İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

ilhan_mkp

Other than that the bank has held up well and doesn't seem very lossy. The most difficult component to construct was the matching inductor, which dissipates surprising amounts of power due to the large current flow.  After a few failed attempts I had to use 32 strands of insulated 0.3mm magnet wire, wrapped together as litz wire. Even with just 8.6 milli-Ohms of DC resistance I still had to use a fan to keep the inductor temperature low enough. The reason litz wire is used over a solid conductor is due to the Skin effect, which has to due with current flow at high frequencies. As the frequency of the current increases, more of the electrons will travel in the outer layer of a conductor, increasing the apparent resistance of the conductor, because the current flowing portion of the conductor becomes smaller. By checking the skin depth of copper at various frequencies one can see that at 100kHz, single strand copper wire with a radius over 0.2mm is just excessive. (So by rights, I should have used 0.4mm wire instead for optimal conduction)

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=ihpll1

sitesi burada gdt ben özdisandan almiştim bursada kullanmadan kaybettim
iş bobinide yazarım en yakın zamanda hatta trafo değerlerinin türkçeside vardı

Mucit23

Katılıyorum sana. Devrenin çalışmasını anlamak önemli. Bende senin gibi er yada Geç devreyi deneyeceğim.
Bu güç mosfetlerinin üzerindeki 320v gelirimi nasıl elde ederiz. Normal trifaze gelirim çok aşırımı olur. Toleransı nedir.

Klein

tek fazlı 230V şebekeyi doğrultuğunuzda 320V olur.

Basit bir mantıkla , gayet akıllıca tasarlanmış bir devre. Beğendim.

Mucit23

Şebeke voltajı doğrultulunca bukadar yükseleceğini hiç düşünmemiştim :S

ilhan_mkp

Alıntı yapılan: Klein - 03 Eylül 2011, 20:32:33
tek fazlı 230V şebekeyi doğrultuğunuzda 320V olur.

Basit bir mantıkla , gayet akıllıca tasarlanmış bir devre. Beğendim.

hocam çalışma mantığını biraz anlatırmısız burada bu karşlaştırır burada faz kayarsa şöyle lur gibi zamn vars tabi

ilhan_mkp

bunalmış hocam ticari olarak ne iş yapıyor bilmiyorum ama bu konuya neden eğilmemiş anlayadım doksanlı yıllarda hasılat rekorları kıabilirdi  ;D bu konu hala ülkemizde atla deve gibi gösterilsede bir kaç yıl içinde bütün ısıl işlem atölyelerinde görceğime inanıyorum

Kerim42

Merhaba Arkadaşlar.
İndüksiyon ocakları kullanım alanlarına göre devre topolajisi yada anahtarlama akımı belli olur. (Evdeki ocak, ısıl işlem, ergitme...vs.)
Ac şebekeyi doğrulturuz. Dc hattı uygulamaya göre belli bir frekansta anahtarlarız. Burda anahtarlama frekansı nı Bobin belirlemektedir. İhtiyaçınız olan güçe ve devre topolojisine göre bobini sararsınız ve buna paralel bir kondansatör olur. Bu ikisinin rezonans noktasında anahtarlama yapılır. Çünkü max güç rezonans frekansında elde edilir. ısıyı ayarı  için yarı köprü topolojide rezonans frekansının arttırılması ile sağlanır. Azaltsanızda aynı sonucu alırsınız yalnız artırırsanız devre indüktif azaltırsanız kapasitif etki gösterir. Genlik sabittir. Eğer Single endded topoloji varsa hem frekans hemde genlik ayarı yapılması gerekir. Bu topolojinin maaliyeti azdır ama yazılımsal zorlukları vardır. yüksek güç istiyaçları için yarı köprü kullanılması daha iyi olur. Burda ki en önem li nokta anahtarlama anlarıdır. Bu anahtarlama anları rezonansa gelen bobinle kondansatör arasındaki gerim yada akım sıfır geçiş noktasında anahtarlanmalıdır. Yoksa aşırı ısı kaybı verimsizlik ve arızalara hatta ıgbt delinmelerine yol açabilir. Burda da iki metot çıkıyor ya gerilim baz alınarak devre tasarlanacaktır yada akım baz alınarak tasarlanmalıdır. Tabi kullanım alanına göre bazı bobinlerin skin effect etkisinden dolayı çok sarımlı ve mesnetlerle sabitlenmesi gerekir. Bazı uygulamalarda bakır boru şeklinde su içinden dolaştırılarak soğutulması gerekir. Çok verimlidir atıl ısı yoktur. Ev kullanımı için ilerde yaygınlaşacak bir teknolojidir. Hatta dogal gaz ve elektrikli ocaklardan daha verimli olması evlerde kaçınılmaz olmasını sağlıyacak. Kombilerde kullanımıda söz konusudur ciddi şekil de veimlilik sağlamaktadır. Trafo gibi düşünürsek burda karşı taraf indüklenen gerilim freknsın karesi ile orantılı olarak gitmekte. Örneğin 24Khz lik bir anahtarlama nın karesini alırsak muazzam bir aktarma olur. Umarım faydalı olmuştur.
Alemi padişah olmak bir kuru kavga imiş. Bir veliye bende olmak cümleden ala imiş. (Yavuz Sultan Selim)

Extreme

Bu konuda arçelik te staj yapmıştım kerim42 fazlasıyla anlatmış ekleyebilecek pek bir şey yok.

Mucit23

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: Kerim42 - 14 Ocak 2013, 17:27:56
Merhaba Arkadaşlar.
İndüksiyon ocakları kullanım alanlarına göre devre topolajisi yada anahtarlama akımı belli olur. (Evdeki ocak, ısıl işlem, ergitme...vs.)
Ac şebekeyi doğrulturuz. Dc hattı uygulamaya göre belli bir frekansta anahtarlarız. Burda anahtarlama frekansı nı Bobin belirlemektedir. İhtiyaçınız olan güçe ve devre topolojisine göre bobini sararsınız ve buna paralel bir kondansatör olur. Bu ikisinin rezonans noktasında anahtarlama yapılır. Çünkü max güç rezonans frekansında elde edilir. ısıyı ayarı  için yarı köprü topolojide rezonans frekansının arttırılması ile sağlanır. Azaltsanızda aynı sonucu alırsınız yalnız artırırsanız devre indüktif azaltırsanız kapasitif etki gösterir. Genlik sabittir. Eğer Single endded topoloji varsa hem frekans hemde genlik ayarı yapılması gerekir. Bu topolojinin maaliyeti azdır ama yazılımsal zorlukları vardır. yüksek güç istiyaçları için yarı köprü kullanılması daha iyi olur. Burda ki en önem li nokta anahtarlama anlarıdır. Bu anahtarlama anları rezonansa gelen bobinle kondansatör arasındaki gerim yada akım sıfır geçiş noktasında anahtarlanmalıdır. Yoksa aşırı ısı kaybı verimsizlik ve arızalara hatta ıgbt delinmelerine yol açabilir. Burda da iki metot çıkıyor ya gerilim baz alınarak devre tasarlanacaktır yada akım baz alınarak tasarlanmalıdır. Tabi kullanım alanına göre bazı bobinlerin skin effect etkisinden dolayı çok sarımlı ve mesnetlerle sabitlenmesi gerekir. Bazı uygulamalarda bakır boru şeklinde su içinden dolaştırılarak soğutulması gerekir. Çok verimlidir atıl ısı yoktur. Ev kullanımı için ilerde yaygınlaşacak bir teknolojidir. Hatta dogal gaz ve elektrikli ocaklardan daha verimli olması evlerde kaçınılmaz olmasını sağlıyacak. Kombilerde kullanımıda söz konusudur ciddi şekil de veimlilik sağlamaktadır. Trafo gibi düşünürsek burda karşı taraf indüklenen gerilim freknsın karesi ile orantılı olarak gitmekte. Örneğin 24Khz lik bir anahtarlama nın karesini alırsak muazzam bir aktarma olur. Umarım faydalı olmuştur.

harika elinize bilginize saglik
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

smyomekatronik

4.5 ay kadar indüksiyon ocakları teknik servisinde çalışmıştım, sistemin kısaca çalışması hatırladığım kadarıyla;
380 v tristörlü doğrultma ile dc voltaja çevriliyor, çevrilen dc voltaj tristörlü inverter katına girip kontrol kartı ile yüksek voltajl ve yüksek frekansa çevriliyor, eritilen madene göre frekanslar değişiyor.

Ümit DURA

Arkadaşlar merhaba, indüksiyon ile alakalı yapmam gereken bir çalışma var. Malesef türkiye bu konuda profesyonel yardım alabileceğim, bir firma bulamadım.Yapmak istediğim 127mm*180mm boyutların dönen bir silindiri devamlı 80-100 santigrad seviyesinde sabit tutmak.Geçmiş bu işlemi resistans ile yapıyordum lakin resistans ile stabil tutmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Bir procem için bana yardım sunabilecek arkadaşlar ile irtibat kurmak isterim.
P.S= Elbetteki bu yardımın maddi bir karşılığı olacaktır.

email= umitdura@yahoo.com

OG

Ümit Selam
Osman ben, konunun zorluğunu söylemiştim hatırlarsan.

Esas zorluk, malzemenin ısısını ısıtma anında sürekli ölçmek. Onu çözmeye yönlenmelisin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

RaMu

Malzemenin ısısını ısıtma anında ölçmek neden zor?
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

OG

Yöntemini bilmediğim için. Yani temassız ısı ölçümü yöntemini.

Laser türü ekstra sistem kullanmak çözüm olabilir, bunların dışında bildiğimiz elektronik komponent vs ile ölçmek zor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.