RS485 için seçim

Başlatan subram, 25 Nisan 2011, 01:28:05

subram

Arkadaşlar merhaba
RS485 için  3 gündür forumdaki ve netteki çoğu yazıyı okudum diyebilirim. çok fazla bilgi olunca karmaşa oluyor. RS485 ile pcden yaklaşık 100 adet kartı(kartlar arası 5-10 metre) kontrol etmek istiyorum. Araştırmamda karşıma çıkan entegreler şunlar
1)LTC1487(256 node)
2)SN65HVD1785(256 node)
3)SN75176(ben bilgi bulamadım)
4)LTC1535 (128  node)
5 ise MAXIM firmasının ürettiği çeşitli entegreler bunlar içinde en çok bilinen MAX485 ile 32cihaz MAX487 yada max1487 ile 128 cihaz kontrolü yapılıyormuş.

Bu konuda daha önce çalışma yapmış arkadaşlardan bu entegrelerden herhangi birini kullanan var mı? tavsiye eder misiniz? Devre tasarımında neler dikkat etmeli? bu işin püf noktaları nelerdir?

Bu projede 16f876 ve PICBASIC kullanmayı düşünüyorum alternatiflere açığım. şöyle bir sorum olacak yukarıda bahsettiğim entegrelerde RO DI bacaklarının yanında RE ve DE bacaklarıda bulunuyor. bunları nasıl kontrol etmem gerekiyor. Bazı şemalarda bu bacakların (RE ve DE) bir kaç kompanent kullanılarak RTS ucundan kontrol edildiğini gördüm. Bu tarz bir uygulama nasıl olur? Proje kısaca şöyle rs485 hattına bağlanacak 100 kadar kart var bu kartların üzerinde 2 adet 7 segment display ve bir adet buton var. kartlar pcye bağlandığı ilk anda üzerinde buluna buton ile pcye kendi ID sini gönderecek pc den bir programı ile (Pc programı bizim yapacağımız karta göre tasarlanacak) ID gönderen her cihaza sıra numarası verilecek. ve bu numara 7 Segment displayde gösterilecek.

Örnek  ID si"A23" olan cihazı pc ye bağladık ve butona bastık cihaz ID numarasını PCye gönderecek PC ise bu karta 1. kart olduğunu söylecek ve "A23xx01" bilgisini gönderek kart 01 bilgisini alıp displayde göstrecek. Daha sonra "B86" ID numarlı kartın butonuna basıp ID numarasını PC ye göndereceğiz Pc bu kartın 2. Kart olduğunu söylecek ve "B86xx02" bilgisini gönderek kart 02 bilgisini alıp displayde göstrecek.

Tavsiye ve tecrübe bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

RcALTIN

#1
Bir süredir rs485 üzerinde modbus'la ilgileniyorum. CCS C içinde modbus_master ve node'lar için modbus_slave sürücü dosyaları ve basit birer örnekleriyle hazır geliyor, çok uğraşmadan çözebilirsiniz; donanım olarak SN75176 ve MAX485 karışık 3 aygıtlık minik bir ağ kurdum(prototip node donanımları ve rs485-usb çeviricim) bir aksilik olmadan sistemi çalıştırmayı başardım. Sanırım kullandığım protokol gereği hat üzerinde aynı anda 32 transmitter olamayacağına göre transceiver olarak hangisini kullanırsam kullanayım farketmeyecek, ancak bu konuda kesin bilgim yok datasheetleri okumak lazım... Transceiver nasıl kullanılır'a gelirsek, RE ve DE bacakları birleştirilip (bu pinlerden birisi terslenmiş olduğundan sorun yok) pic'in, 4k7 gibi bir dirençle ground'a çekilmiş(bildiğiniz pulldown edilmiş) bir output pinine girilir, yalnızca data gönderimi yapılacağı sırada pin high konuma alınır, dinleme yapılabilmesi için normalde low konumda bekletilir. ccs c de, rs232'ye ek olarak enable=PIN_XX eklemeniz rs485 kullanmak için yeterli, bahsettiğim sürücülerle modbus kullanırsanız, bu pini tanımlamanız(define etmeniz) yine yeterli, kısacası aksini istemediğiniz sürece pinin yönetimiyle siz ilgilenmiyorsunuz...
KİMSEYİ ENGELLEDİĞİM YOK, ÖZEL İLETİ DEVRE DIŞI !

94220039

Yıllardır sorunsuz bişekilde SN75176 kullanıyorum.
Bu konuda yeni olduğunuza göre 4-telli olarak haberleşme yapmanız faydanıza olur.

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/sn75176a.pdf

Murat Mert

#3
S.A.
Sn. Subram
vb ile bir arkadaşıma 60 ad. slave için masa otomasyonu yaptık. Proton kullanıyorum basic tabanlı olduğu için Protonu anlamanız kolay olur. Biz max 487 kullandık.

Sn RcALTIN size öm. atacaktım ama engellenmiş olabilirsiniz uyarısı veriyor.
mert07

subram

arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür

@RcALTIN DE ve RE bacaklarını hiç bir eleman kullanmadan direk pice vereceğiz anladığım kadarı ile(pull down).

@94220039 SN75176 entegresi ile kaç adet kartı kontrol edebiliriz ve mesafe olarak ne kadar bir mesafeden kontrol sağlayabiliriz.  Birde 2 kablo ile 4 kablo kullanım arasındaki fark nedir? Avantaj ve dezavantajları neler olur bizler için.

@mert07 max 487 ile 128 adet cihaz kontrolü yapılabiliyor. Siz nasıl bir yol izlediniz elinizdeki dökümanlardan paylaşabileceğiniz varsa çok yardımcı olursunuz.

Arkadaşlar birde böyle bir sistemde "twisted pair" kablo kullanmak gerekliymiş sanırım. kısa mesafelerde olmasa bile uzun mesafeler için bu bu tip kabloyu öneriyorlar. Sizce ne tür kablo kullanılmalı.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz