Merhabalar. PIC Programlama Hakkında Birkaç Basit Soru (Size Basit :))

Başlatan cbt13, 13 Mart 2011, 22:00:56

cbt13

Merhabalar,

Ben PIC Programlamaya yeni başlıyorum. Yararlandığım kitap: Serdar Çiçek - CCS C ile PIC Programlama.


Benim programlama konusunda değil fakat devreyi kurmak ve devre elemanları konusunda bilmediklerim çok var. Devre elemanlarının simgelerini anlayıp, çoğunun ne işe yaradığını bilsemde bu konuya yabancıyım.

Şimdi benim en basitinden bir yanıp sönen LED devresi yapabilmem için gerekenler, bir PIC programlayıcı, breadboard ve LED 'den başka tam olarak nelerdir? Kristal, direnç, kondansatör vs. gerektiğini kitap söylüyor fakat bunların değerleri vs. nasıl hesaplamalıyım?


16F877A ile başlanabileceğini söyleyen çok olmuş. 16F877A için hep 5V güçten bahsedilmiş. Bu gücü nasıl bir kaynaktan sağlayacağım?

Birkaç alıştırma devresi yaptıktan sonra "şifreli kilit" yapmak istiyorum. Bunun için LCD, keypad ve motorun gerekli olduğunu biliyorum. Fakat bu devreyi kurmak için gerekli kristal, direnç ve kondansatörlerin değerlerini nasıl hesaplayacağım? Ve yine gücü kaç Volt alacağım ve nereden sağlayacağım?


Yani kısacası çoğu konuda teorik bilgim var fakat bunu pratiğe dökerken pekçok problem yaşıyorum. Programlama kısmında pek sorunum olmaz sanırım. Fakat neyi kurmak için hangi eleman gerekli, nasıl bağlıycam vs. bunları bilmiyorum.


Çok fazla soru sorduğumun farkındayım, fakat, bu çok heves ettiğim bir "hobi" olduğu için etrafımda sorabileceğim kimse yok.. Şimdiden hepinize teşekkür ederim..

kudretuzuner

Merhaba
Ben de amatörüm.Size ilk tavsiyem 16f877 pin bacakları fazla olduğu için zorluk çekebilirsiniz.16F628A PIC'e başlangıç için ideal diyebilirim.PORTA ve PORTB size yeterli pinleri sağlar.İleri dönemlerde bayağı ciddi işler yapabilirsiniz.Benim şahsi kanaatim bu.Bir yıldan beri 16F628A ile uğraşmaktayım.Diyeceksiniz ki bu kadar basit bir PIC için bu kadar zaman harcanır mı diye.Amatör merakı böyle birşey.İkinci önerim Proteusun son versiyonlarından birini bulun indirin.Dizayn edeceğiniz projeyi önce orada çizersiniz. PIC'in de programını da yükler çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.Simulasyon tam olarak pratiğe denk gelmese de yine de fikir verir.Kolay gelsin.
Amatör

50Cal

1-Öncelikle elindeki kitap bu işe başlamak için çok uygun. Kitaptaki örnek uygulamaların yer aldığı dosyaları netten indir. O hazır dosyalar üzerinde proteus simulasyonunu vs görüp tecrübe edinirsin.

2-Kitapta anlatım ve örnekler 16f877 üzerinden yapıldığı için aynı pici kullan.

3-Hemen kapı kilit projesine girmeden önce uygulamalarını adım adım ilerlet. kitaptaki konuları ve uygulamaları sırayla takip edersen elektronik konusundaki eksiklerini de ufak ufak tamamlarsın.

4-Kitapta pic'in çalışabilmesi için gereken temel devre zaten verilmiş. Dikkat edersen kristalin bacaklarına takacağın kapasite değerlerinden tut da mclr bacağına takacağın dirençlerin butonun nasıl bağlanacağı net olarak verilmiş durumda.

5-5Volt güç değil gerilim değeridir. google resimlerinde "5v regulatör" diye aratınca bir çok resimde 7805(örn:LM7805) diye bir eleman göreceksin. 3 bacaklı bu elemanın girişine 9V'luk bir pil takıp çıkışından sürekli 5V alabilirsin.
http://snesdev.antihero.org/wp-content/uploads/2008/03/lm7805.gif

6-pic programlayıcın yoksa 10tl'lik jdm programlayıcılardan alabilirsin.

7-öncelikle devrelerini proteus üzerinde kurup simulasyon ve debug yapmayı öğrenmen daha iyi olur. youtube da çok basit düzeyde anlatımlar bulabilirsin.

kolay gelsin:)