hangi smd 5volt regülatör?

Başlatan jimraynor, 07 Şubat 2011, 12:29:41

jimraynor

yaptığım pilli bir devre var. Şu anda üzerinde smd 75m05 kullanıyorum. bu entegre hem 1 lira hemde çok yer kablıyor. yaptığım devreyi AVOmetre ile ölçtüğümde en fazla 130mA akım çekiyor. Devreyi 9V pile ile besleyip regülatörden 5V elde ediyorum. Onuda PICle yapmış olduğum ledli devreye veriyorum. ledleri sürekli yakarsam 130mA çekiyor. Ledlerin yarısını yakıp söndürdüğümde devrenin çektiği akım 60-70mA kadar düşüyor. 78L05in fiyatı uygun ama oda en fazla 100mA akım veriyormuş. Bu devre için nasıl bir regülatör kullansam, yoksa zener ile mi bir regülatör yapsam. Tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım var.

PARSIC

selamlar....

78m05 in de ufak kılıf tipleri mevcut bunlardan yararlanabilirsin.... pic ile yapmış olduğun devrelerde zener diyot yerine regüle entegresi kullanman daha sağlıklı olur...
********************************************************************HI-TECH*******************************************************************

sezgin05

7805' girmeden önce uygun değerde bir watlı bir direnç takman çözüm olacaktır.47ohm 0,5 watt gibi bir direnç ile giri voltajın 9 volttan 7 volta iner.7805 biraz daha rahatlar.Bu arada SMD olduğu için 7805'i pcb de geniş tutacağın GND bölgesine lehimlersen kolay soğuyacaktır.

jimraynor

75L05 100ma çikiş sağliyor. küçük ve güzel. 75M05 ise 500ma çikiş sağliyor, kaba ve pahali, bu regülatörü internetten aliyorum. başka kilifta olani görmedim. devrem 130ma çekiyor. seri bir direnc ile gerilimi düşürmenin mantiğini tam anlayamadim.
elimde lm1117-3.3 de var. gayet küçük ve ekonomik. yalniz 3.3v çikiş veriyor. acaba ekstra elemanla bu regülatörün 5v çikiş vermesini sağlayabilir miyim?

Veya 78L05 in çikiş akimini ekstra eleman ile artirmam mümkün mü?

devrenin pili az harcamasinida istiyorum. acaba 9Volttan 5 volta inerken çok enerji kaybi oluyor mu? bu şekilde kullanmak pil ömrü konusunda dezavantajmi?

Maxim

7805 smd Dpack kılıfı olarak piyasada var

PARSIC

tabiki enerji kaybı olacak enerjinin bir kısmı regüle entegresinde harcanacak aslında en iyisi devreye göre tam pil değeri bulmak örnek vereyim
3310 ekranlı bir projem vardı haliyle 3.3 v u aşmamam gerekiyordu devrede 3.3 v gerilim regülatörü kullandım önce ama pil tahmin ettiğimden kısa sürede bitti daha sonra devreye doğrudan 3v luk pil(cr2032) bağladım devre nerdeyse 1 ayı geçti halen sorunsuz çalışıyor ;)
********************************************************************HI-TECH*******************************************************************

mufitsozen

Alıntı yapılan: jimraynor - 07 Şubat 2011, 16:23:06
75L05 100ma çikiş sağliyor. küçük ve güzel. 75M05 ise 500ma çikiş sağliyor, kaba ve pahali, bu regülatörü internetten aliyorum. başka kilifta olani görmedim. devrem 130ma çekiyor. seri bir direnc ile gerilimi düşürmenin mantiğini tam anlayamadim.
elimde lm1117-3.3 de var. gayet küçük ve ekonomik. yalniz 3.3v çikiş veriyor. acaba ekstra elemanla bu regülatörün 5v çikiş vermesini sağlayabilir miyim?

Veya 78L05 in çikiş akimini ekstra eleman ile artirmam mümkün mü?

devrenin pili az harcamasinida istiyorum. acaba 9Volttan 5 volta inerken çok enerji kaybi oluyor mu? bu şekilde kullanmak pil ömrü konusunda dezavantajmi?

• lm1117 cesitli voltajlar icin mevcut. bunlardan bir taneside 5v icin: LM1117MPX-5.0, datasheetinden bakabilirsiniz.
  • 7805'in cikis akimini ekstra elemanlarla artirabilirsiniz, ama genel olarak sizin istediginiz akim degerlerinde olan bir 5V regulator kullanmak daha tercih sebebidir (sicaklikla degisme, gurultu, kisa devre akim kontrolu vb nedenlerinden)
  • 9 volttan 5 volta inerken tabiiki enerji kaybi olur. Diyelimki girisiniz 9v ve cikisinizda 5v. Eger yukte cektiginiz akim 150mA ise ve regulator devresinin hic kayba sebep olmayacagini dusunursek, siz 9v * 150mA = 1.35Watt + (regulator devresinin kaybi) kadar  guc harcarsiniz, sizin devreniz ise 5V * 150mA = 0.75Watt harcar. regulator devresininkaybinin cok cok dusuk oldugunu varsayarsak(~0), neredeyse yari yariya enerji kaybiniz olur. 

Regulator devrenizin daha az kayipla calismasini isterseniz degisik tasarimlar yaparak, %95lere varan verim elde edebilirsiniz.

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

PARSIC

% 95 verim demişsiniz nasıl bir yol izlemeleyiz bu konuyu biraz açarmısınız...

mufitsozen

Alıntı yapılan: PARSIC - 07 Şubat 2011, 16:53:48
% 95 verim demişsiniz nasıl bir yol izlemeleyiz bu konuyu biraz açarmısınız...

Switching power supply kullanarak daha yuksek verimler elde edebilirsiniz, fakat sizinki kadar kucuk bir devrede fazladan komponent vs getireceginden  cok daha pahali olur, ayni zamanda tasarimi ve hata bulmasida daha zordur, switched mode power supply, yada switched mode converter filan diye bakabilirsiniz. Forumda daha once bu konuda cesitli tartismalar olmustu, onlarida arayabilirsiniz, hazir bir smps devre kullanabilirsiniz, vs

@cynetron'un tavsiye ettigi mc34063A cok guzel bir ornek. 5 volt icin bir suru application-noteda var, size devre elemanlarini vs gosteren.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

ErsinErce

smd mc34063A ile devrenizi kurabilirsiniz hem ucuz hem 1,5A kapasitesi var, hem de verimi yüksek

pcb_desing

lm317 yı denedınızmı smd tıpı sadece 1 dırenc ile set edebılırsın ıhtıyacın olan akımda sorun yaratmaz ve kararlı bır reguledır

jimraynor

lm317 benimde aklima geldi ama bir sitede baktiğimda lm317lm için 100ma çikiş akimi demiş

XX_CİHAN_XX

Başta 7805 in D-PAC kılıfı ve LM1117' nin 5V verebilen modeli olmak üzere birçok alternatif önerilmiş. Bunlardan 150mA çekebilirsin.
Elbette çok ciddi bir yer sorunun yoksa önerilen diğer switch mod regulatorlerini (LM2575, 76 - MC34063) kullanmanı öneririm.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

jimraynor

MC34063A yı inceledim ve çok hoşuma gitti. Hertürlü gerilimi istediğimiz seviyeye dönüştürebiliyormuşuz. Herhalde bunu kullanırsam pil ömrü daha uzun olur değil mi?

Datasheetini inceledim ama pek bir şey anlamadım. Forumda araştırınca aşağıdaki linki buldum.
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml

Yalnız buradaki Vripple  ve Fmin değerlerini ne girmeliyim?

Googledada biraz araştırma yaptım ama pek bir şey bulamadım. Google bir türlü frekanslarımız uyuşmuyor. Bu MC34063A ile ilgili güzel bir döküman olsa güzel olacak. hangi çıkış voltajı için hangi değerlerde elemanlar şeçilmeli, bu elemanla dc-dc dönüştürücü yapılırken dikkat edilmesi gereken vb.

jimraynor

www.onsemi.com adresinde 34063 diye aratınca AN920/D adınca güzel bir application note buldum. Benim ingilizce ve sözlük yardımıyla işi çözmek zor oluyor. İçinde gerekli hesaplamaları vs vermiş. Ayrıca bir excel dosyasıda çıktı excel dosyasında istediğim girdi değerlerini girince gerekli direnç kondansatör ve bobin değerlerini hesaplıyor. Yalnız değerlerde bir gariplik mi var anlamadım.

excel hesaplama
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MC34063%20CALCS.XLS

application note
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN920-D.PDF

girdiğim değerler:
VIN   9
VOUT   5
IOUT   0,15

(üçgen)IL / IL(avg)   50   % açıkcası bu değerin ne demek olduğunu anlamadım. bende ne girmemi istemiş. çözemedim.
Iripple   0,075   A

Target f   100   kHz

Çıkan sonuçlar ise:
ton/toff   2,04   
ton   6,71   us
IL(avg)   0,15   A
Ipk(sw)   0,19   A

Unit
RSC   1600   mOhm
L   246   uH
RL   0,190   Ohm
toff   3,29   us

Efficiency / Power Loss:      
Pswitch, cond   0,13   W
Psensing, res   0,15   W
Pdiode, cond   0,03   W
Pind, winding   0,00   W
Pstatic, IC   0,03   W
Pswitch, sw   0,01   W
Pcore      W
Ploss, total   0,34   W
Pout   0,75   W
Pin   1,09   W
Efficiency   69   %
Pd IC   0,16   W

bu hesaplamalarda kondansatör değerlerine yer vermemişler.