Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

pic ile dokunmatik sensör

Başlatan PARSIC, 23 Ocak 2011, 04:55:10

PARSIC

selamlar picin kapasitif sensör gibi kullanılabilidiğini duymuştum uzun zaman önce internetten de araştırma yaptım fakat tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım(formdaki bilgiler dahil) çalışma mantığı hakkında bir fikir verebilir misiniz şimdiden teşekkürler...
********************************************************************HI-TECH*******************************************************************

Erhan YILMAZ

Çalışma mantığı basit.Picin adcsini kullanıyor.Kapasitif sensörü adc girişine bağlanıyor.Adc içindeki chold kapasitörünü önce şarj ediyor.Sonrasında sensöre dokunca.Kapasiteler değişiyor bu değişim adcde gerilim farkı yapıyor iki örnek arasında gerilim farkı varsa sensöre dokunulmuş oluyor.Ben zamanında denemiştim ama sensörü elle yaptığım için pek bi verim alamadım çok küçük değişmeler oluyordu.Sensörden emin olamadığım için bırakmıştım.

PARSIC

teşekkür ederim şimdi düşündüm de comparator işimi görecek sanırım bi uğraşayım...
********************************************************************HI-TECH*******************************************************************

sigmoid

çalışmanızı burada paylaşırsanız bir çok kişi için faydalı olur. Bende bu işin nasıl olduğunu merak etmişimdir.

Erhan YILMAZ

Bencede çalışan bi uygulama olursa çok iyi olur.Geleceği olan bi teknoloji.Su geçirmez ,dayanıklı ,tasarladığınız ürünün kasasını(plastik) buton olarak kullanabiliyorsun.Benim uyguama çalışsaydı normal buton kullanmayı bırakırdım. :)

PARSIC

aşağıda yazdığım kodu proteusta çalıştırdım az önce de board üzerinde denedim sonuç olumlu RA0 pinine bir tel bağlanıp parmağınızla dokunduğunuzda RB1 çıkışı aktif oluyor(RA2 RA3 e bağlanmalıdır)
    yalnız mesafede bir sıkıntı var bazen biraz uzaktan da parmağı algılıyor bu sorun çözülünce ortaya birşeyler çıkabilir sanırım iyi bir başlangıç oldu

#include <pic.h> // pic16f877a
#define LED RB1
__CONFIG(0x3f39);
void main(){

TRISA=0x0f;
   TRISB=0x00;
   PORTA=0x00;
   PORTB=0x00;
   CMCON=0x14;    // RA0 giriş,RA2 RA3'e bağlanacak
   CVRCON=0xe3;   // referans gerilimi 0,625 volt

while(1){

if(C1OUT)   // comp. girişi referans geriliminden büyükse C1OUT=1 olur
      LED=1;
   else
      LED=0;
   }
}

PARSIC

az önce comparator girişi ile şase arasına 100k,1M...vs direnç de bağladım fakat mesafede bi azalma olmadı içlerinizde verdiğim kodu deneyen oldu mu..bir fikri olan var mı mesafeyi nasıl kontrol altına alabiliriz...

Erhan YILMAZ

Arkadaşım senin yaptığın devre.Kapasitif dokunmatik sensör olmuyor.Bağladığın tel anten görevi görüyor.O şekilde devre her şeyden etkilenir.Devrenin yanında bi motor çalışsın yine açma kapama yapar.O şekilde sağlıklı bir devre yapamazsın.

PARSIC

yani bu sistemi bir şekilde filtreleyip kontrol altına alamaz mıyız... ilk başta pratik bi çözüm gibi gelmişti :)

Erhan YILMAZ

Özel devreleri vardır belki ama tamamen kararlı çalışacağını sanmıyorum.

PARSIC

o zaman biraz daha araştırma yapayım sonucu yazarım..