SMD montaja nasıl karar verilir?

Başlatan t2, 28 Mart 2011, 13:53:46

t2

Devre üzerinde yaklaşık en fazla 50 adet kadar SMD malzeme olacak.

Devrenin tam oturmaması nedeniyle, tasarımdaki hatalardan dolayı her partide revizyon gerekecek gibi.

  • Her defasında çelik elek, tooling maliyeti eklenebilir. Maliyet açısından avantajlı olabilmesi için en az kaç adet üretmek gerek?  bir kaç adet imalat yapılacaksa pratik olmayacağı kesin. 
  • Fiyatlar nasıldır?  Parça başı montaj maliyeti ne olur?
  • Yüksek gerilim kondansatörlerinin, varistörün SMD tipi olur mu? SMD kondansatörler en fazla kaç voltluk oluyor?
  • Elektriksel veya maliyet bakımından SMD olarak tercih edilmemesi gereken parçalar nelerdir?


Klein

#1
Üretim adedi ne kadar artarsa fiyat o kadar düşecektir. Bu kadar üretim en efektif maliyetli üretim olur gibi bir şey söylemek çok zor.
100 kartın montajı için parça başı (direnç kapasite gibi elemanlara) 0.02$ dolar öderken 1000 kart için 0.01$ fiyat aldığımız oldu.  Fiyat genelde direnç kapasite gibi elemanlara göre hesaplanıyor. daha doğrusu pin sayısına göre.  Entegre fiyatını bazı yerler pinsayısı /2 olarak hesaplıyor.  40 pinli bir SMD çipiniz varsa  20 direnç fiyatına takıyorlar.

10-15 adete kadar montajı kendimiz elde yapmayı tercih ediyoruz. 10-15 kart test edildikten sonra , varsa hatalar düzeltilip son baskıya gidiyor. Eleği bu aşamada yaptırıyoruz.
eğer  elek yaptırıldıktan sonra  hata çıkarsa:
SMD malzemelerin yerleşimi ile hiç oynamamaya dikkat ederek yeni düzenlemeleri yapıyoruz. SMD malzemelerin yeri değişmezse elek de değişmiyor. Eğer ekleme olacaksa  ve ilave edilecek parça çok fazla değilse  thruhole parçalar koyuyoruz veya o parçaları elde döşettiriyoruz.
Ama üretim miktarı çok fazla ise (500-1000) yeni elek yaptırmak birkaç parçayı elde döşemekten daha ekonomik oluyor.

Yüksek değerli elektroitik kapasitörler , sigorta , varistör , klemens , soket , header  dışında SMD de maliyet farkı yaratan parça yok.

t2

Tamam sağol. Buna göre hesap yaparım. Elek için soldermask gibi bir çıktıyı gerber olarak alıp üretici firmaya iletmek  yeterli midir?

Klein

ORCAD'de  pasta için SPTOP ve SPBOT katmanları var. Eleği bu katmanın çıktısına göre yapıyorlar. Normal maske çıktısında thruhole pedler de açıkta olacağı için sorun yaratabilir.  Ama pasta için ayrı bir çıktı yoksa , PCB üreticisi thruhole pedleri kendisi kapatır sanırım.

Montaj fiyatına etki eden unsurlardan biri de  SMD malzemelerin çift yüzde olması. Mümkün olduğunca tek yüz çalışmaya dikkat edin. Eğer fazlaca thruhole malzeme varsa ve bunlar da dalga lehime girecekse  SMD malzemeleri üst yüze yerleştirmeye dikkat edin. Aksi taktirde fiyat artıyor.

mcn

www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

Klein

Üzerinde SMD malzemenin pedlerinin boyutunda delikler olan 0.5mm kalınlığında çelik şablon. Serigrafi  ipek baskı kalıbının çelikten yapılmış hali.  Kartın SMD pedlerine pasta lehim sürmek için kullanılır.

t2

Peki hocam SMD entegrelerin mutlaka makara şeklinde olması mı gerekir?.

Çubuk şeklinde olsa bunları makine dizebilir mi?
Her çubukta 50 tane var diyelim. Yoksa bu çubuklar, smd dizgi için, makinelerde  asla kullanılamaz mı?


OG

#7
Makara dışında dizgi yapabilen makine görmedim duymadım.

Hatta bir arkadaşta bacaklı malzeme dizme makinesi var, led dizmek için almış. Ancak dökme olarak gelen ledleri (poşet) makara haline getiren bir diğer makineyi de satın almak zorunda kaldı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Klein

Yok makara şart değil.  Entegreler için tepsiler var. önce o tepsiye diziliyor makina oradan alıyor.

erhanmete

çoğu makine da tüp içinde aparat bulunmakta tüpte gelen malzemelerde rahatlıkla diziliyor.

t2

#10
Yanlış anlamadıysam, SMD montaj tamamlandıktan sonra, pcb  diğer parçalar için potaya girecek.
Bu durumda tek yüzlü devreyi SMD hale getirmek için 2 yüz olması gerekecek.  Çünkü potaya girecek malzemelerin bacakları diğer yüzden çıkması gerek. delikiçi kaplama da gerek. Bütün bunlar ek maliyet demek . İnce hesap yapmalı.  Devrenin karmaşıklığına bağlı olarak SMDyi tercih etmek avantaj getirebilir. Basit ve adetsiz devreler için, masraflı olacak gibi görünüyor.

Ya da yine tek yüzlü olacak fakat smd olmayan malzemeler elde lehimlenecek. Zaten az sayıda olacağı için sorun teşkil etmeyecek.

erkan614

eğer adedin aylık 10000 ve üstü ise smd üretim yap aksi takdirde th işini görür mesela krc elektronik balastı aylı 7-8 bin üretiyor ve th dizgi yapıyor smd malzemeleri seç piyasada bulabileceğin 1206 ve 0805 kılıftır güç değeri yetiyorsa 0805 kılıf kullan direnc ve kapasitör (100nf 10nf vb kutupsuz) mutlaka smd olmalı 7805 in th olanını tercih et. 2 den fazla ise smd kutuplu kondansatör tipi kullanma fiyat 4 katı
elek işi tam sıkıntı bende ayni ürünün 6 versiyonuna ait elek var hepsi atıl durumda pcbciye yarı fiyatından geri vericem ama elk yapmaktan kacınma tecrübe oluyor ilk eleği fosfor bronz malzemeden yaptır. eğer değişiklik olmazsa o eleğin ömrü bittiğinde (200000 den fazla) çelik olanından yaptırırsın
smd olması için illa delik içine gerek yok yapıştırma tekniği diye geçiyor tr'de aslı solder wave di galiba ama padleri biraz büyük bırakmak gerekiyor ve 805 malzemeden küçük malzemeleri tr bu yöntemle üreticek firma  çok az ki onlarda birine üretim yaptırdım %10 hata oldu ll4148leri kırmış makinası operatör hatası bence

t2

Adet çok düşük. En iyisi kendimi boşuna yormayayım. Astarı yüzünü geçecek.

erkan614

elemanın birisi aylık 1000-2000 adetlik üretimi evinin alt katında baba anne eş çocuklar ile yapıyor th dizgi

t2

Ne üretiyor balast mı? Karaköyde var onlardan. Arka sokakta yapıp koliyle dükkanlara veriyor. vergi yok masraf yok.  Bazıları  da musluk, priz üretiyor.