ses işaretleri arasındaki gecikme süresi

Başlatan ufukaksoz, 27 Aralık 2010, 01:51:51

ufukaksoz

frakans kavramı 1/periyot dan başka bir şey değildir.periyot da benim hangi zaman aralıklarıyla darbe ürettiğimi belirdir. istersem tek bir darbe üreteyim aradan bir saat geçsin yenisini üreteyim,ister arka arkaya bir milyon darbe üreteyim.az çok fizikten anlarsınız.fizikte ışığın ne olduğu sorusuna cevap yoktur.girişim deneyinin ne olduğunu biliyorsanız dediklerimi anlarsınız.
yani olay şu örneğin bir leğen dünün.içinde su var ve ben belirli aralıklar la darbe üretiyorum.ürettiğim dalgaların hızı benim bu işi tekrarlama sıklığımla ilgili DEĞİLDİR.

"Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider". wikipedi

siz muhtemelen ses izolasyonu ile karıştırıyorsunuz ama detaylı bir irdelerseniz ses hızının frekansla hiç bir bağının olmadığını görürsünüz.

umarım yardımcı olmuşumdur.

eseneren

Fizikden az cok anlarım dedigin gibi.....
yazdıklarımı tekrar okumanı rıca edıyorum.Ses hızı degısmez frekansa baglı olarak.Tam olarak bende bunu soyluyorum.
Lakın cısımlerın ıletımlerı farklıdır bunu ızah etmeye calıstım.

Pulse ıcın bunlar gereksız ve bu zaman farkı belkı senın min olcum skalandan daha kucuktur.Detay olabılır senın ıcın.
Sadece yardımcı olmaya calısdım o kadar.

Saygılar
Seçim yapmak için durum hakkında bilgi sahibi olmak zorunda değilsin, sonucuna hazır olmak için durum hakkında kaygılanırsın.  http://bit.ly/gixfTk

ufukaksoz

uzlaştık şimdi.
zaten en basitinden google den sesin farklı maddelerdeki hızını araştısanız her malzeme için farklı bir değer verecektir.örneğin demir için 6000 m/sn gibi.ama kalkıpta "efendim sesin şu frekansı için 5500m/sn şu frekansı için 4800m/sn dir" demez.aynı şekilde hava için ses hızı 340m/sn dir denir. yine frekanstan söz edilmez.

işin gerçeği benim asıl aradağım daha öncede bahsettiğim gibi konu ile ilgili daha önce çalışması bulunan bir arkadaş var ise dökümanı .yada böyle bir proje gören varsa yorumu.

ama ilginiz için gerçekten teşşekkür ederim. :)

eseneren

Ses fiziginde calısmalarım oldu tam olarak ne ıstıyorsun not olarak...
Seçim yapmak için durum hakkında bilgi sahibi olmak zorunda değilsin, sonucuna hazır olmak için durum hakkında kaygılanırsın.  http://bit.ly/gixfTk

ErsinErce

Olayın akışını değiştirecek bir yapı önericem, işiniz hem biraz daha kolaylaşıcak hem biraz daha zorlaşıcak ama aklınıza yatarsa uygulamasını forumdan yardım alarak yapmanız daha rahat olacaktır.

Sisteme gelirsek size lazım olan süreyi ölçmek için 2 adet mikrofon kullanıp sabit bir aralık verirseniz (biri malzemeden önce diğeri malzemeden sonra olacak şekilde) 100msn de bir 20 khz vererek (tahmini olarak) sürekli örnekleme sayesinde hem zayıflama oranını, hem hızını(2 mik. arası mesafeden çıkarmak daha kolay olacaktır), hemde frekans değişimini görebilirsiniz. Sonuçta arada sadece o malzeme olmayacak etraftan yansıyan sinyallerin filtrelemesinide yapmanız gerekicek, işiniz biraz daha kolaylaşacaktır. FFT sayesinde yayın yaptığınız frekans harici en yüksek genlikli frekansı almanız daha kolay olacaktır