CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme

Başlatan Mucit23, 25 Ocak 2011, 10:45:15

ErsinErce

bara tipindeki akım trafosunun bir ucundan çıkan kabloyu bunun içinden geçirip diğer ucuna bağlıyacaksın, senin ölçeceğin akım maks 5A olacak ama akım trafonun katsayısı ile çarpıp ekrana onu basacaksın(500/5 ise 100 ile çarpıcaksın), hassasiyet gerektiren bir nokta olduğuda ortaya çıkmış oldu ;)

Mucit23

Evet benimde o aklıma takıldı .çünkü bara tipi akım trafoları yüksek akımlar içinden geçiriyor. Şimdi ise Goldun kullandığı sistem ile aynı oldu. Acaba Aslan akım trafolarıda aynı görevi görürmü.

ErsinErce

bu sistem dünya genelinde kullanılan sistem zaten, hassasiyet lazımsa o trafo ile olmaz diyorum, yoksa onunla da ölçüm yapabilirsin,
1000/5 akım trafosu kullanırsan bara üzerinde, bu ölçümünün 200 kat aşağısı olacaktır, çözünürlüğüne bakıp bundan sonraki kararı da sen vericeksin ;)

Mucit23

En iyisi deneyip görmek en iyi sonuç öyle anlaşılır. donanımı kurup ölçümler yapmam gerekiyor.



Mucit23

hocam şimdilik planım lcd de üç fazın akımını ayrı ayrı göstermek. İlk hedefim budur. Sistemden o kadar akım geçmez ama ne olur olmaz diye kendime 100 amper referans akımı almak istiyorum. Yani sistem üzerinden max. 100 amper geçecek. Eğer hassaslık fazla olmaz ise referans akımı 50 amperde olabilir.

Devre tasarlamayı fazla bilmiyorum. Bu yüzden sizden bu konuda biraz yardıma ihtiyacım olabilir. Yinede kendime etrafımdaki uygulamalara bakarak bi şema çıkardım. Yarın kendime uygun akım trafoları alıcam. Bölme oranı 100/1 veya katları şeklinde alabilirim.

Yapamaya çalıştığım şema budur. 10k lık pot ile ofset ayarı yapmayı planlıyorum.
[IMG]http://img80.imageshack.us/img80/9225/adszvze.png[/img]

Şemadaki devreyi kurmayı planlıyorum. Akım tafosuyla yaptığım fiziksel ölçümleri burada devamlı yazıcağım.
Şemada ne gibi eksiklikler var Daha ne gibi eklemeler yapmalıyım? Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.


Mucit23

Arkadaşlar bişey dikkatimi çekti. İnternetteki akıp trafolarına bakıyorumdadönüştürme oranları hep 5 ve 5 in katı şeklinde. Benim kullanabileceklerim. Daha doğrusu kullanmayı planladıklarım 50/5, 75/5, 100/5 var.
birde dikkatimi çekti. Bunlarda sınıf diye bişey var. Sınıf neyi temsil ediyor. Gördüklerim arasında sınıf 0.5, 1, 3 diye  değişiyor. Tam olarak neyi temsil ediyor bu sınıf.

Mucit23

Arkadaşlar bu gün bi tane akım trafosun temin ettım. Dönüştürme oranı 100/5 Testlerimi bu akım trafosu üzerinde yapmak istiyorum.
[IMG]http://img211.imageshack.us/img211/4242/newdsc06511.jpg[/img]

Biraz TRUE RMS yöntemi üzerinde araştırma yaptım. Allegro hocamız library bölümünde bir kod paylaşmış. Ve 500 uS yede çevrimi tamamlamış. Ben bu işlemi basic ile yapmam gerekiyor. Basicde karekök alma fonksiyonu var. Sonuçta üç fazın akımı ölçüleceği için yapılan işlemlerin hızlı olması önemli bir hal alabilir. Yinede 500 uS çok iyi

Herşey iyi güzelde benim hala donanımım hakkında aklımda soru işaretleri var. Donanım ne kadar sağlıklı bi fikrim yok. Donanım hakkında yardıma ihtiyacım var.

ErsinErce

Sisteminiz aşağıdaki gibi olursa diyot vs şeylere ihtiyacınız yok, bu sistem 2.5V ref geriliminin üzerine giriş geriliminin 10 katını ekleyerek çıkış yapıyor.
akım trafonuzdan çıkacak max(Peak) voltaja göre hesaplamalarını yapıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Resmi bu şekilde ayrıca buda simülasyon dosyası;
http://www.4shared.com/file/oHZiX1kv/akm.html


Mucit23

Hocam pice nasıl ac voltaj girecem. Anlamadım doğrusu. Ölçtüğüm değerin tepe noktasımı alınacak. Bunu nasıl yapmam gerekiyor.

ErsinErce

Bu sinyali 0-5V arasında değişecek hale getireceksin 2,5V senin 0'ın olacak yani.
Yukarıdaki devrede ac sinyal -200mV ile +200mV değeri arasında değişiyor, ben bunu alıp 10 ile çarptım daha net okuma yapabileyim diye
sinyal -2V ile +2V arasında değişmeye başladı, sonra eksi voltajdan kurtulmak için 2,5V ekledim
bu sefer sinyal 0.5 ile 4.5V arasında geziniyor dikkat edersen,
burdan sonra yapmam gereken tamı tamına 20ms(50Hz için 1 periyot süresi) boyunca alabileceğim kadar fazla örnek almak olacak
Eğer 10 bitlik örnek alıyorsam 512(2,5V) çıkarıp işareti tekrar işaretli hale getireceğim ve formülasyona sokacağım

ErsinErce

formül olayına gelince işin içinde kare alma olduğu için işaretin eksi olması etkisiz olacak o yüzden eğer sayı 512den küçükse
örnek=512-sayı  ya da 512 den büyükse örnek=sayı-512 olarak işlenebilir. sonra yapmanız gereken
toplam=örnek0*örnek0+örnek1*örnek1+örnek2*örnek2+....+örnek(N-1)*örnek(N-1)
ortalama=toplam/N
sonuc=kök(ortalama) şeklinde olacak

Mucit23

Hocam biraz kafam karıştı açıkçası. Birazdaha ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.
Bende 3- 4 adet dijital ampermetre ve voltmetre var. onları sökeyim. Ampermetre  akım ölçmek için nasıl bir donanım kullanmış onları inceleyeyim. Bi tanesini zamanında incelemiştim. akım ölçme girişini içerisinden direk 2,5 mm lik bir tel ile kısa devre etmişti. Yani şönt direnci felan kullanmamıştı . Tel üzerinde oluşan gelirimi dirençle alıp işliyordu. Yanılmıyorsam motorolanın 68HC908... MCU su vardı. Birazdaha ayrıntılı incelemem gerekir.

Birde Şu True RMS işi aklıma takılıyor. İnternette epeyi araştırma yaptım ve genelde ortak dolaşan bir laf var. Akım ölçümünde TRUE rms kullanılmadan ölçüm yapıldığında Ölçülen değer tam doğru olmuyormuş Bunun sebebi nedir bilmiyorum.
Ben basic ile nasıl yapmam gerekiyor onada tam olarak hakim değilim. Acaba birden fazla okuma yapıp direkmen ortalamasını alsam daha stabil bir değer elde edemezmiyim. True rms konusunda Bilmediğim çok şey var

ErsinErce

yukarıda anlattığım sistem TRUE RMS sistemi zaten, periyot başı 1000 örnek alabilirseniz çok güzel sonuçlar elde edersiniz.

Ayrıca Şönt, akımı direnç üzerinden kısa devre etmek demektir, Şönt direnci olarak adlandırılmasıda bu sebeptendir.
KOhm seviyeside olsa tel gibi mOhm seviyeside olsa üzerindeki voltajı okuyorsanız o Şönt Direncidir. farklı birşey olarak görmeyin