Transistörü sızıntı akımlarına karşı koruma

Başlatan Mucit23, 23 Şubat 2011, 23:04:43

z

Nicin beyzi bosta birakiyorsunuz.  Beyzden saseye muhakkak direnc baglamak zorundasiniz. Boylece beyz bacagina gelecek yada enduklenecek sinyallerin enerjileri beyzden akim akitamaz.

Kollektor beyz kapasitesi kollektor tarafindan gelecek sinyallerle beyzden akim gecisine sebeb olur. Bunun etkisi Ccb kapasitesine bagli.
Beyz ile emetor yada beyz ile sase arasina direnc attiginizda bu etkiyi de azaltmis olursunuz.

Mikroislemcili devrelerde bir port uzerinden transistor suruyorsaniz transistorun beyzi ile port arasina tek bir direnc atmak yakisi kalmaz. Bir direnc daha kullanin, bunu da beyzden saseye atin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

b_cavus

Sayın bunalmis; dedikleriniz doğru. Bende devremi sizin dediğiniz şartlarda yaptım. Ama mucit23 arkadaşımızın çizdiği devredeki led kornaya basılı değilken hiç yanmadı. Kornaya basınca sürekli yanıp söndü. Ben de denemek için transistörün bacağını picin portundan söktüm ve devre ile transistörün base'i arasında hiç bağlantı kalmadı. Bu durumda da kornaya basınca (base hiçbir elemana ve polariteye bağlı değil) led yanıp söndü. Yani transitörün CE arası kornaya basınca akım kaçırıyor. Bunun sebebini ve engelleme yollarını bilmek istiyorum. Eğer kornanın uçlarının tam dibine 100nF bağlarsan durum tamamen olmasa bile bayağı düzeliyor. Led yanıp sönmüyor. Kornadan 15 cm uzağa bağlasam 100nF'ı yada Devrenin girişine bağlasam led yine yanıp sönüyor. Halletmenin başka yolları var mıdır acaba.