Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

eproma kayıt dış kesme

Başlatan kotan04, 28 Şubat 2011, 09:08:56

kotan04

selam arkadaşlar eski konulardn birinde arkadaşlardan birisi pic serisi mikro işlemcinin epromuna kaydetmeyi donanımsal olarak çözmekten bahsetmiş okudum ama tam anlamadım bilgisi olan bir arkadaş varsa açıklama yapabilirmi arkadaşın yazdıklarını alta ekliyorum


aşşağıdki yorum başka bir arkadaşın yorumu

Alıntı yapılan: stlg - 01 Kasım 2009, 15:01:14
Bence her seferinde eeproma kayıt yapılması mantıklı değil, donanımsal olarak elektrigin kesildigini anlamak ve bu işlemi bir sefer yapmak daha mantıklı ,dıs kesme kullanılarak en son effekt hafızaya aldırılabilir, bunun icin 7805 den once trafo uclarından basit bir diyot ve kucuk bir kapasiteyle dıs kesme olusturulabilir, tabi bu ucta 5v gibi bir zener kullanılması gerekir, elektrik kesilince kesme olusur ,7805 den sonraki buyuk kapasite bosalmadan eeprom hafızaya en son effekt bilgisi kaydedilir
kkkkoootttaaannn000444

JKramer

Eeprom'un aynı adresine çok sık aralıklarla yazarsanız (kaç kez yazılabileceğine katalogtan bakabilirsiniz) bir süre sonra o bölge bozulacaktır. Bunun önüne geçmek için, sadece devrenin enerjisi kesildiği anda yazılmaktan bahsedilmiş. Yukarıdaki mesaja göre ilgili pin'de, devrede enerji olduğu sürece lojik-1, kesildiğinde ise lojik-0 görülecek. Bunu ister INT0 dış kesme girişiyle, ister (yazılımınız uygunsa) herhangi bir pin'i sık aralıklarla (kullanılan kapasiteye ve devrenin çektiği akıma göre süre değişebilir) kontrol ederek yapabilirsiniz.

acemi2010

Alıntı yapılan: JKramer - 28 Şubat 2011, 10:11:04
Bunu ister INT0 dış kesme girişiyle, ister (yazılımınız uygunsa) herhangi bir pin'i sık aralıklarla (kullanılan kapasiteye ve devrenin çektiği akıma göre süre değişebilir) kontrol ederek yapabilirsiniz.

Mesajı okuduğumda bilgi eksikliğimi farkederek 16F87xA datasheet'ine döndüm ve bilinmesi gereken 4 hususu paylaşmak istedim.

1- Konfigurasyonda Data ve Program kod koruması olsa bile (Code Protection); CPU'nun, yazdığınız programa göre, data ve program eeprom'a okuma yazma yapması  hiçbir sorun ve problem yaratmıyor. Kod koruması sadece hariçten dahili eeprom'a girişler için geçerli.

2- eeprom'a (Data yada Prog) yazarken tüm kesmeleri disable (pasif) etmemiz gerektiğini zaten biliyoruz. Eğer harici kesme bacağını kullanacak isek, zaten Kesme Hizmet Programı'nda tüm kesmeler pasif olacağından sorun yok; ama harici başka bir IO pini kullanılacak ise, ilgili altprogramda tüm kesmeleri pasif hale getirmeliyiz.

3- Konfigürasyondaki BOR veya BOREN (Brown Out Reset) aktif hale getirilirse; Vdd (5V) değeri, Tbor süresinden daha fazla bir sürede Vbor değerinin altına düşerse; CPU reset durumuna geçiyor.
16F87xA'da Vbor = +4V  Tbor = 100microsec. Vdd tam olarak 0'a düşmeden (misal +3,5 V) tekrar Vbor'un üzerine çıktığında ise Power-up prosedürü işleyip, program sıfır'dan yeniden başlatılıyor.

4- Harici MCRL ucunu direk Vcc'ye bağlamamamız bir direnç ile bağlamamız ve bir kapasite ile gnd'ye vermemiz gerekiyor ki, kapasite ve direnç değerleri yukarıda anlatılan proje için önem arzedebilir mi?

Saygılarımla
Timuçin