HPWM , donanımsal otomatik geribesleme oluyor mu?

Başlatan t2, 08 Mart 2011, 10:52:51

t2


HPWM kullanarak çıkış gerilimini oluşturduk. İstediğimiz değere ulaşmadıysa darbe oranını ayarlıyoruz.  Bunu yapmak için ADC ile okuyup hesap kitap yapıp HPWM 1,oran, frekans şeklinde yeniden ayarlıyoruz.

Benim merak ettiğim şey dahili HPWM  modülü otomatik olarak çalışır mı ? Yani mc34063  tl94 vb entegrelerde olduğu gibi, yazılım müdahalesi olmadan çıkış okunarak  pwm ayarlanmış olacak.

Yani geribesleme ucu AN0 dır diyeceğiz veya ne gerekiyorsa tanımlayacağız kendi kendine sürekli regüle olacak. Picdeki PWM donanımı  bu tip bir kullanımı  destekliyor mu?

z

Hayal kurmak bedava tabii.

Regulasyon, sadece cikistan geribesleme almakla bitmiyor. Sistemlerin dereceleri var. Sistem derecesine gore kontroller tasarimi yapiyorsun. Ben sadece 0. derece ile ilgileniyorum dersen baska. Fakat cip ureticileri de sirf bu amacla bu kontrol blogunu koymaz.

PSOC serici ile bahsettigin islemi yapma sansin olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

biraz dspic lere bakma gafletinde bulundum şimdi
of of neler var öyle
en basitinden dsPIC30F1010 bile fena , tek işlemci ile power supply yapılır heralde, zaten içinde öyle bir modul var

varsa onlarda vardır bu özellik heralde

t2

Pic içinde baya bir şey var. 10 bit pwm ayarı var, dead time ayarlanabiliyor, half, full bridge veya tek olarak çıkış veriyor.

Bu kısımda capture diye bir şey geçiyor acaba ne ola ki?  Çıkış gerilimini yakala ve pwmi güzlleştir gibi bir şey olabilir mi diye düşündüm :)

iyildirim

Alıntı yapılan: Maxim - 08 Mart 2011, 11:25:29
biraz dspic lere bakma gafletinde bulundum şimdi
of of neler var öyle
en basitinden dsPIC30F1010 bile fena , tek işlemci ile power supply yapılır heralde, zaten içinde öyle bir modul var

varsa onlarda vardır bu özellik heralde

Hocam gaflet bakmamak..

30F2020  de oldukça yüksek hızlı PWM modülünün yanında 2Msps ADC vs. de var. Ek olarak çıkışları pinlere bağlı olmasa da 4 adet de DAC ve 4 adet de komparator var.
Komparator ref voltajlarını DAC dan alabiliyor.
Ve komparator PWM'i low'a veya  High'a çekebildiği, yani duty'i resetleyebildiği yani akımı kesebildiği gibi, istenirse PWM period'unu da resetleyebiliyor. Yani Çekilecek akım değeri fazla düştüğü durumda PWM periodunun bitmesini beklemeden yeniden akım basılabiliyor. Yani değişken frekanslı PWM yapmış oluyorsunuz.

Örneğin akım sınırlaması için PWM duty'si ile uğraşmak yerine PWM'i her bir saykılda akım kontrolü modunda çalıştırıp, duty'i sürekli yüksek basabiliyoruz.
İstediğimiz akım değerini 10 bitlik DAC'a giriyoruz. Akım sınırı aşınca komparator otomatik olarak PWM duty'sini resetliyor. 

Konfigürasyonları yaptıktan sonra isterseniz tek bir kesme bile çalıştırmadan,  tek satır kod çalıştırmadan basit chopper chipleri gibi sabit değerli bir akım kontrolü yapılabilir. 
Çift komparator ile akımın-voltajın sıfır geçişleri yakalanabilir...
...

Üsttekilere ek olarak DSP+ 16 bit kullanmanın avantajı da var.
16-18 serileri ile kasmak yerine  enerjiyi, zamanı asıl işe  odaklanarak çok daha verimli..


t2

İleri çipler ile bu işin yapılabileceği anlaşılıyor.  Zaten çok lazım olsa MC34063 gibi bir entegre eklenebilir.
Mecburen kullanılacak 18 F serisi ile bu işi yapmak istiyorum.   Adetli üretim olursa  maliyet önem arzeder. Asıl iş bu olduğundan buna odaklanıyorum belki bir püf noktası vardır.

t2

Hocam bu pwmin akım kontrolü modunda  çalışmasına dair bir blok diyagram var mı? belki kullanmak istediğim picle yapabilirm. comparator var, un var şeker var..

iyildirim

Şimdiye kadar datasheet'lerde blok diyagram olarak gördüklerim modül açıklaması tadında şeyler.
Kullanıma dair bir diyagram yerine çeşitli modlar için açıklamalar mevcut.  Ayrıca çeşitli örnek referans dizaynlar var.

Eğer akım değeri sabit ise ihtiyacınız komparator ve bununla direkt veya indirek kontrol edilen bir de PWM kaynağı. Eğer ACIM veya mikrostep sürülen STEP motor gibi bir şey için ise birde komparator için değişken referans voltaj sağlayacak DAC gerekir.

Kullanacağınız 18F mcu belli mi, yoksa uygun olan bir tane seçecekmisiniz ?

18F serisini detaylı bilip tanımıyorum ama gördüğüm kadarı ile 18F serisi içinde PWM ve komparator barındıran modeller var..


İlgili datasheetler

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70270C.pdf 2020
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70323C.pdf 33FJ16GS5XX
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/CE157_Cycle_by_Cycle_Fault_030110.zip CE157 - Cycle by Cycle PWM Fault
http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en537164 ilgili diğer ds ler...


t2

Kullanacağım 18F mcu belli. içinde dac var.  dahili vref  var. bunu dacla bölebiliyoruz. istersek dışarıdan vref girip onu bölüyoruz.  comparatoır, adc pwm gibi gerekli şeyler var yani. konfigürasyonu uygun şekilde ayarlayıp kendi kendine çalışabilen güç kaynağı yapabilirsem süper olur.  pic kendisi  lcd sürüyor butonları kontrol ediyor.

Şuan butonlar ile ayarlanan değeri pwm e göndermek üzere hpwm komutunu kullanıyorum. HPWM 1,oran, frekans
demek yeterli.


Ancak  çıkış akımı ve gerilimi istenen değerde mi değil mi ? diye yine sürekli kontrol etmek zorundayım. Bunu otomatiğe bağlayabilirsem iyi olur.

iyildirim

DAC ile akım ve/veya voltaj referansları ayarlanabiliyor ve koparatorlara bu ref. uygulanabiliyorsa, sorun çıkmaz sanırım. Komparator PWM'i direkt resetleyebiliyorsa  o şekilde , yoksa komparator kesmesinde kodla PWM resetlenerek yapılabilir sanıyorum. 
HPWM 1,oran, frekans gibi yüksek seviyeli bir komut tek başına yeterli olmayabilir.

t2 mahsuru yoksa kullandığın mcu ve dili, derleyiciyi öğrenebilirmiyiz..


t2

Proton kullanıyorum. Bir miktar 18F serisinden var.  Bunları değerlendirmek istiyorum.