20 bit giriş ?

Başlatan kasif, 24 Nisan 2004, 18:08:34

kasif

20 bitlik bir giriş yapılabilir mi? Amacım bir düzlemsel potansiyometre ile bir mekanizmanın hareketini ölçmek. Düzlemsel potansiyometrenin kaliteli olması şartı ile milimetrenin 1/100 kadar bir hassasiyete ulaşmayı hedefliyorum.

Pic ile 10 bitlik analog giriş yapıla biliniyor, ama bu istediğim hassasiyette en fazla 10 cm nin ölçülmesini sağlar, istediğim değer 10 metre ediyor(biraz abartı, zaten bu kadar uzun doğrusal potansiyometre bulamam). ama fazla mal göz çıkarmaz. :-)

Çok saçma bir fikir ama pic in iki ayağını birbiri ile bağlayarak birşeyler yapabilir miyiz? Yada 20 bitlik bilgiyi bir şekilde pic e verebilecek başka entegreler var mı?

ise

harici 24 bitlik adcler var kullanabilirsin. ürünler analog device ve maxim de mevcut

z

Potansiyometler, zamanla tozdan ve asinmadan dolayi kullanilamaz duruma gelir.

Potansiyometre yerine shaft encoderlardan yararlanabilirsin. Boylece ADC ile de ugrasmana gerek kalmaz.

Bilinen bir kac teknikten birinden yararlanarak lineer hareketi, dairesel harekete cevirir ve mesafeyi shaft encoder ile kolayca olcersin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Ersin

o kadar hasas olmasi gerekiyorsa ancak manyetik cetvel ile olur
ama biraz tuzlu   :D

arif

Merhabalar
20 bit yada 24 bit adc elbette yapılabilir ancak 5 volt referans aldığımızda çözünürlük 0,298 mikrovolt (24bit) ve 4,768 mikrovolt(20bit) olurki bunlar laboratuvarlar için bile çok hassas değerler.
böyle çözünürlükte bir adc kullansan bile devreni bir chip'in içi kadar mukemmel dizayn etmen lazım. Tabi sıradan bakırlı plaketleride kullanamazsın.

es-es

arif haklı. çoğu zaman 10 bit adc okurken bile parazitler pik ler yüzünden çok sıkıntı yaşanıyor. ADC yi parazitlerden arındırmak için iyi bir PCB dizaynı yapmak gerekiyor. Birde burada tantal kapasitörler kullanmak lazım.

kasif

Bu mesajı gönderdikten sonra maxim in 12 bitlik adc çiplerini buldum. Benim istediğim hassasiyet ile 400 mm ye kadar ulaşılabilinir.

Ama hepinizinde belirttiği gibi tek potansiyometre ile bu hassasiyete ulaşmam pek mümkün görünemiyor. bunun yerine, 360 derece dönebilen(tırnaksız) bir potansiyometre ile basit bir lineer potansiyometre kullanmak.

Bir evolvent dişliyi tırnaksız potansiyometreye, bir kremayer dişliyide lineer potansiyometreye bağlayıp sayısal olarak ikisinin çarpımını kullanmam. Tırnaksız potansiyometre ile her 10-20 mm uzunlukta 360 dereceyi tamamlayacak şekilde yapabilirsem istediğime büyük ölçüde yaklaşacağım. Tek dikkat etmem gereken şey, lineer potansiyometre ile tirnaksiz potansiyometreyi uygun şekilde ayarlamak.

Sanırım bu durumda 2 x 10 bit bana fazlası ile yeter.

Nilesh23

adc parazitlerinden kurtulmak için iyi bir pcb dizaynı yapalım ama nelere dikkat edelim?
adc girişine kapasite koymak veya buffer koymak zıplamaları ne kadar engeller?

arif

Merhabalar,
Bu tür parazitleri azaltmak için filtre kullanılabilir. Ancak filtre parazitlerin etkisini azaltmak amacıyla yapılır. İyi bir pcb dizaynı ile parazitlerin oluşmasını önlemek daha etkili olur. Böyle bir devreye filtre eklemeninde hiç bir zararı olmaz tabi.
Bunlarda yeterli gelmiyorsa dijital filtre yani yazılımla örneğin RMS değer, min değer, max değer, ortalama değer  ve vb. yöntemler kullanılabilir.
linkte örnek bir pcb dizaynı var.
http://www.microchip.com/1010/suppdoc/appnote/all/an688/index.htm

kolay gelsin...

DumrulBey

Alıntı yapılan: "kasif"...Amacım bir düzlemsel potansiyometre ile bir mekanizmanın hareketini ölçmek. Düzlemsel potansiyometrenin kaliteli olması şartı ile milimetrenin 1/100 kadar bir hassasiyete ulaşmayı hedefliyorum...
Nedim bildiğim kadarıyla makine mühendisliğini okuyorsun. Bence sen bu işin üstesinden çok rahat gelirsin. Projen nedir bilmiyorum ama yukarıda söylediklerin ışığında çok basit bir önerim olacak. Aslında daha önce başka bir arkadaşa fırın kapağının açı sistemi ile ilgili önerime benzer. Ne bileyim belki hoşuna gider:

Sonsuza kadar kendi çevresinde dönen bir ibre düşün. Bu ibre ucuna bir LASER LED takılı olduğunu farzedelim. Çevresinde ise çapı fazla büyük olmayan dairesel bir duvar olduğunu farzedelim. Tıpkı bir pusula kutusu gibi. Ancak bu sefer ibremiz yerin manyetik enerjisiyle değil kullandığın mekanizmanın ileri geri hareketiyle sağa veya sola dönecek. Sonra iki LDR elemanını 0 ve 180 derecelere yerleştir. Mekanizmayı öyle bir ayarla ki tıpkı İsviçre saatlerindeki mekanik aksam kadar kaliteli ve doğru olsun. Mekanizma ölçeceğin alanı ve hassiyeti göre bir tur dönsün. Sonra her tur mikrodenetleyicideki değişkenin (dizilerin) olarak yansısın.

Çift LDR kullanmanın sebebi ise malum dönüş ilerimi yoksa gerimi olduğunu saptamak. Ayrıca LASER kullanmak da şart değil. Normalde bir IR LED olabilir. Ancak bu düzenek işini görürmü bilmiyorum. Aslında bu konuda optokuplör bağlı hazır paketler varmış. Onlarda mekanizma içinde kullanılabilir. Tek yapman gereken hassiyete göre 2-4 değişken kullanarak ve iki giriş bilgisine göre sayım yapmak. Böylece hareketin yönün ölçüp mesafeyide yaptığın düzeneğe göre kestirebilirsin. Hatta bu yolla hareketin hızını veya ivmesi falanda hesaplanır. Artık formullerini sen daha iyi biliyorsundur.

Sözümün özü şu an elinde tuttuğun mouse analog ise ve nasıl çalışıyorsa ondan başka bir şey değildir. Yani her mouseda belli bir hassiyet derecesi vardır. Sen 1024 piksellik bir ekranda piksel piksel ilerleyebiliyorsan neden 1/100'lük bir hassiyetin üstesinden gelemiyorsun. Üstelik yüksek bitli yapılar ile uğraşaman bile gerek kalmayabilir. Sadece program içerisinde değişkenlerden oluşan bir dizi kullanmak. Tabii kullanım amacın çok farklıysa belki önerim yetersiz kalabilir. Bize daha ayrıntılı bilgi verirsen sanırım daha iyi önerilerde bulunabiliriz. Yoksa yapmak istediğin bomba imha robotu ile ilgili bir hadise mi? Bu arada siteni inceledim de bu projen ile ilgili kısma ulaşamadım. Bilgi verirsen sevinirim.

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

birumher

Alıntı yapılan: "kasif"Bu mesajı gönderdikten sonra maxim in 12 bitlik adc çiplerini buldum. Benim istediğim hassasiyet ile 400 mm ye kadar ulaşılabilinir.

kasif 12 bitlik ADC leri nerede buldun? Ben arıyorum bir türlü bulamıyorum.
Birkan.Herguner

kasif

Aslında yapmak istediğim bir proje değil. Ben biraz bilgi toplama yönünde çalışıyorum. CNC tezgahı gibi birşey tasarlamaya kalkıcak olursam nelere ihtiyacım var gibi.

Belki ileride kendime bir iş açar da sanayiye makina falan yapacak olurum. Bu durumda bu tür bilgilere çok ihtiyacım olacak.

Salih, fare olayını hiç düşünmemiştim. Gerçekten çok iyi bir fikir. Bu konuda biraz daha araştırma yapmam gerekiyor.

Bilgi paylaşmaya her zaman açığım. Ben bitirme ödevimi yaparken bu sorun ile çok karşılaştım. İnsanlar bildiklerini kendilerine saklıyorlar(turşusunu kuracaklar ya).

birumher, maxim firmasının çipiydi sanırım, bu mesajı başka bir bilgisayardan atıyorum, onun için çipin tam adını hatırlamıyorum. Akşam bir bakarım.

ise

genelde yön işlemlerinde motorun ucuna alıcı ve verici led kullanılıp durduğu koordianat belirlenir. x-y-z koordinatları için tam turdönme için 360 pulse alınırsa çok daha hassas olur. motorun turuna göre hesaplanır. sistem çok hassa olur siemensin tomolarında butür bir mekanızma kullanılıyor. 360derece = 3600 pulse