Transistörü sızıntı akımlarına karşı koruma

Başlatan Mucit23, 23 Şubat 2011, 23:04:43

Mucit23

Merhaba arkadaşlar.
Röle sürmeyle ilgili bir sorunum var arkadaşlar.
Pic ile BC547 transistörü üzerinden röle sürmeye çalışıyorum. şöyle bir sorunla karşı karşıyayım. Transistörün beyz ucuna herhangi bir gelirim uygulamadığım halde transistör azda olsa iletime geçiyor. Ama röle hiçbir zaman çekmiyor. röleyi sürmek için aşağıdaki gibi bir bağlantım var.

Devrede enerji varken herzaman led birazcık yanıyor. Pic transistörü iltime sokmasa bile. Yani herzaman sızıntı akımları var. Pic transistörü sürmek için çıkış verdiğinde led birazcıkdaha parlaklığı artıyor ama röle çekmiyor. İlginç olan transistörün beyz ucunu gnd ile birleştirsem bile yine transistör tam kesime gitmiyor sedece ledin ışığı azalıyor. Ne yapmam lazım bilmiyorum. Besleme olarak 12 volt uyguluyorum. ama devre girişinde ters gelirim diyoru olduğu için voltaj 11 volt civarına düşüyor. Röle 12 voltluk röle. Transistörün tam kesime gitmemesi kafamı bozuyor. Acaba BC547 bu iş için uygun değilmi. Pcb yi yapmış olduğum için donanımda fazla bir değişiklik yapamıyorum ancak transistörü veya röleyi değiştirebilirim. transistör olarak ne kullanabilirim bilmiyorum. Röleyi değiştirsem 9 voltluk röle bulabilirsem voltluk röle takabilirim. Bulunurmu bilmiyorum. Yada direk 5 voltluk bir röle kullanmak. rölenin beslemesini 5 volta düşürebilrim. Fakat bu seferde röle ile picin beslemesi aynı olacağı için pivin kilitlenmesinden korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz.  Tavsiyelerinizi bekliyorum

aslan_korhan

PortB'den çıkış alıyorsan "pull-up" dirençlerini devreye sokmamışsındır.
PortA veya başka open-collektör çıkış kullanıyorsan haricen pull-up dirençi ilave etmen gerekir.
Çıkıştan +5V'ye 10K işini görür...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

z

R2 ile R1 in degerlerini yer degistirirsen bahsettigin sorun hissedilmez.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

o iş için BC547 kullanılmaz, 100mA lik bir transistor o
onu çıkarın BC337 takın

Mucit23

Hocam cevaplarınız için teşekkürler. Kullandığım mcu pic16F628A Dahili osilatörü kullanıyorum. Röleyi kontrol etmek için RA5(15) nolu pini kullanıyorum.
Evet bc547 100ma. Belkide yeterli gelmiyor. Bugün hemen BC337 ve bunun gibi birkaç çeşit transistör alıp deniyeyim.

Acaba 5 voltluk röle kullansam röle çektiği zaman picde herhangi bir çalışma aksaklığı olurmu. Devre bi termostat devresi sıcaklığa göre röleyi kontrol ediyor.

Maxim


Mucit23

Alıntı yapılan: Maxim - 24 Şubat 2011, 09:07:21
bc337 kullan bütün sorunların çözülecek

Bu kadar emin konuşmanız açıkçası ne kadar tecrübeli olduğunuz hakkında çok bilgi verdi bana :)
Dediğinizi yaptım ve dediğiniz gibi tüm sorunlarım çözüldü. Röle artık çok düzenli çalışıyor. Herhangi bir sorunum kalmadı. Özellikle Maxim hocama Sonsuz teşekkürler :)

Maxim


b_cavus

Sadece transitörü değiştirmek yetti mi? Ben de otomobillerde kullanacağım bir devre ile ilgili aynı problemleri yaşıyorum. Beyze hiçbir şey bağlı değilken beyz boştayken otomobilin kornasına basınca şekilde gösterdiğiniz led yanıp sönüyor.

Mucit23


FUNKY

bence   sadece tr nin kazancı farklı olduğundan tuttu   tesadüf. doğru cevap
Alıntı yapılan: bunalmis - 23 Şubat 2011, 23:58:04
R2 ile R1 in degerlerini yer degistirirsen bahsettigin sorun hissedilmez.

FUNKY


hocam kabaca  şöyle düşündüm  1 k ile tr nin beyzini şaseye çekip tr yi  tıkamaya götürür  düşüncesiyle  ve sazıntıyı keser mantığı ..

R1 vR2  yi tr yi hem tıkayacak hem acacak şekilde gerilim bölücü düşünmek ve doğrusu hesaplamak lazım..

aslan_korhan

Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

Mucit23

Bc337 yi takmadan önce 547 yi değiştirmiştim. Farkeden bişey olmadır. Minyonspot röle kullanmıştım. 12 volt  röle bacaklarındaki diyot ise 1n4001 di. Şimdiki haliyle beslemeye 7.5 volt versem bile 12 volt röle çektirebiliyor  ::)

b_cavus

Otomobillerde kullanacağım pic'li bir devre için mucit23 arkadaşımızın resmini verdiği devrenin aynısını gerçek elemanlarla kurdum. Role sürmek için transistör olarak başta BD135 sonra bc547 ve hatırlayamadığım ama npn olduğuna %100 emin olduğum birkaç transistör daha kullandım. Base'i hiçbir yere bağlamadım yani NC(no connection) yaptım. Base şase arasında da direnç yok. Okurken de aklınızdan geçirdiğiniz gibi base NC olduğundan led kesinlikle yanmayacak. Belki inanmayacaksınız ama otomobilin kornasına basınca (tekrar söylüyorum base NC) led kornaya bastığım sürece yanıp sönüyor. Bobini iptal edip denedim belki farklı birşey görürüm diye ama led yine yanıp sönüyor. Base'i direkt şaseye verdim led yine yanıp sönüyor. Korna yaklaşık 4A akım çekiyor. Kornayı ve picli devreyi aynı aküden besliyorum. Akü sağlam ve 12V 45Amperlik. Sebep ne olabilir sizce.