CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme

Başlatan Mucit23, 25 Ocak 2011, 10:45:15

Mucit23

Merhaba arkadaşlar
   
     Pic basic ile 3 fazlı sistemlerde her fazdan geçen akımı ölçmek istiyorum. Sizce en kusursuz akım nasıl ölçülür. Elimde bir adet yanlış kullanım sonucu arızalanmış CRP-GOLD marka Reaktif güç kontrol rölesi var.
    Yapmak istediğim sistemde Bu rölenin donanımlarını ele almak istiyorum.
CRP- Gold reaktif güç kontrol rölesinden bir görüntü.

[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/5360/goldqg.jpg[/img]

Raktif güç kontrol rölesini Yanlış bağlamışlar. Bu yüzden bazı röle çıkışları yanmış. Bende bu yüzden söküp sağlam olan malzemelerini aldım. Aslında herşeyi sağlam LCD si 4x20 mavi lcd içinde kullanılan mikrodenetleyici Pic18F6527 Hepsi çalışıyor. Sadece röle çıkışları yanmış.
   Reaktif güç kontrol rölesi Her fazın ayrı ayrı akımını ölçerek Reaktifi gücü hesaplıyor. Ona göre sisteme 1 ile 18 arasında olan kondansatörleri devreye alıp veya devreden çıkarıyor. Reaktifi dengelemeye çalışıyor. Bu rölenin bir sürü özelliği var.
Bana bunlar lazım değil aslında Bana akım ölçme için kullanılan donanım lazım

Akım ölçme için ufak akım trafoları kullanılmış Panoda kullanılan büyük akım trafolarının sekonder ucları Gold un içindeki akım trafolarının primer uclarına bağlanıyor. Reaktif güç rölesinin içindeki akım trafosunu sekonder ucu doğrultulup anakarta işlenmeye gidiyor.
Goldun içindeki akım trafolarından bir görüntü..

[IMG]http://img151.imageshack.us/img151/8283/newdsc06509.jpg[/img]

  Fakat sistemin doğru çalışması için Goldun menüsüne girip Pano içerisinde kullanılan akım trafolarının dönüştürme oranları seçilmesi gerekiyor. Yoksa yanlış ölçüm yapıyor.

Donanımı daha iyi anlamak için pcb ye bakarak Bir şema oluşturdum.

[IMG]http://img813.imageshack.us/img813/7681/akimlme.png[/img]

Akım ölçme devresi aynen bu şekilde
Benim takıldığım nokta Ben bu sistemi pic için nasıl kalibre edicem. Elimde akım trafolarından alınacak veriler hakkında hiçbir bilgi yok. Pano içerisinde geçen amper başına kaç mv gelirim oluşuyor. Amperin armasıyla artan gelirim lineermi bunun gibi birçok soru hakkında var. Şimdilik yazılımda çok Donanım hakkında bilinmeyenler var aklımda .
Birde akım ölçme donanımında ilgimi çekti akım trafosunun çıkışı bi doğrultmadan alınıyor birde doğrultulup alınıyor. Yani her Fazın akımı için anakarta iki adet uc gidiyor. Bu Gelirim ölçme Kısmındada aynı şekilde Ayrıca gelirim ölçme kısmında LM393 opamplar kullanılmış.
Gelirim bölücü dirençlerle gelirim düşürülmüş.

Bu kısım beni pek ilgilendirmiyor açıkçası. Benim akım ölçmem lazım.

Şimdi ben panoda dönüştürme oranı sabit bir akım trafosu kullansam (Ör: 500/5 ) Yukarıda verdiğim donanımları nasıl kullanabilirim? Donanımı pice nasıl kalibre edicem? Ne kadar sağlıklı olur? Ve en önemlisi nasıl yazılımla ölçtüğüm değeri akım formatına dönüştürecem? Bu konularda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Birde  akım trafoları  hakkında  anlamadığım bi nokta var. Şimdi birisi Akım trafolarının dönüştürme oranlarını telafuz ederken "Dönüştüme oranı 500/5 Amper" gibi değerler söylüyorlar.  Şimdi bundan anlaşılancak olan primerden 500 Amper geçtiğinde Sekonder kısmında 5 amper oluşuyor.  Fakat amper tek başına Nasıl oluşuyor. Yoksa 5 amper dedikleri 5 voltamı denk geliyor. Benim bildiğim Primerden geçen akım yükseldikçe sekonder devresindede bir gelirim oluşur ve bu gelirip primer akımına doğru orantılı olarak yükselir veya azalır. Burada benim anlamadığım nokta neresi Neden Herkez telafuz ederken böyle söylüyor.

picmanya

500/5 dönüştürme oranlı akım trafosu dediğiniz şekilde primerinden geçen akımın 1/100 oranındaki akımı sekonderinden çıkış verir.ve bu çıkış akım ile doğru orantılıdır yani lineerdir.ve akımın saniyedeki yön değişim hızı yani frekansı primer ve sekonder içinde aynıdır.
şu durumda sekonderde tek sargı ve iki ucunuz var.bu uçlara paralel bağlanacak çok küçük değerli sıcaklık-değer karakteristiği uygun bir direnç üzerinde düşen çok küçük gerilimleri opamplar vasıtasıyla kuvvetlendirip değerlendirebilirsiniz.
direncin değeri biliniyor üzerinde düşen gerilimde opamp vasıtasıyla kuvvetledirilip ölçülüyor dolayısıyla akım ortaya çıkar.
hiç denemedim ama yöntem böyle olsa gerek.
sekonderden akabilecek maksimum akım bildiğim kadarı ile primer ve sekonder sipir dönüşüm oranlarından ibaret kılasik trafo mantığı yani.

Mucit23

Hocam cevabınız için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla akım trafosunun primerinden 100 amper geçtiğinde sekonderden 1 voltluk gelirim oluşur. Birde şunu duymuştum. Akım trafosunun Sekonder ucları boşta bırakılmaması gerekiyormuş Boşta bırakılınca sekonder uclarındaki gelirim ciddi derecede yükseliyormuş. Bu yüzden akım trafosunun uclarına daima paralel bir direnç koyulmalıdır.
Şimdi benimtakıldığım nokta elimde hiçbir değer olmaması Yani dediğim gibi akım trafosundan alabileceğim gelirim değerlerini bilmiyorum. Birde Reaktif güç kontrol rölesinde Akım trafosunun sekonder ucu doğrultuldukdan sonra direk pice giriliyor. Sadece gelirim ölçme kısmında LM393 opamp kullanılmış. Şimdi test yapma imkanımda olmuyor aslında.

Belki sadece akım ölçme donanımı kurulup akımları belli belirli cihazlarla test yapılsa elimizde belirli değer olur. Örnek verecek olursam diyelim faz başına 4 amper çeken bir motora panotipi bir akım trafosu ve çıkışınada ufak aslan akım trafosunu sonra onun çıkışınada doğrultma devresini vs picin adc girişine gelene kadar donanımı kurup sonra elde edlilen gelirimleri okusak ona göre elimizde bir değer olur. Sonra bunu çeşitli cihazlarda Aynı işlemi yapsak biliriz akım başına kaç mv arttığını. Benim aklıma başka yöntem gelmiyor.
Bilmiyorum belkide boş uğraşıyorum. Bunun hesaplam yöntemi olmalı mutlaka Belirli bir sabitleri  olmalı mutlaka .

Sizlerin bildiği daha iyi bir yöntem varmıdır.

picmanya

sizin akım trafonuz 100:1 dönüştürme oranında
primerden 100 amper geçerse, sekonderdende 1 amper geçer ve sizin sekonder uçlarına direkt bağlı paralel bir direnciniz olacak tercihen 5W. taş bir direnç 0.01R ile 0.025R arasında olabilir.
Bu sekonder direnç üzerinden geçen akım size bu direnç uçlarında bir gerilim düşümü verir bu gerilimin şekli şemali ve frekansı primer devrededen geçen yük gerilimin aynısıdır.
bu durumda direnç değeri biliniyor ve üzerinde düşen gerilimi opampla kuvvetlendirip işlemciye uygun hale getirip girebiliyorsunuz dolayısıyla artık akımıda tespit edebilirsiniz
bir önceki mesajımla aynı şeyleri yazdım galiba.

Mucit23

Hocambir önceki mesajınızda demek istediğinizi tam olarak anlayamamışım. Şimdi anladım:)
Aslında çok mantıklı iki adet akım trafosu kullanmaya gerek kalmaz. Yani aslan akım trafosunu kullanmaya gerek yok sadece pano tipi bi akım trafosuyla işi çözebiliriz. Dediğiniz gibi akım trafosunun primerinden 100 amper geçtiğinde sekonder kısa devre halindeyken 1 amperlik akım geçer. Yine sekonder uclarına paralel bi şönt direnci bağlayınca bu şönt direncinin bacaklarında bir gelirim oluşur. Bunu LM358(herhalde bu opamp uygundur.) opamp ile yükselterek pice girip işleyebiliriz. İnş yanlış anlamadım. Peki hocam sekonder çıkışı alternatif akım oluyor. Bunu doğrultmaya gerek varmıdır.

picmanya

direnç küçük değerli olması gerektiğinden,direnç üzerindeki gerilim düşümüde küçük olacak.
bu gerilim düşümünü opamp çıkışında istenilen aralığa getirmek için opampın kazancınıda arttırman gerekir.
düşük offset grişli opamp kullanmakda fayda var LM358-324 gibi opamplarda bu değer yanlış bilmiyorsam 5-6mV. civarı
bu değeri kazanç artışı oranında katlayarak çıkışından verecektir.
işini görüyorsa sorun yok
olmazsa daha düşük offset girişli opamp kullanman gerekebilir
uygulamana göre karar vermelisin
doğrultma yapacaksan ancak opamp çıkışından sonra yani gerilimi katlayıp büyüttükten sonra bunu yapmakda fayda var.

Mucit23

Haklısınız doğrultma işni opamptan sonra yapmak en iyisi.Zaten şönt direnci üzerinde gelirim düşümü çok düşük birde seri diyot ile doğrultursak diyot üzerindede bir düşüm olacaktır. Bu iyi olmaz.

ErsinErce

Dc ye çevirip okuma işi her zaman hatalı sonuç çıkarır (özellikle akımda), bir çok fabrika bu tarzda çalışan reaktifler yüzünden yüklü cezalar ödedi ve hâlâ ödüyor.
RMS ölçüm yapmak işin en sağlıklısı, her periyotta yüksek sayıda örnekleme yaparak basit bir formülle istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
Şönt kullandığınız için yinede opamp ile kuvvetlendirmeniz gerekli

formülasyon için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
http://tr.wikipedia.org/wiki/Karek%C3%B6k_ortalama

Mucit23

Hocam dc çevirmede oluşan kayıplardan dolayımı hata yapılıyor.

Bunların yanı sıra bukadar donanımı bi kenera bırakırsak Sizce en kusursuz akım ölçme yöntemi hangisidir sizce. Ölçümün hassas olması için nasıl bir donanım kullanılmalı?
Birde Goldun donanımında bişey dikkatimi çekiyor; akım trafosunun çıkışında pice bir doğrultulmuş sinyal birde doğrultulmadan direk akım trafosunun çıkışı girilmiş arada opamp felanyok. Burada kullanılan mantık nasıl olabilir.

ErsinErce

dc'ye çevirilirken oluşan kayıplar bir yana gelen sinyal sinüs olmadığı için kapasiteye aktarılan voltaj geleceğini düşündüğünüz kadar gelmiyor,
bobin ve kapasitörün osiloskopla akım görüntülerine bakarsanız dediğimi daha rahat anlayacaksınız.

oradaki yapıda ya dc ile akımı ölçmeye çalışıp, direk giren sinyal ile kaymayı hesaplıyor ya da tam tersi bir durum söz konusu

teknikelektronikci

merak ettim bu ürün Türk malimi ? Türk mali ise bunu üreten kisi satarken ilgili kurumlardan onay almasi gerekmiyormu ?
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mucit23

Olabilir hocam reaktifi hesapladığı için böyle bir yönteme başvurmul olabilirler.
Şimdi benim nasıl bir donanım kurmam kurmam gerekiyor.

Mucit23

EVet DKE türk malı. Bilmiyorum almıştır herhalde izinlerini :) DKE bilinen bir marka

ErsinErce

Eğer hassas bir akım ölçmek istiyorsan 1:2500N(tur) gibi yüksek çözünürlüklü akım trafosu kullanmanız lazım elindeki trafolarla bu iş pek düzgün olmaz,
bunun gibi (http://www.entes.com.tr/pdf/CT_25_TR_EN.pdf) bir trafo kullanıp direnç hesabını yaparak yada hazır datashette verilen şönt değerini bağladıktan
sonra bir ucu gnd'ye diğer ucunuzu kuvvetlendirmeye sokup oluşan voltaj üzerine referans voltajınıda ekledikten sonra direk pic'e giriceksiniz
örneklemenizi yapıp referansınıza uygun sonuçları çıkartıp yukarıdaki formülde işleyip ekrana basıcaksınız.

Bu kadar kolay  ;D

Mucit23

Hocam elimde 3 adet dijital elektrik sayaçlarından söktüğüm akım trafosu var.  Aynen datasheetteki resime benziyor. Acaba tur sayısı aynımıdır. Ama bu tip akım trafosunun içinden en fazla 4 lük bilemedin 5lik bir kaplo geçer. Acaba bara tipi akım trafolarınında sipir sayısıbu kadar fazlamıdır.