlayıcıya Exprog diyorlar. Acaba bu pickit ten farklı olarak kendi geliştirdikleri bir programlayıcımı yoksa sadece pickit2nin kılıfınımı değiştirmişler.