İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

aslan_korhan

Bakır Boruyu 10cm çapında ve 15cm uzunluğunda 5 spir olarak sararsan yaklaşık 1.5uH çıkar.

Şok Bobinin değeri çok kritik değil. Ferromanyetik Torroidal bir nüvenin üzerine istediğin akımı kaldırabilecek kalınlıkta bakır tel saracaksın.
Torroidal nüvenin teknik değerlerini verirsen kaç spir saracağını hesaplarız...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

ilhan_mkp

üstat yardımın için nasıl teşekkür etsem azdır elimde iki tane bobin hesabı programı vardı verdiğiniz değerler onların hesapladığıyla tutuyor 5.5tur 8mm  boru çap 100 boy yüz elli verince 1,5mikrohenye tekbül ediyor buda benim işimi görür şok bobini içinde tvlerin tüpüne giden bir trafo var ismini bilmiyorum onun üzerine 20det 0,50mm bobin telini litz teli hesabı 20 sipir kadar sardım artık ya tutarsa hesabı deneyeceğim şemada ırfp 450s mosfetler kullanılmış güvenlik için biraz daha yüksek değerli güç elemanı kullanmak daha doğru olmazmı

ilhan_mkp

ilhan_mkp

Alıntı yapılan: aslan_korhan - 07 Mart 2011, 17:15:14
Bakır Boruyu 10cm çapında ve 15cm uzunluğunda 5 spir olarak sararsan yaklaşık 1.5uH çıkar.

Şok Bobinin değeri çok kritik değil. Ferromanyetik Torroidal bir nüvenin üzerine istediğin akımı kaldırabilecek kalınlıkta bakır tel saracaksın.
Torroidal nüvenin teknik değerlerini verirsen kaç spir saracağını hesaplarız...

iç çap12mm dış çap25mm yükseklik28mm 1adet

iç15mm dış20mm yükseklik12mm 4adet siyah renkli aynı ölçülerde 1adet yeşil renkli

iç6mm dış10mm yükseklik 5mm 4adet yeşil renkli

iç10mm dış16mm yükseklik 3mm 4adet siyah
[IMG]http://img651.imageshack.us/img651/5171/56476378.gif[/img]

birde içinde sarı renkli nüveler bulunduran pc güçkaynaklarından 5 adet kadar bozuk var nüveleri sarı renkli onlarıda kullanabilirmiyiz (onlar yanlış bilmiyorsam doyumlu nüveler oluyolar ve daha çok şok bobini sarmak için kullanılıyorlar diye biliyorum )

bu şemadaki şok bobini palstrafosu ve 1:50 akım trafosunu sarmak için bu yukarıda yazdığım nüveler kullanılabilirmi özellikle 1:50 akım trafosu konusunda yardıma ihtiyacım var ucc37322p ve ucc37321p bunları hala bulamadım bunların yerine bursada bulabileceğim muadil bişi kullansak olurmu
birde şemanın altındaki dip notta tam olarak ne diyor acaba

çok fazla soru sorduğumu biliyorum ama uygulama olmadan bişi öğrenemiyorum indiksiyon olayını incelerken hiç bilmediğim ama faydasını kesin göreceğim bir çok şey öğrendim inşallah bu ferit toroid trafoların hesabını öğreneceğim

yardımcı olan herkese teşekkürler

picmanya

eldeki toroid tipli ferrit malzemelerle aynı anda şok bobini, pals trafosu ve akım trafosu yapmaya çalışmak
daha doğrusu hepsini yapmak ne derece doğru olur bilmiyorum.

mosfet pals trafoları mosfetleri source ine göre negatif gerilimle kesime götürebiliyormu?
tamam bu igbt değil mosfet ama akım ve frekans yüksek.
bunu hazır alabilirsiniz diye düşünüyorum hiç kullanmadım ama İstanbulda satılan bir malzeme olarak biliyorum.
dc dc yi önermiyorum artık onu istemediğinizi biliyorum.

şok bobini için verdiğiniz ölçüler küçük kalmıyormu bu ölçülere sarılabiliyormuymuş bu sistemin şok bobini.
bu konuda metaryelini bilmez ama kodlarından çıkarılabilir İstanbul artek diye bir firmada nüve çeşidi bol.
asıl daha iyileri ferroxcube ve epcos magnetics de var ama bunlar süre ve para tutar.

akım trafosunu sarmakda bana pek mantıklı gelmiyor.

siz bu devrede bunlar böyle yapılmış diyemi bu yöntemi uygulamak istiyorsunuz?

bu devrenin çalıştığı gerçek bir hali varmı?çalıştırılmış uygulanabilir bir devremi bu?

bir sürü deneme yanılma argesi var gibi.
bir iki tereddütlü nokta olsa üzerine gidilir ama ikiden çok fazla yer muallakda.

hazır akım trafosu, ve hazır dc dc lerle iş yapılabilirse şok bobini sarılabilir.
hem sistem igbt çalışmasınada uygunlaştırılmış olabilir.

devreyi bu haliyle benim gözüm tutmadı işi çok iyi bildiğimden değil ama içime böyle doğdu.
bu tarz işlerle uğraşan bir kaç kişi ile tanışıp konuşmuştum.sonradan plazma jenaratörü yapmayada çabaladılar.

ferrit toroid trafoların hesabı basit yeterki toroid tam kapalı olsun hava boşluğu olmasın sonrası metaryelini bilmeye bağlı ve burdan çalışacağı frekans aralığındaki %50 pwm deki gaus kazancını bilmeye kalıyor iş.yukarıda yazdığım markaların nüveleri çok iyi neticeler veriyor.nüve parçalı olduğunda ve ahava aralığı girdiğinde E/I tipi işler karışıyor ama tek parça tam kapalı toroidde sorun olmaz.

teknikelektronikci

bu indiksion bobini ile isinma isitmanin sagliga zararli olduugnu söyleyen bi vatandas var 3 kat kanser faktörünü artiriyormus dogrumudur ? ve neden ?
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

aslan_korhan

Arkadaşın doğru söylemiş Kanser riskini arttırır çünkü sistem bildiğimiz mikrodalga fırın mantığıyla çalışır yani yüksek güçlü frekans yayar sadece frekansı fırından çok daha düşük.
100KHz küsür frekansında çalışan birkaç KW'lik verici sonucunda...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: aslan_korhan - 12 Mart 2011, 01:03:42
Arkadaşın doğru söylemiş Kanser riskini arttırır çünkü sistem bildiğimiz mikrodalga fırın mantığıyla çalışır yani yüksek güçlü frekans yayar sadece frekansı fırından çok daha düşük.
100KHz küsür frekansında çalışan birkaç KW'lik verici sonucunda...

hocam sizin isiniz rf di sizinde kanser riskiniz artiyormu ? :) en son tasaruflu lambayi yakacak düzeyde güclü verici yapmisdiniz herhalde adamin canini okuyordur o :D
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

z

Radyo frekans ve Magnetik alan farkli seyler. Etkileri de farkli.

Induction Cooker adiyla mutfak ocaklari satiliyor ve yillardir mutfaklarda kullaniliyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooker

http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-9012.pdf
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

teknikelektronikci

haklisiniz hatirlatma icin tesekkürler :)

picmanya

bu indüksiyonla ısıtma sistemi mutfak ocağında kullanıldığında,
aynı işi doğalgazla yapmaya göre parasal bir yakıt avantajı sağlıyormu?
bunun araştırması yapılmışmı?

birde indüksiyonlu ısıtmada mutfak ocaklarında güç katı için bazı kaynaklarda 25kHz. civarı frekanslardan bahsedilmiş.
bu frekanslarda ürün yapımı en azından teorik olarak kafama yatıyor.
araştırmalarıma göre hard switch modda en fazla 70kHz. civarı igbt ler var.bunlarda özel modül şeklinde.
standart olanları daha çok 25-40kHz. lere uygun.

25kHz. de sunulan igbt de belki 40kHz. çıkar ama hard switch çalışamaz diye düşünüyorum.
izin verilen akım değerlerlerinin çok altında %10 ve altında gibi çalışılacaksa sorun olmaz belki
ama daha üstü yanlış iş olur gibime geliyor.
normal akımlarda bile %30 üstü yüklenmelere pek kafam yatmıyor zaten.

bu iş xenix hocamın uzamanlık alanına giriyor.ama bu konu ilgi alanımı bilmiyorum.

normal şebeke frekansı ile demiri eritiyor adamlar
tamam burda eritme yok tavlama ve yüzey sertleştirme var.iş yüzeyde bitiyor.
gerçekden 100-200 kHz. frekanslara hemde yüksek akım altında gerek oluyormu bu noktadan şüpheliyim.
bu kadar yüksek akım ve yüksek freaknsda çalışan igbt nin adı kodu nedir? bilen varmı? bir incelemek istiyorum.

belki bobin tasarımıyla ve bir kaç saniye fazla beklemeklede aynı tür iş 30kHz. de olabiliyordur bunu denemek gerekiyor.
bu işin dehşet bir argesi var.sonunda getirisi olmayacaksa hobi amaçlı veya kendime bir tane yapayım yeter mantığıyla girilecek iş değil yada 30KHz. frekanslara kadar işi kotarmaya bakmak lazım.

üstdeki resimdeki devre 120KHz. de pals trafosuyla nasıl mosfeti kesime götürüp sönümlüyor onuda anlamış değilim.
bu derece yüksek frekansda ve yüksek akım altında kesime pals trafosuyla gidebiliyormu?
resimdeki mosfetin adı biliniyormu? öğrenebilirmiyim? datasını incelemek istiyorum.

z

Induksiyon pisiriciler tabiki verimli. Gaz yakitli ocaklarda sicak gazlar tecerenin kenarindan kacip gidiyor.

Induksiyon pisiricide ocakla tencere arasina gazete kagidi koy, gazete kagidi yanmaz fakat tencerenin icindeki yemek fokur kokur kaynar.

Bir iki ay once tek gozlu portatif bir isitici indirimde 200 TL gibi bir fiyatdan satiliyordu.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: bunalmis - 12 Mart 2011, 18:12:34
Induksiyon pisiriciler tabiki verimli. Gaz yakitli ocaklarda sicak gazlar tecerenin kenarindan kacip gidiyor.

Induksiyon pisiricide ocakla tencere arasina gazete kagidi koy, gazete kagidi yanmaz fakat tencerenin icindeki yemek fokur kokur kaynar.

Bir iki ay once tek gozlu portatif bir isitici indirimde 200 TL gibi bir fiyatdan satiliyordu.

evimdeki ocakda indiksyionluymus hatta daha demin denedim su isindi ama gazete yanmayi birakin isinmadi bile :D
bu arada bu mutfaklarda kullanilan indiksiyon ocaklari simdi zararli oluyormu olmuyormu ? sonucta burada mantik ayni degilmi yüsek frekansda icindemetal iletken alanda manyetik alan olusturuluyor yanlismiyim ?

z

Alıntı Yapevimdeki ocakda indiksyionluymus hatta daha demin denedim su isindi ama gazete yanmayi birakin isinmadi bile :D
bu arada bu mutfaklarda kullanilan indiksiyon ocaklari simdi zararli oluyormu olmuyormu ? sonucta burada mantik ayni değilmi yüsek frekansda icindemetal iletken alanda manyetik alan olusturuluyor yanlismiyim ?

Elektromagnetik dalgalarin bile kansere neden oldugu kesin ispatlanmis degil.

Mikrodalga firinlar su molekullerini titrestiriyor ve isinmalarini sagliyor. Magnetik isiticida ise magnetik alan degisimleri, dogrudan metal nesne uzerinde voltaj endukleyip akim akisina neden oluyor.

Senin elim tornavida ve penseyi alip mutfaga dalar.

teknikelektronikci