Fan Hızını Ölçme

Başlatan since1990, 25 Şubat 2011, 02:19:12

since1990

Arkadaşlar, Biryerde kocaman bir fan motoru var, 220v ile çalışıyor o derece, hava aldığı delik biraz daha küçük o delikten havayı alıp dışarı veriyor, o deliğe bir küçük pc fan motoru koyup onun ürettiği gerilimi ADC ile okutup hızını yazdırmayı düşündüm, sonra baktım ki büyük moturun rüzgarı küçük fanı döndüremiyor bile. SOnra küçük motorun mıknatıslarını söktüm yerine taktım rahatça dönmeye başladı ama haliyle gerilim üretmedi... BEn şimdi küçük fanın önüne bir led arkasınada bir fotodiyot koyup kesilip açılmalarla fanın hızını ölçmek istiyorum.
Fakat bunu RB0 ayağından KEsme yaparak ölçmesini istiyorum harici bir pic kullanmadan tek bir pic hem anahtarlama yapacak, hem de lcd ye motorun hızını yazacak...
Nasıl bir yol izlemeliyim KEsmelerin MAntığını hala tam olarak kavrayamadığımıda söylemeliyim,
Teşekkürler...
"Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar. Türk gençliği, gayeye, idealizme durmadan ve yorulmadan yürüyecektir. Bütün ümidim gençliktedir." Mustafa Kemal Atatürk

elektronik

hızını ölçmek istediğin fanın uygun bir yerine küçük bir mıknatıs tak karşısınada manyetik bir sensör ( dc fanlardan sökebilirsin ) koyup fanın dönme hızını ölçebilirsin.

Maxim

önce hangi derleyiciyi kullanıyorsunuz, onu öğrensek ?

since1990

Pic C Kullanıyorum, Haklısınız Belirtmem gerekirdi...
"Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar. Türk gençliği, gayeye, idealizme durmadan ve yorulmadan yürüyecektir. Bütün ümidim gençliktedir." Mustafa Kemal Atatürk

since1990

Alıntı yapılan: elektronik - 25 Şubat 2011, 09:15:06
hızını ölçmek istediğin fanın uygun bir yerine küçük bir mıknatıs tak karşısınada manyetik bir sensör ( dc fanlardan sökebilirsin ) koyup fanın dönme hızını ölçebilirsin.

YOk hızı bir şekilde sayısal işarete çevirebilirm önemli olan bunu pice anlatmak... ;)

XX_CİHAN_XX

Bence bu işi ışıkla yapmak daha sağlıklı olabilir. Fan çok hızlı döneceği için manyetik anahtarlama yavaş kalabilir. Fana mıknatıs yapıştırmak zorunda kalmakta belki sıkıntı çıkarabilir. Manyetik yöntem olmaz demiyorum yavaş kalabilir diyorum ve garanti bir alternatif sunuyorum o da lazer kullanmak. Fanın önüne bildiğimiz 5 liralık lazeri koyarız, arkasınada sadece bu lazerden gelen ışığı alacak şekilde izole edilmiş bir foto transistör yerleştiririz. Foto transistörüde eşiği ayarlanabilir bir opamplı karşılaştırıcıya gireriz. Karşılaştırıcı çıkışınıda ister picli ister picsiz sayıcı devrenize clock olarak girin ve dakikadaki clock sayısına bakıp motorun devrini kolayca tespit edin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

eseneren

xx_cihan_xx dediği gibi optık yonetmı ızleyebılırsın,lazer fotodıyot veya led ldr ıkısılı ıle yapılabilir.
Seçim yapmak için durum hakkında bilgi sahibi olmak zorunda değilsin, sonucuna hazır olmak için durum hakkında kaygılanırsın.  http://bit.ly/gixfTk

XX_CİHAN_XX

Hazır Schimitt trigger ler için eşik seviyelerini ayarlamak mümkün değil bence opamplı bir komparatör bu durumda daha verimli olacaktır.
Komparatör için ekstra opamp kullanmaya gerek yok zaten picin comparatör pinleri mevcut. Bu pini konumunu kesme oluşturarak takip etmekte mümkündür.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

Maxim

Alıntı yapılan: FxDev - 25 Şubat 2011, 18:11:37
Sensör -> Schmitt Trigger -> INT0 Kesmesi -> Timer

girişi INT0 olarak kullanırsak zaten o ayak otomatikman Schmitt Trigger olmuyormu ?

since1990

Bölümdeki Hocamla konuştum dediki timer kesmesini kullan timer için harici osilatör gibi fandan gelen sinyali kullan... Parlak bir fikir ama nasıl gerçeğe dönüştürebilirim acaba?