Motor durduk yere dönüyor

Başlatan stronger_ht, 11 Şubat 2011, 10:06:37

stronger_ht

Kolay gelsin arkadaşlar, benzer bir konuyu daha önceden açmıştım, ancak sorunum daha farklı galiba.
Herşey normal ve rutin çalışırken, bazen arada bir motor çok yavaş şekilde dönüyor, ancak bu şekilde kontrolsüz dönmemesi gerekiyor, kalibrasyonu bozuluyor aksi taktirde.
Devrede motor çıkışına 100nf kondansatör bağlı, ama yine de yapıyor, ayrıca yaklaşık 60v'luk bir aküyü okuyorum. Akü'nün + kutupunu devreye girip pic ile okuyorum, 60v'luk akü'nün de şasesini devrenin 12v şasesi ile birleştiriyorum, öbür türlü + kutupdaki enerjiyi pic ile okuyamıyorum.

Küçük dönmelerin buradan olabileceğini düşünüyorum, çünkü motor çift yönlü, 60v akü voltajı yükseldikçe 12v akü ile 60v akü'nün - kutupları bir olduğu için sıkıntı çıkarıyor olabilir, bu sorunu nasıl çözerim.
Motor enerji ucuna gelen küçük voltajlar yok olsun istiyorum kısacası...

stronger_ht

Kimse yardım etmeyecek mi :D
Kullandığım şemayı da ekleyim belki faydası olur...

[IMG]http://img222.imageshack.us/img222/9412/22741444.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

zakbay

Akım ölçmek için neden 555 li devreyi kullandınız?
Tek dostum çalışmak...

stronger_ht

Forumdaki bir arkadaşımız tavsiye etmişti ancak çalışmadı, daha doğrusu çalıştı ancak ilk kalkışta fazla akım çektiği için sistemi direk kilitliyordu, ben de programdan bu kontrolü devre dışı bıraktım, ancak devre yine de çalışıyor, aşırı akım olduğunda pic'e sinyal gönderiyor, sadece ben o sinyali değerlendirmiyorum...

Onunla bir ilgisi olabilir mi?

F.T

motordan dolayı pic kitleniyor olabilir.yada mosfet sızdırıyor olabilir.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

stronger_ht

Kilitlenme olmuyor ona özellikle dikkat ettim, pic çalışırken motor çok yavaş şekilde dönüyor zaten, yani normal enerjisinde değil de, gözle görülebilecek şekilde çok yavaş dönüyor.
Yalnız şöyle de bir sıkıntı oldu ondan da bahsedeyim. Bu devre daha önceden birkaç defa kısa devreye maruz kaldı, + ve - kutuplarını yanlış bağlamışlar ondan dolayı da olabilir mi diye düşünüyorum. Yeni bir devre toparladım elimdeki yedek kartlardan şuan öyle bir problem yok.

Bir de 12v akü güneş enerjisi ile şarj ediliyor, güneş enerjisi şarj ederken akü voltajı 13.3'e gelince şarjı kesiyor, devre ve mosfet 12v ile çalışıyor normalde, 1.3v luk bir fazlalık sıkıntı çıkarır mı?

z

R7 ve R8 direncini 1K, R9 direncini de 10K yapmayi dene.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

stronger_ht

Arkadaşlar yine ek bilgi olması açısından bu devreyi nerede ve ne şartlarda kullandığımı da anlatayım.
Bu devre 5kw lık bir rüzgar türbinini kontrol amaçlı kullanılıyor. Aşırı devir oluştuğunda ya da aşırı sıcaklık oluştuğunda ve aküleri şarj ettiğinde kanatların kapatılmasını sağlıyor, böylece türbin çalışmamış olacak.
Hazırladığım bu devre alüminyum ve söylenene göre parazit engelleyici bir kutunun içerisinde montajlı ve türbinin gövde sargısının hemen ardında duruyor.

Bu arada bu devre 12V'luk endüstriyel akü ile besleniyor. Bu 12V'luk akü ise güneş panelleri vasıtasıyla şarj ediliyor ve arada da bir kesici var, 12v akü 13.3V'a erişince şarjı kesiyor.

Şüphelendiğim ihtimaller ise;
Birincisi sizin de bahsettiğiniz gibi Mosfet'in sızdırabilme ihtimali. Bu ihtimal yukarıdaki devrede ve bu koşullarda ne kadar sızdırma ihtimali vardır?
İkincisi Türbin karaburunda kurulu ve oranın rüzgarı baya sağlam, iyi bir rüzgarda türbin hızlı döneceğinden dolayı oluşan manyetik alandan etkilenebilir mi bunu bilemiyorum?

Çözüm önerileri olarak;
Mosfet'in sızdırabilme ihtimalini nasıl ortadan kaldırabilirim?
Diğer bir çözüm, güneş panellerinin aküyü şarj eden bir şarj aleti var, 13.3V'da kesmiyor olabilir şimdi aklıma geldi ölçmem lazım, eğer şarjı kesmiyorsa, devreye daha yüksek bir voltaj gönderdiğinden dolayı sızdırma olabilir mi, eğer böyle bir sorunum varsa, şarj cihazından aküye girişte bir diot ile max. 12v geçmesini sağlayarak çözebilir miyim?
Diğer bir çözüm olarak, motor çok yavaş döndüğüne göre, motorun enerji uçlarına 1-3v arası enerji geliyor demektir, ben bu enerjiyi nasıl yok edebilirim, yani motor 10v'tan aşağı enerjide çalışmasın, oradaki küçük voltajları nasıl yok edebilirim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bu türbini zeytinliğimizde kullanıyoruz, şantiyeyi ve diğer elektrikli aletleri çalıştırıyor, uzun zamandır uğraşıyorum, çok detaylı bir elektronik bilgim olmadığından dolayı sağlıklı bir çözüm elde edemedim, tek çözümüm siz değerli hocalarımın önerilerine kaldı, şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...

stronger_ht

Arkadaşlar, geçici olarak bir çözüm buldum, sonrasında detaylı olarak araştıracağım, çok acil olduğu için...
Devre girişine 3 adet seri 7812 bağlayacağım, voltaj 16v lara yükselse bile güneş paneli yüzünden, devreye giren enerji12v olarak, 7812 1 amperlik bir regülatör, 3 adet seri bağlarsam 3amper elde etmiş olacağımdan devreye 3 amperlik bir enerji vermiş olurum. Esasında bu problemi çözebilir, ancak ek önlem olarak bir de, motor çıkışlarına zener diodu ters polarma yaptırmak istiyorum.
Motor uçlarına 1-2v civarında enerji düşebiliyor, bu enerjiyi dikkate almaması için her iki uca da zener diot bağlasam ve ters polarma yöntemini uygulasam, ve bu diotlar 9v üzeri enerji gelirse iletime geçse, böyle birşey mümkün müdür?

Mucit23

Alıntı Yap3 adet seri bağlarsam 3amper elde etmiş olacağımdan
Seri bağlayıncı akım artıyormuydu? Bence 3 ünüde paralel bağlayıp ve her 7805in çıkışına 0.5R ve 5 watt bir direnç takman gerekir.