step motor neden titrer????

Başlatan tufican, 27 Nisan 2011, 13:11:46

tufican

arkadaslar merhaba elimde 2 adet step motor var bitanesi 5 uçlu ve devreme baglı istedigim gibi kontrol edebiliyorum
digeri ise 6 uçlu yani 2 ortak ucu var 2 ortak ucu + ya baglayıp tek tek şase verince motorda ufak tefek hareketler var ama dijital sinyali verince kesinlikle donmüyor yerinde titriyor bütün kombinasyonları denedim ama olmuyor acaba bozuk oldugu için boyle bişey yapabilirmi motor?
saygılar
insanın gerçekten isteyipte yapamıcağı bişey oldugunu düşünmüyorum

MrDarK

step motor uçlarını doğru belirlediğinize inanıyormusunuz ? Kombinasyon hesabına girersek 2^5 ihtimal oluyor biliyorsun :)
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

serdarünal

imzam yok..

iyildirim

Ya doğru komutasyon yapılmıyordur  yada çok yüksek frekanslı darbeler gönderiliyordur. Motor birden bu hıza çıkamadığından  titriyordur.

6 uçlu unipolar motorun nasıl sürülmesi gerektiğine bakman için örneğin SLA7026 gibi unipolar sürücü bir chip'in datasheet'ine bakabilirsin.

tufican

şey unipolar derken uln serisi ile sürüyorum motoru uygunmu acaba hatayı en başında yapıyor olmayalım 6 uclu ve  5 uclu farkedermi

ayrıca 2 tane motor aldım internette yazdıgı şekilde birinin uçlarını gayet kolay buldum olçerek 6 uçlu olanıda buldum ortak uçlarını fakat olmuyor :S bozuk olma ihtimalı varmı 2. el aldımda inceliyorum linkleri şimdiden teşekkürler ilginize başka fikri olan varsa duymak isterim

MrDarK

Daha dun step motor surduk deney setinde :) Önce surdugun hızı duşur eğer titreme görmuyorsan motorun saglamdır. Ayrıca motoru surmenin 3 farklı yöntemi var

Adım Faz 1 Faz 2 Faz 3 Faz 4
1        1         0        0       0
2        0         1        0       0
3        0         0        1       0
4        0         0        0       1

Tek Fazlıydı yukarıdaki

1         1        0        0       1
2         1        1        0       0
3         0        1        1       0
4         0        0        1       1

İki fazlı suruş yöntemi yukardaki

1          1        0       0       0
2          1        1       0       0
3          0        1       0       0
4          0        1       1       0
5          0        0       1       0
6          0        0       1       1
7          0        0       0       1
8          1        0       0       1

Buda yarım adım uygulamasıydı.

Bunları deneyerek hangisinde en az titreme alırsan onu kullanırsın ama sanırım step motorlar hakkındaki bilginde zayıf şu dökumanıda incelemeni öneriyorum.

http://www.metu.edu.tr/~tcemil/Step%20Motorlar.pdf
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

tufican

eve gider gitmez deniycem deviri düşürüp titreyip titremedigine bakıcam birde soylediginiz 3 farklı datayı deniycem
şunu hep merak ederdim hangi adımı kullanmalıyız diye .. en az hangisi titriyorsa onu kullanmalıyız gayet mantıklı
teşekkürler bilgiler için :)