HV trafosu sarım teknikleri

Başlatan fractal, 18 Şubat 2011, 10:35:00

fractal

ilk defa trafo hv trafosu saracağım yurt dışından sipariş verdiğim  high voltaj kondansatör diyot ve dirençlerim geldi.sıra en önemli noktaya trafosunun sarılmasına geldi.ben pot core içine koyacağım sardığım trafoyu.şimdi.bu trafoyu -15vdc ile +15vdc rasında sürdüğüme göre Vpp =30v yapar.40khz sinüs elde ediyorum ve frekans sabir iken genliği değiştirebiliyorum.ozaman bu trafoyu 15vac gerilime göre yapağım.
1.primer giriş 15v ac
2.trafodan sonra 6 kademe kaskat var:v-2v-4v-8v-16v-32v-yani 1kv elde etsem trafo ile kaskat ucunda 32kv oluşaçak
3.primer 10 tur olucak.sekonder ozaman 1000 tur olucak.sekonderde doğrultma olacağı için dc ortalama gerilim15vdc altında olucaktır.
4.bu 1000 turu 500 tur 500 tur bölmeyi planlıyorum
5.500 tur böldüğüm sargıların 250 tur aralarına yalıtım bantı koymayı düşünüyor.en son üstlerinede yalıtım bantı çekmeyi düşünüyorum.
6.kakskat ucundan 100uA almayı planlıyorum

buraya kadar doğrumu düşündüm bilmiyorum.bu tel kalınlıkları ne olmalı?yukardaki sargı ayırma metodu doğrumudur ?izole bantı ne kadar aralıklarla bir koymam gerekir.kayıpları nasıl hesaplarım...

netten bulduğum örnek resimler.benim yapmaya plandığım en alttaki gibi 3 gözlü olucak.1.göz primer 2-3 gözler 500 lük spirlerin olduğu kısımlar..
buna benzer sardırdım.sekonder uçları açık primerden pwm ile sürdüm sargılar yandı anlamadım?



Restantum cogniscutur Quantum deligutur

mufitsozen

trafoyu sarmak icin kullandiginiz plastik makara ve aradaki ayirici plastik halkalarin adi nedir, nereden alabilirim?

yardimlariniz icin simdiden tsk.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

fractal

makara için özel bir teflon kullandım.resimlerdeki benim makara ve bobin değil.benimkisi cok daha kücük ve farklı.ben de fikir almak için konuyu açtım buraya.hesaplamalarla ilgili olarak
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

drmp

bu trafoyu hangi uygulamda kullanmak istediniz acaba   

fractal

yüksek voltaj ile toz yapıştırma.ama anlaşılan pek kimsenin bir bilgisi yok deneyerek bulucaz gibi ...
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

z

Kendin sarman sart degilse TV lerdeki hazir EHT ler isini gormuyormu? (Gerci bu devirde EHT artik satiliyormu bilmiyorum)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

en son 100kv üreten 12kademeli kaskatın bobinine baktım.primer 10 spir sekonder bantla yalıtılmış ve üst üste sarılmış 24 kademe her kademe 300 spir.

yani primer 10 spiri sekonder 24x300=7200 sipir. bobin capı 25mm  boy 35mm .tel kalınlığı 0.5mm civarında.

ben her 250 sipide bant yada jelatin koysam 2000 sipir yapsam kaç kilovolta cıkabilirim acaba?kronajer diye bir site vardı orda birkaç fomül var ama emin değilim..birde yukardaki bahsettiğim bobin nüvesi radyolarda cubuk nüve gibi.benim nüve pot core...arasında ne gibi farklılık olur acaba..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

fractal

görüşlerinizi bekliyorum....
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

askuzucu

yüksek voltaj trafosu sarmak sıkıntılıdır.Jelatin delinebilir.Her sıra sarımı yanyana düzenli olarak sarman, epoksi emdirdikten sonra üzerini jelatinlemen gerekir.Bunalmış hocamın dediği gibi hazır eht veya oto indüksiyon bobini kullanmanı tavsiye ederim.

fractal

sarımla ilgili teorik bilgi varmı?kaç voltta bir kaç spirde bir yalıtım yapmam  lazım.eht trafosu bnim işime yaramaz.ben cok kücük yapmayı planlıyorum.
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

atahan111

Bir zamanlar uğraşmıştım hv ile;izolasyon en büyük problem,5KV yaklaşık 1 cm de kuru ortamda dahi atlama yapar,özellikle sivri uçlardan.Bu yüzden bu gerilimi bant sararak izole edemezsiniz ,delinme gerilimi yüksek dielektrik malzemeyi araya sokmanız gerek.Bu hesapla gidersek 32 kv için 6.5 cm mesafe yaparki bu resimde görünen karkas bu işi sağlamaz,nemin olmadığı bir ortamda polyester dielektrik kaplama ile mümkün yada izolasyon yağı içersinde mümkün.Sekonder çok ince tel olacağına göre sargı başı ve sargı sonu arasındaki gerilimi hesaplamak gerek,dediğim gibi 5 kv 1cm de havayı deler,başarılar...

RIDVANKORAL

Selam arkadaşlar Ben kendime 100kV verebilen bir trafo yapmak istiyorum ayarlı olması lazım ki voltaj ayarı yapabileyim nedeni yüksek voltajda iyon hareketlendirmesini sağlaycam bunu için yardım edebilirmisiniz fikirlere ihtiyacım var. 

z

Alıntı yapılan: mufitsozen - 18 Şubat 2011, 11:19:03
trafoyu sarmak icin kullandiginiz plastik makara ve aradaki ayirici plastik halkalarin adi nedir, nereden alabilirim?

yardimlariniz icin simdiden teşekkür.

Eğer bahsettiğiniz aşağıdaki beyaz karkas ise;



Bunu hazırda bulmak çok zor. Fazla gerekmiyorsa derlin benzeri sanayi plastiklerini tornada işletmeyi düşünebilirsiniz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

karkas ve karkası kaplayacak olan dielektrik malzemeyi secerken delinme gerilimine dikkat etmek gerekir.karkasın çok kanallı olmasını nedeni spirleri bölüp sargıları korumaktır.bölümlerin arası yine delinme gerilimi gözetilmelidir.sipirler özel bir madde ile izole edilmelidir.

burda önemli olan bir 2.nokta ise az sarımla çok gerilim elde etmek istiyorsak nüve olayı.ben isviçreden bir firmadan özel pot-core nüve getirdim.benim karkasta primer 10 seconder 500-500 sarım olarak 3 boğum vardı.kaskat kısmında ise hv hap kondansatörler ve diyotlar ve diranç vardı.

kondansatörler 300pf 30kv  diyotlar 40kv direnç 10Mohm 45kv değerinde pot core nüve A değeride cok büyüktü hatırlamıyorum.kaskat 12 kademe idi.
ölçüm ucu vardı 100kv elde ediyordum.karkas ve kaskat kısmını çap =26mm olucak şekilde özel bir dielektrik malzeme ile kaplamıştım..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur