anten kablosu drenci?

Başlatan floresan, 04 Ocak 2011, 23:53:49

floresan

arkadaşlar tv anten kablolarının üzerinde 75ohm yazıyor. bu ne anlama geliyor? neyin drenci?

floresan

bunu bilen yokmu yoksa mesajı fazla gören olmadı mı?

malpaslan1979

KAZIMUGUR

Uzunluktan-iletken kesitinden bağımsız olarak , çalıştığı frekanslardaki sinyallere gösterdiği (1 metresinin) empedans.
Kablo ve kılıfın fiziksel boyutları ve özellikleri tarafından belirlenen bir değer.
75 standartlaşmış bir sayı....

malpaslan1979

KAZIMUGUR

Yanlış var ama yazanda değil okuyanda. ::)
Sorulan tv kablosu yani 1 linkteki pdf de.
Empedans 75 ohm deniyor uzunluk birimsiz !
Altında ise 100 metredeki kayıptan söz ediliyor desibel cinsinden !
Diğerleri haberleşme kablosu tv kablosu değil.
Tv antenleri ve tv giriş çıkış devreleri bu empedansa göre yapılır .
Şöyle düşün , 1uF kondansatörün sıradan doğrultucu devresindeki davranışı ve örneğin yüksek frekanslı bir devrede mesela filtrede kullanılışını düşün , aynımıdır ?
VHF-UHF bantlarında kablonun fiziksel ölçüleri belirleyici unsurlardır.
Bu konuda alt yapı olmadan matematik bilmeden eşdeğer devreler filan incelemeden ayrıntıları kavraması zor bir konu.

malpaslan1979

açıklamalarınız için Teşekkürler :)

KAZIMUGUR

Verdiğin 3. linkteki bilgiler uygun.
Fiziksel boyutun nasıl etki yaptığı görülebilir.
Sadece şekil değil döşenmesi bile dikkat ister.
Fazla köşeli döşemeler sinyalde bozulmaya-zayıflamaya yol açar.
Uzunluğu cantimetre kadar duyarlıdır mesela antenlerde .
Anten boylarında , filan, yani her yerde karşılaşmadığımız ama hep var olan , uğraşanların belalısı ve müptelası olduğu dertlerdir bunlar.
Frekans yükseldikçe elektronlar iletkenin dışından geçer öyleyse içini boş yapalıma kadar geniş konu.
Soran tv kablosu sormuş o kadar cevap aldı vesselam. ::)

floresan

anladım arkadaşlar teşekkürler. şimdi biz bu kabloları LNB çıkışında kullanıyoruz. frekansta 1-2 Ghz dolaylarında. oysaki normal antenlerde Mhz seviyesindeydi. o zaman LNB de sinyalin çoğu iletilemiyormu?

askuzucu

Kabloların datashetinde kayıpları yazar.Mesafe uzunsa kaliteli kablo kullanmak gerekir.Genelde gereksiz derecede uzun kablo kullanılmasına rağmen pek sorun çıkmaz.Çünkü LNB lerin çıkışında sinyal seviyesi yeterince güçlüdür.
   Bu kabloların kalitelisi de var. Daha önce bir vco ile logaritmik yükselteç arasına bağladığım filltre vs. gibi aletleri tracking generator gibi kullanarak osilaskop yardımı ile ölçüyordum. İmkansızlık nedeni ile kablo olarak da bunları kullanıyorum. Anormal filtre eğrileri çıkıyor, kabloya dokununca eğri değişiyor falan. Bir arkadaş elinde RG142 varmış, gönderdi. İç ve dış  iletkenler gümüş kaplama, teflon izalasyonlu, dış örgü çok sıkı ve iki kat.Kabloyu bunula değiştirince gözlerime inanamadım. Bana sorarsanız bu kablolar ancah HF için uygun olabilir ancak,  o da 75R olduğu için zor olur...