24C02 hafıza dayanımı ömrü

Başlatan mech, 01 Mart 2011, 15:26:21

mech

Merhaba Arkadaşlar. 24C02'nin kılavuzunda 1milyon write cycle dayanımından söz ediyor. Hafıza dayanımı sınırsız değil mi? Teşekkürler...
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

ete

Hafıza dayanımı sınırsız olabilir ancak yazma ömrü 1 milyon kere ile sınırlıdır.  Kimse oturup test etmez belki ama pek çok kişinin yazdıkları programlarda her program döngüsünde sürekli eproma kayıt yaptıklarını görüyorum. Hatta bazı arkadaşların epromu bir register gibi kullanıp değişkenleri sürekli oraya kayıt ettiklerini de görüyorum. Sistemin çok hızlı çalıştığını düşünürsek saniyede bir kaç kayıt yapılmaktadır. Ortalama 5 kayıt deseniz , dakikada 5x60=300 kayıt, saatte 300 x 60 = 18000 kayıt edecektir. Sistem günde ortalama 10 saat çalışsa günde 180.000 kayıt edecek bu toplam. Kısaca bu sistem  5,5 gün sonra çökecek demektir. Hadi günlük çalışması daha az olsun ve sistem 10 gün sonra çöksün. 10 günde çok kısa bir zaman ve bir mikrodenetleyici projesinin hüsrana uğraması için az bir zaman.
Süre başlangıçta çokmuş gibi geliyor ama öyle değil maalesef. Bu nedenle gerek piclerin dahili epromlarına gerekse harici epromlara kayıt yapılırken dikkat edilmeli ve gereksiz kayıtlardan kaçınılmalıdır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

FEHMİ_ASM

Peki bu ömür sadece yazılan hücre bazında mı? Mesela ben EEPROM'un "a" adresine 1milyon kez yazma yapsam, "b" adresine de 1milyon kez yazma hakkım kalmaz mı? (EEPROM şirketleri tarafından garanti edilen de bu değil mi?)

ete

Bu sorunun cevabını bir yerlerdenbulmakmümkün değil sanırım. Cevabı mantık yolu ile bulmak gerek.
Teorik olarak ençok yazılan hücre sonunda bozulacağına göre adres değiştirince sorun hallolur gibi geliyor.
Ama unutmayın okuma ve yazma için bir adres , data ve clk kullanıyorsunuz. Her birinin giriş yaptığı bir yer var sonuçta buraların eskime payınıda unutmamak gerekiyor. O halde bana kalırsa 1 milyon yazma sonunda entegreyi değiştir demek daha doğru sanırım.

Bunu deneme imkanımız olmadığı için emniyet gereği bunun yapılması gerekir diye düşünüyorum.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

fatihkuzucu

Sürekli kayıt almak yerine kayıt sayısını düşürmek gerek. Burada en önemli sorun elektrik giderse meselesi. Devrede yeterince büyük (Fazlası degil) bir enerji kaynagı olursa mcuda elektrik kesintisini algılayacak sekilde bir girişe sahip ise; 5 dk da bir kayıt alınabilir. Enerji sorunu algıladığında hemen eeproma ilgili verileri yazar ve kendini beklemeye alır.
Exp.Kits http://tinyurl.com/3qhs8pm   Küçük adamların, küçük fikirleri... Büyük adamların, büyük hayalleri...

t2

USB flash belleklerde de durum benzer olsa gerek. Bu durumda bilgisayarda çalışacak basit bir program belleği komple bozabilir gibi görünüyor. Fakat belki ek önlemler alınmıştır. veriler sürekli başka bölümlere yazılıyor olabilir. Yada kullanım sayısı eşit olacak şekilde dağıtlımış olabilir.

FEHMİ_ASM

Harici EEPROM'larda bu limit yazma için. Peki buna okuma da dahil mi? Benim için en çok işlem yapılan kısım okumada. Sanırım genellikle de böyledir.

VonalOrdu

Alıntı yapılan: FEHMİ_ASM - 02 Mart 2011, 12:45:07
Harici EEPROM'larda bu limit yazma için. Peki buna okuma da dahil mi? Benim için en çok işlem yapılan kısım okumada. Sanırım genellikle de böyledir.
Okuma işlemi sınırsızdır.