Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Vakitmatik projesi hakkında

Başlatan ronin_2000, 11 Nisan 2011, 22:04:08

canteknik

Alıntı yapılan: Klein - 12 Nisan 2011, 14:22:40
Eğer dosyadaki formatla hiç oynamadan , doğrudan koda gömmek istersen işin zor. Ama oradaki bilgilere göre kendi formatını oluşturursan olay. Proton bilmediğim için C örneği vereceğim. Protona çevirirsiniz.

Önce matris tablo hazırlamak gerek. Tabloya saatleri dakika olarak gireceğiz. Örn: 05:36 için  (5*60)+36 = 336;
//                                                                güneş , öğle , ikindi , akşam , yatsı
const unsigned int  time_teble[365][5]={ 
                                   // YILIN İLK GNÜ      340, 550, 680, 1100, 1350,
                                                                   342,552, 680, 1102, 1352,
                                                                   .........................................,
                                   //YILIN SON GÜNÜ   ..........................................}

unsigned int manaz_vakti;
unsigned int gün;
unsigned char vakit

gün=268; // yılın 267. günü 
vakit=2 ; // ikindi vakti 
namaz_vakti = time_table[gün][vakit];

http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=5751&highlight=vakitmatik
buraya bakabilirsin

ronin_2000

@ canteknik teşekkür ederim.

Önceki projeme ait dosyalar aşağıda dileyen arkadaşlar indirip kodları inceleyebilir.

http://www.dosyaupload.net/6823622.html

canteknik

Alıntı yapılan: ronin_2000 - 20 Nisan 2011, 13:56:00
@ canteknik teşekkür ederim.

Önceki projeme ait dosyalar aşağıda dileyen arkadaşlar indirip kodları inceleyebilir.

http://www.dosyaupload.net/6823622.html

Merhaba

Eğer istersen vakitlerde ezan okutabilmen konusundada yardımcı olabilirim piyasada satılan 341sn ses kaydı yüklenebilen entegre var. (kendim kullanıyorum)

ronin_2000

Alıntı Yap
Merhaba

Eğer istersen vakitlerde ezan okutabilmen konusundada yardımcı olabilirim piyasada satılan 341sn ses kaydı yüklenebilen entegre var. (kendim kullanıyorum)

Tabiki isterim çok güzel olur hocam. Yardımıcı olursanız sevinirim.

ronin_2000

Arkadaşlar yardımcı olabilecek kimse yok mu?

iyonosfer

Tum iller icin istenilen tarihe gore ezan vakitlerini microcontroller ile hesaplatabiliyorum(Enlem boylam ve tarih ile). Diyanet vakitleri ile arasında gunlere gore bazı vakitlerde 0-6 dk arası fark olabiliyor ama henuz kodda optimizasyon yapmadım.

Bu konuda ciddi projeleri olanlar var is görüşebiliriz...

Saygılar bizden...
Blog Sayfam: www.teknobakis.com

ronin_2000

Alıntı yapılan: iyonosfer - 28 Mayıs 2011, 00:03:08
Tum iller icin istenilen tarihe gore ezan vakitlerini microcontroller ile hesaplatabiliyorum(Enlem boylam ve tarih ile). Diyanet vakitleri ile arasında gunlere gore bazı vakitlerde 0-6 dk arası fark olabiliyor ama henuz kodda optimizasyon yapmadım.

Bu konuda ciddi projeleri olanlar var is görüşebiliriz...

Saygılar bizden...

Kodları hangi dilde yazdınız? Diyanetin formüllerini mi kullandınız? hangi mcu? Biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz?  Bu proje ile ciddi olarak ilgileniyorum ama ticari olarak değil. Kodlarımı paylaştım ama galiba proton ile yapılacak bir iş değil gibi.

Elektroemre

Selamlar,

Konuyu baştan sona okudum, merak ettiğim (tam anlayamadığım) birşey var;

Mesela 05.06.2011 tarihindeki öğle namazı vakti ile atıyorum 05.06.2015 tarihindeki öğle namazı vakti farklı mı oluyor?
Sadece 1 yıllık sabit bir tablo yapmak yetmiyor mu?

hatmeto

aslında bunun bir tarih ve konum bilgisiyle hesaplaması var. Bunu hesaplayıp günlük zamanlar bulunuyor.
Bir admin ataasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

Klein

Alıntı yapılan: Elektroemre - 05 Haziran 2011, 14:47:14
Selamlar,

Konuyu baştan sona okudum, merak ettiğim (tam anlayamadığım) birşey var;

Mesela 05.06.2011 tarihindeki öğle namazı vakti ile atıyorum 05.06.2015 tarihindeki öğle namazı vakti farklı mı oluyor?
Sadece 1 yıllık sabit bir tablo yapmak yetmiyor mu?

Yılın 365 gün 6 saat olması yüzünden , en azından 4 yılda bir aynı olacaktır.  Eğer hesaplamalara dünyanın eksen kayması ve bunun gibi şeyler de dahil ediliyorsa  4 yılda bir  de aynı olmayabilir.

ronin_2000

Alıntı yapılan: hatmeto - 05 Haziran 2011, 15:04:05
aslında bunun bir tarih ve konum bilgisiyle hesaplaması var. Bunu hesaplayıp günlük zamanlar bulunuyor.

Bu metodu paylaşabilir misiniz? Belki projenin ilerlemesine faydası olabilir.

Alıntı yapılan: gerbay - 05 Haziran 2011, 19:51:39
bu işle uğraşan arkadaşlar, lütfen çok iyi test edin. sizin yüzünüzden insanlar akşam olmadan oruçlarını açmasınlar :)

Temkin vakitleri eklenecek kardeşim merak etme   ::)
Tavsiyem proje hayata geçirilebilirse oruç açacaklar iftar topunu baz alsınlar   :)
Ezanı duymadan takvime göre oruç açarsan ve temkin vakti ekli değilse yine erken açmış olursun.
Bildiğim kadarıyla Diyanet temkinleri 1983 ten itibaren kaldırdı. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Voltajcı

Devre şeması var mı vakitmatik in ?

dursuncemal

Alıntı yapılan: Klein - 05 Haziran 2011, 15:40:11
Yılın 365 gün 6 saat olması yüzünden , en azından 4 yılda bir aynı olacaktır.  Eğer hesaplamalara dünyanın eksen kayması ve bunun gibi şeyler de dahil ediliyorsa  4 yılda bir  de aynı olmayabilir.
hocam gunesin bulundugunuz kordinata gore olan açinin gosterdigi saat.hermen hemen hergun bazi aylarda cok daha farkii degisimler oluyor.bunun hesabini yanilmiyorsam julian takvimi    uzerinden yapmak gerekiyor.   sadece bu da yetmiyo bu konu ile ilgili 3 yada 4 farkli kabul var.mesela arabistanin bilmem ne kurumunun hesabi aklima gelmeyen birkac tane daha cok degisken bir konu
:=

bigbey

Arkadaşlar bu iş için astrolojik olarak hesaplamak yetmiyor. Diyanet'in vermiş olduğu zamanlar yıl içersinde ( 0 ile 8 dk arasında) zamanlamalar değişiyor.
bu nedenle benim önerim şudur;
şubat ayı 29 çeken yıl takviminde bulunacak olan vakitleri kayıt edersiniz (eeprom içine) bu yılın takvimi uygundur.şubat 29 çekiyor.
kayıt işlemi bittikten sonra ikinci bir kayıt işlemimiz daha olacak, bu kayıt ise örnek verelim ana verilerimiz Ankara ili merkezine göre yazılmış olsun.
Erzurum ili için sadece Ankara ile Erzurum arasındaki zaman farkı kayıt edilecek ve tarihe göre Ankara kayıtı üzerinde diğer il zaman farkını ilave ederek ilgili il zamanını da bulmuş oluruz diye düşünüyorum.
TA6R

dursuncemal

:=